Γυμναστική για μωρά: Εύκολες ασκήσεις τόνωσης (εικόνες+vid)

Γυμναστική για μωρά: Εύκολες ασκήσεις τόνωσης (εικόνες+vid)

Οι ασκήσεις τόνωσης είναι πολύ σημαντικές για το μωρό. Άλλωστε τα περισσότερα μωρά έχουν μια έμφυτη ανάγκη να κινούνται και να εξερευνούν τα πάντα.

Τι είναι η γυμναστική για τα μωρά;

Η γυμναστική για παιδιά δεν είναι κάτι περίπλοκο καθώς κύριος στόχος της είναι η προώθηση της ανάπτυξης των μωρών.

Κατά τη διάρκεια της πρώιμης παιδικής ηλικίας, τα παιδιά επικεντρώνονται στην εξερεύνηση – να γνωρίσουν τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους. Έτσι, η γυμναστική για μωρά αποτελείται από μια σειρά ασκήσεων που επικεντρώνονται στην προώθηση της ανάγκης τους για εξερεύνηση.

Όπως κάθε δραστηριότητα για μικρά παιδιά, έτσι και η γυμναστική για μωρά πρέπει να επιβλέπεται από τους γονείς. Ωστόσο, οι γονείς θα πρέπει να περιοριστούν στο να είναι οι οδηγοί σε αυτές τις ασκήσεις διέγερσης και να προσπαθήσουν να μην εξαρτώνται από τις αυθόρμητες πρωτοβουλίες των μωρών.

Οφέλη της γυμναστικής για μωρά

Οι ασκήσεις τόνωσης που προσφέρονται μέσω της γυμναστικής για τα μωρά αποτελούν ένα τεράστιο κίνητρο για την ψυχοσωματική τους ανάπτυξη. Ομοίως, προάγουν την ωρίμανση των διαφορετικών ικανοτήτων τους: μυϊκή ενδυνάμωση, συντονισμό και κινητικές δεξιότητες.

Ταυτόχρονα, αυτές οι δραστηριότητες προδιαθέτουν το σώμα για μελλοντικές κινήσεις , όπως περπάτημα και τρέξιμο.Καθώς το μωρό εξερευνά, οι κινήσεις συνδέονται με ουσιαστική και συναισθηματική μάθηση, η οποία αναδύεται προοδευτικά με κάθε άσκηση που επαναλαμβάνεται.

askiseis gia mora4

Ασκήσεις τόνωσης για μωρά

Ο στόχος της γυμναστικής για τα μωρά είναι να τα ενθαρρύνει να ωριμάσουν, αλλά με τον δικό τους ρυθμό. Για το λόγο αυτό, καλό είναι να καθοδηγείτε το μικρό σας με συγκεκριμένες κινήσεις χωρίς να το πιέζετε.

Διέγερση άνω άκρων

Ξεκινήστε κρατώντας και τα δύο χέρια του μωρού ( αν καταφέρουν να πιάσουν το δικό σας χέρι ή δάχτυλο, ακόμα καλύτερα). Στη συνέχεια, κάντε διαφορετικές κινήσεις:Άνοιγμα και κλείσιμο, πάνω και κάτω .Φροντίστε αυτές οι κινήσεις να είναι αρμονικές και χωρίς ένταση για να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς. Μην ξεχνάτε ότι δεν πρέπει να προκαλούν ενόχληση στο μωρό, οπότε σταματήστε αν αντιληφθείτε ότι αρνούνται να τα κάνουν.

Διέγερση των κάτω άκρων

Οι ασκήσεις για την τόνωση των ποδιών είναι παρόμοιες με αυτές των χεριών. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να πιάσετε και τους δύο αστραγάλους ανοίγοντας και κλείνοντας τα ποδαράκια του, ταυτόχρονα. Συνιστάται επίσης να λυγίζετε κάθε πόδι στο επίπεδο της επιγονατιδικής άρθρωσης. Φέρτε το πόδι του μωρού αργά προς την κοιλιά ή ελαφρώς ψηλότερα. Μετά κάντε το ίδιο με το άλλο.

Ασκήσεις τόνωσης της πλάτης

Όταν το μωρό σας είναι ξαπλωμένο μπρούμητα, σηκώστε τα δύο πόδια και ανασηκώστε το με προσοχή. Το σώμα πρέπει να στηρίζεται, αφού στόχος είναι η τόνωση των μυών της πλάτης. Εάν φοβάστε να κάνετε αυτή την άσκηση, μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από τον σύντροφό σας ή να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας .

Ελεύθερη εξερεύνηση

Αν και δεν είναι άσκηση τόνωσης, ευνοεί την ψυχοσωματική ανάπτυξη των μωρών . Αυτό το παιδαγωγικό μοντέλο που ονομάζεται «ελεύθερη μετακίνηση» δημιουργήθηκε από την Emmi Pikler και εστιάζει στην ελεύθερη εξερεύνηση.

Ο κύριος στόχος αυτού του μοντέλου είναι να σεβαστείτε το χρονοδιάγραμμα και την πρωτοβουλία των μικρών να ανακαλύψουν τον κόσμο . Οι γονείς, πρέπει να παραμείνουν οδηγοί τους και να παρέμβουν μόνο όταν είναι αναγκαίο.Στην ιδανική περίπτωση, κάθε παιδί θα πρέπει να αφήνεται να παρασυρθεί από την περιέργεια να εξερευνήσει και να μάθει σταδιακά.

Σε αυτή την περίπτωση προετοιμάστε το περιβάλλον στο οποίο πρόκειται να κινηθεί το παιδί. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν επικίνδυνα ή τοξικά στοιχεία κοντά τους.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τι είδους ασκήσεις μπορείτε να κάνετε με το μωρό σας.



Τι πρέπει να προσέχετε όταν κάνετε αυτές τις ασκήσεις τόνωσης με το μωρό

Πριν πραγματοποιήσετε οποιαδήποτε άσκηση διέγερσης, πρέπει να λάβετε υπόψη σας ορισμένα πράγματα που παρουσιάζονται στη gallery που ακολουθεί.

Πηγή: youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved