Το Τριώδιο ξεκινά – Φέτος ας απολαύσουμε με τα παιδιά την κάθε στιγμή

  • Τι είναι το Τριώδιο;
  • Πότε ξεκινά;
  • Πώς να γιορτάσετε το Τριώδιο με τα παιδιά;
Το Τριώδιο ξεκινά – Φέτος ας απολαύσουμε με τα παιδιά την κάθε στιγμή

Αυτήν την εβδομάδα μπαίνουμε αισίως στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου και σίγουρα έχετε ήδη κοιτάξει πότε πέφτουν οι Απόκριες, το Πάσχα και όλες οι επικείμενες αργίες.

Η επόμενη αργία είναι η Καθαρά Δευτέρα που φέτος πέφτει στις 7 Μαρτίου, συνεπώς η Κυριακή της Αποκριάς είναι μία μέρα πριν, στις 6 Μαρτίου. Πότε λοιπόν ξεκινάει το Τριώδιο;

Αρχικά ας δούμε τι είναι το Τριώδιο:

Η περίοδος του Τριωδίου είναι η εκκλησιαστική περίοδος δέκα εβδομάδων που ξεκινά από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και φτάνει μέχρι το Μεγάλο Σάββατο. Οι τρεις πρώτες εβδομάδες είναι οι Απόκριες, έπειτα ακολουθεί η Μεγάλη Τεσσαρακοστή (έξι εβδομάδες) και στο τέλος η Μεγάλη Εβδομάδα.

Φέτος, η Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου πέφτει 13 Φεβρουαρίου, δηλαδή το Τριώδιο ξεκινά επίσημα από σήμερα. Την κάθε εβδομάδα συμβαίνουν τα εξής, σύμφωνα με την εκκλησία:

  • Την πρώτη εβδομάδα του Τριωδίου γίνεται «κατάλυσις εις πάντα», δηλαδή τρώγεται ελεύθερα κάθε φαγητό, ακόμα και την Τετάρτη και την Παρασκευή. Για τον λόγο αυτόν ονομάζεται «ελεύθερη» ή «απολυτή» εβδομάδα.
  • Τη δεύτερη εβδομάδα γίνεται «κατάλυσις εις πάντα» όλες τις ημέρες εκτός της Τετάρτης και της Παρασκευής. Την Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας στην Ελλάδα υπάρχει το έθιμο της Τσικνοπέμπτης, κατά την οποία καταναλώνονται κρεατικά, δεδομένου ότι μετά από τρεις ημέρες αρχίζει ουσιαστικά η νηστεία. Η εβδομάδα τελειώνει με το Ψυχοσάββατο.
  • Η τρίτη εβδομάδα είναι αυτή της Τυροφάγου ή Τυρινής, οπότε όλες τις ημέρες γίνεται κατάλυση σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, του αβγού, των ψαριών και φυσικά του λαδιού, απαγορεύεται όμως η κρεοφαγία.
  • Από την τέταρτη εβδομάδα, η οποία ξεκινά με την Καθαρά Δευτέρα, αρχίζει η Μεγάλη Τεσσαρακοστή με την νηστεία για το Πάσχα.

Πώς να γιορτάσετε το Τριώδιο με τα παιδιά

Αρχή του Τριωδίου σημαίνει ένα βήμα πιο κοντά στις Απόκριες. Δύο χρόνια τώρα τα παιδιά έχουν στερηθεί πάρτι, μεταμφιέσεις, καρναβάλια και ελπίζουμε οι φετινές Απόκριες να θυμίζουν λίγο παραπάνω την προ covid εποχή. Ανεξάρτητα με τα τελικά μέτρα όπως αυτά διαμορφωθούν για καρναβάλια και εστίαση, υπάρχουν πολλοί τρόποι να χαρείτε τις Απόκριες με τα παιδιά ακόμα και στο σπίτι. Ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε.

facepainting tigraki gia paidia 8

Μεταμφιεστείτε από νωρίς

Δεν χρειάζεται να περιμένετε την Κυριακή των Αποκριών, την Τσικνοπέμπτη ή κάποιο πάρτι μασκέ για να μασκαρευτείτε. Κατεβάστε τις στολές από το πατάρι, φτιάξτε αυτοσχέδιες καινούριες δικές σας ή αγοράστε αυτήν που έχει βάλει εδώ και μήνες το μικρό σας στο μάτι. Διοργανώστε το δικό σας οικογενειακό πάρτι μασκέ στο σπίτι, γεμίστε το σαλόνι με σερπαντίνες και αφήστε τα παιδιά να φορούν τις αγαπημένες τους στολές μέχρι να τις βαρεθούν.

Φτιάξτε γλυκάκια για την περίσταση

Έχουμε πολλές φορές αναφέρει τα οφέλη της μαγειρικής για τα παιδιά. Μπείτε μαζί στην κουζίνα και φτιάξτε παρέα υπέροχες λιχουδιές για την περίσταση. Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί δέκα συνταγές που μπορείτε να φτιάξετε από σήμερα κιόλας.



Κάντε χειροτεχνίες εμπνευσμένες από τις Απόκριες και στολίστε το σπίτι

Γιατί να στολίζουμε το σπίτι μόνο τα Χριστούγεννα; Φτιάξτε ευφάνταστες κατασκευές με τα παιδιά, ζωγραφιές και πολλά ακόμα με θέμα τις Απόκριες και διακοσμήστε τις στο σπίτι. Εδώ μπορείτε να βρείτε αποκριάτικες χρωμοσελίδες για να τις εκτυπώσετε και εδώ αποκριάτικες μάσκες σε διάφορα σχέδια για να φτιάξετε τις δικές σας.

Με πληροφορίες από wikipedia.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved