Κρατάει το παιδί σας ημερολόγιο; Τα οφέλη που δεν είχατε σκεφτεί (vid)

  • Τα οφέλη του να κρατάει το παιδί ημερολόγιο
  • Πώς θα φτιάξετε το δικό σας ημερολόγιο
Κρατάει το παιδί σας ημερολόγιο; Τα οφέλη που δεν είχατε σκεφτεί (vid)

Tα παιδιά βιώνουν τα συναισθήματα πιο έντονα και εκφράζοντάς τα, μαθαίνουν σταδιακά να τα διαχειρίζονται και να τα κατανοούν. Βέβαια, κάποια παιδιά δυσκολεύονται να εκφραστούν σε σχέση με άλλα -τουλάχιστον λεκτικά- και σε αυτήν την περίπτωση ένα ημερολόγιο μπορεί να τα βοηθήσει να καταγράψουν και να ξεδιπλώσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.

Κρατώντας ημερολόγιο, τα παιδιά επωφελούνται με ποικίλους τρόπους. Ας τα δούμε αναλυτικά.

Τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους

Τα παιδιά βομβαρδίζονται από συναισθήματα καθημερινά. Κάποια από αυτά είναι άγνωστα και άλλα πιο έντονα. Καταγράφοντάς τα στο ημερολόγιο τα παιδιά τα εξωτερικεύουν χωρίς να αισθάνονται ότι κάποιος θα τα κρίνει.

Υπάρχουν συναισθήματα τα οποία τα παιδιά δεν θέλουν από την πρώτη στιγμή να τα μοιραστούν με τους φίλους ή την οικογένειά τους γιατί χρειάζονται χρόνο για να τα διαχειριστούν. Κάποιες φορές δεν τα μοιράζονται καθόλου και δεν είναι ανάγκη να το κάνουν, αναφέρει δημοσίευση του Πανεπιστημίου του Rochester Medical Center. Ωστόσο, έχοντας τη δυνατότητα να τα καταγράφουν στο προσωπικό τους ημερολόγιο είναι υγιές και συμβάλλει στην συναισθηματική τους ανάπτυξη.

Τους δίνει φωνή όταν δεν μπορούν να εκφραστούν

Σύμφωνα με το National Afterschool Association, όταν τα παιδιά καταγράφουν όσα σκέφτονται και νιώθουν, μπορούν να δουν τα συναισθήματά τους, τα θετικά και τα αρνητικά, με μία πιο καθαρή ματιά. Οργανώνουν τις σκέψεις τους και μπορούν να εκφράσουν γραπτά αυτά που δεν μπορούν να πουν λεκτικά.

Εκτονώνονται

Τα παιδιά συχνά εμπλέκονται σε αντιπαραθέσεις με φίλους, αδέρφια κτλ. και το ημερολόγιο μπορεί να τα βοηθήσει να εκτονωθούν. Σύμφωνα με το Center of Child Counseling, γράφοντας ημερολόγιο τα παιδιά όχι μόνο εκτονώνουν την ένταση που μπορούν να νιώθουν λόγω ενός περιστατικού, αλλά παράλληλα έχουν την δυνατότητα να ξαναδούν το συμβάν με ψυχραιμία και να δουλέψουν τα συναισθήματά τους.

Μπορούν να μπουν πιο εύκολα στη θέση του άλλου

Διαβάζοντας ξανά και ξανά όσα έχουν καταγράψει στο ημερολόγιό τους, τα παιδιά σκέφτονται και επεξεργάζονται γεγονότα και συναισθήματα. Όταν μάλιστα το κάνουν αυτό αφού έχουν αποφορτιστεί, είναι πιο εύκολο να δουν δικά τους λάθη και υπερβολές.

Αναπτούσσουν τις δεξιότητες γραφής του

Γράφοντας γεγονότα από την καθημερινότητά τους και όλα αυτά που νιώθουν και σκέφτονται, τα παιδιά εξελίσσουν παράλληλα και τις δεξιότητές τους στην γραφή. Μαθαίνουν καλύτερη ορθογραφία, σύνταξη και αποκτούν ευχέρεια γραπτού λόγου.

Πώς θα φτιάξετε το δικό σας ημερολόγιο για τα παιδιά

Στο εμπόριο σίγουρα μπορείτε να βρείτε ημερολόγια σε διάφορα μεγέθη, με ποικίλα σχέδια και χρώματα. Ακόμα περισσότερο όμως θα ενθουσιαστεί ένα παιδί με έναν προσωποποιημένο ημερολόγιο που μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας παρέα.

Δείτε πώς στο βίντεο που ακολουθεί.



© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved