Το παιδί μου χάνει συνεχώς τα πράγματά του - Πώς μπορώ να το βοηθήσω;

  • Ποιοι είναι οι πιθανοί λόγοι που ένα παιδί χάνει τα πράγματά του;
  • Με ποιους τρόπους μπορείτε να το βοηθήσετε.
Το παιδί μου χάνει συνεχώς τα πράγματά του - Πώς μπορώ να το βοηθήσω;

Πολλά παιδιά όχι μόνο ξεχνούν αλλά χάνουν τα πράγματά τους. Τη μια μέρα είναι η ομπρέλα, την άλλη η μολυβοθήκη, την άλλη το φούτερ τους.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι λόγοι που χάνουν τα παιδιά τα πράγματά τους ποικίλλουν. Για να τα βοηθήσετε, πρέπει να γνωρίζετε τι μπορεί να φταίει.

Ας δούμε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους λόγους.

Νευρολογικές διαταραχές

Ορισμένες οργανικές ασθένειες (νευρολογικές ή ψυχιατρικές) μπορεί να προκαλέσουν, μεταξύ άλλων, σύγχυση στο παιδί. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για τη διάγνωση του προβλήματος, είτε είναι προσωρινό είτε μόνιμο.

Παιδικό άγχος

Το άγχος μπορεί να κάνει το παιδί σας αφηρημένο. Με αυτή την έννοια, είναι σημαντικό να μάθετε εάν πρόκειται για στρες που προκαλείται από θέματα της ηλικίας του ή για κάτι πιο σοβαρό όπως ο εκφοβισμός ή η ενδοοικογενειακή βία.

PAIDIKO AGXOS

Αλλαγές στη διατροφή τους

Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πνευματική απόδοση . Ορισμένα τρόφιμα μπορούν να κάνουν τη συγκέντρωση δύσκολη και, ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να εντοπίσετε τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά που εμφανίζονται μετά την κατανάλωσή τους.

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας

Σίγουρα το έχετε ρωτήσει ξανά και ξανά αν είναι αφηρημένο και χάνει τα πράγματά του. Τις περισσότερες φορές πάντως η απάντηση είναι η ίδια : « δεν θυμάμαι που το άφησα».

Τι μπορείτε να κάνετε εσείς για να το βοηθήσετε:

Μάθετέ του να είναι υπεύθυνο

Εάν κάθε φορά που το παιδί σας χάνει κάτι, το αντικαθιστάτε αμέσως δεν το βοηθάτε να αναλάβει την ευθύνη της πράξης του. Πρέπει να βιώσει τις συνέπειες των λαθών τους για να δώσει μεγαλύτερη προσοχή την επόμενη φορά.
Επομένως, όσο μεγαλύτερη είναι η ευθύνη, τόσο μεγαλύτερη η ελευθερία και τα προνόμια.

paidi xanei pragmata

Προσθέστε ετικέτα στα πράγματά του

Εάν το παιδί σας χάνει συχνά τα πράγματά του, μια επιλογή είναι να προσθέσετε ετικέτα σε όλα τα υπάρχοντά του. Με αυτόν τον τρόπο, αν χαθούν, μπορούν τουλάχιστον να βρεθούν πιο εύκολα.

Βοηθήστε το να θυμηθεί

Μπορείτε να φτιάξετε μικρά σενάρια για να το βοηθήσετε να θυμηθεί τι έκανε πριν χάσει κάτι. Ξεκινήστε ζητώντας να σας περιγράψει με λεπτομέρεια τι έκανε μέχρι τη στιγμή που συνειδητοποίησε ότι δεν έχει μαζί του αυτό που έχασε.

Να θυμάστε ότι μια υπερπροστατευτική και ανεκτική συμπεριφορά από πλευράς σας ενθαρρύνει τις παθητικές και εξαρτημένες συμπεριφορές των παιδιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι υπεύθυνα για τα πράγματά τους και γιατί άλλωστε, αφού οι γονείς θα είναι εκεί για να τους θυμίζουν τα πάντα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved