Οκτώ εντυπωσιακά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για τα δίδυμα

  • Πράγματα για τη δίδυμη κύηση που θα σας εκπλήξουν
  • Τα δίδυμα έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής
  • Υπάρχουν περισσότεροι από δύο τύποι διδύμων
  • Ο δεσμός των διδύμων ξεκινά από τη μήτρα
  • Τα δίδυμα μπορούν να έχουν διαφορετικό χρώμα δέρματος
Οκτώ εντυπωσιακά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για τα δίδυμα

Αν περιμένετε δίδυμα ή είστε ήδη γονείς διδύμων, τότε η χαρά σας είναι αναμφίβολα διπλή.

Οι πολύδυμες κυήσεις καταγράφουν ανοδική τάση τα τελευταία χρόνια κι ένας από τους λόγους είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση στην καταφεύγουν τα ζευγάρια για να αποκτήσουν παιδί.

Παράλληλα, τα δίδυμα εξακολουθούν να ασκούν μια γοητεία στον υπόλοιπο κόσμο αλλά και την επιστημονική κοινότητα. Έχουν γίνει αμέτρητες μελέτες που αναλύουν τη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής των διδύμων, καταλήγοντας σε ενδιαφέροντα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζατε.

didimi kiisi1

Ναι, μπορείτε να τα ξεχωρίσετε

Ένα από τα όχι και τόσο γνωστά στοιχεία για τα πανομοιότυπα δίδυμα είναι ότι υπάρχουν τρόποι να τα ξεχωρίσει κανείς. Το πρώτο είναι μέσω των δακτυλικών τους αποτυπωμάτων, καθώς αυτά είναι μοναδικά για κάθε άτομο και τα δίδυμα δεν αποτελούν εξαίρεση. Ένας άλλος τρόπος για να ξεχωρίσετε δίδυμα είναι κοιτάζοντας τον αφαλό τους. Δεδομένου ότι θα υπάρχουν ουλές μετά την αποκόλληση του ομφάλιου λώρου κατά τη γέννηση, θα είναι διακριτές και διαφορετικές.

Το γονίδιο των διδύμων δεν είναι μύθος

Αρκετές οικογένειες έχουν ιστορικό στα δίδυμα παιδιά. Η ύπαρξη διδύμων συγγενών από την πλευρά της μητέρας, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες υπερ- ωορρηξίας και σύλληψης διδύμων. Πιστεύεται ότι το γονίδιο που προκαλεί αυτού του είδους την υπερωορρηξία είναι κληρονομικό και έτσι οι απόγονοι των διδύμων είναι πιο πιθανό να έχουν και αυτοί δίδυμα.

Τα δίδυμα έχουν τη δική της γλώσσα επικοινωνίας

Σύμφωνα με ένα ερευνητικό άρθρο στο περιοδικό Institute of General Linguistics, τα δίδυμα μιλούν σε μια γλώσσα γνωστή ως κρυπτοφασία που μόνο αυτά μπορούν να καταλάβουν. Αυτή η γλώσσα αποτελείται από ανεστραμμένες λέξεις και ονοματοποιητικές εκφράσεις (ήχοι όπως «μπου», «τσού» κ.λπ.). Υπολογίζεται ότι σχεδόν το 40% των διδύμων έχουν μια ιδιωτική γλώσσα, αλλά αυτή τείνει να εξαφανίζεται καθώς μεγαλώνουν και μαθαίνουν άλλες γλώσσες.

Τα δίδυμα έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής

Το 2016, μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον έδειξε ότι τα δίδυμα ζουν περισσότερο. Προφανώς, η υποστήριξη που παρέχουν τα δίδυμα το ένα στο άλλο από όλες τις απόψεις βοηθά στη μακροζωία τους. Μια άλλη μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα έδειξε ότι και οι γυναίκες που γέννησαν δίδυμα απολάμβαναν μερικά χρόνια περισσότερο από άλλες μητέρες.

didimi kiisi3

Υπάρχουν περισσότεροι από δύο τύποι διδύμων

Εκτός από τα πανομοιότυπα και αδερφικά δίδυμα, υπάρχει μια τρίτη κατηγορία τα δίδυμα καθρέφτης (κατοπτρικά δίδυμα). Αυτό συμβαίνει όταν τα δίδυμα αναπτύσσονται στη μήτρα ενώ βλέπουν το ένα το άλλο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το ένα δίδυμο μπορεί να είναι δεξιόχειρας ενώ το άλλο αριστερόχειρας ή τα σημάδια μπορεί να υπάρχουν στις αντίθετες πλευρές του σώματός τους. Συνήθως, τα δίδυμα καθρέφτη σχηματίζονται όταν ένα μόνο γονιμοποιημένο ωάριο χωρίζεται σε διάστημα μιας εβδομάδας μετά τη σύλληψη.

Ο δεσμός των διδύμων ξεκινά από τη μήτρα

Μια μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, διαπίστωσε ότι τα δίδυμα δένονται μεταξύ τους μέσα στη μήτρα ήδη από τη 14η εβδομάδα κύησης και στις 18 εβδομάδες, αγγίζει το ένα το άλλο.

Τα δίδυμα μπορεί να έχουν διαφορετικό χρώμα δέρματος

Διαφυλετικά ζευγάρια έχει δει να έχουν δίδυμα με διαφορετικό χρώμα δέρματος. Όμως και ζευγάρια του ίδιου χρώματος που έχουν όμως γονείς ανάμεικτης εθνικότητας έχει βρεθεί ότι έχουν δίδυμα παιδιά με διαφορετικούς τόνους δέρματος.

Εξαφανισμένο δίδυμο

Το εξαφανισμένο δίδυμο ή το εξαφανισμένο σύνδρομο διδύμων συμβαίνει ότι σε μια ένα μωρό σε πολλαπλή εγκυμοσύνη χάνεται ενώ το άλλο επιβιώνει, ακόμα κι αν το δίδυμο δεν έχει εξαφανιστεί τεχνικά. Ωστόσο, ο όρος χρησιμοποιείται όταν το ένα από τα δυο δίδυμα, «χάνεται» κατά το πρώτο τρίμηνο.

Πηγή: parenting.firstcry.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved