Ροχαλητό νεογέννητου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ροχαλητό νεογέννητου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα νεογέννητα κάνουν διάφορους θορύβους στον ύπνο τους. Συχνά οι ήχοι που βγάζουν θυμίζουν ροχαλητό και σε πολλές περιπτώσεις πράγματι είναι.

Γιατί ροχαλίζουν τα νεογέννητα;

Οι ρινικές δίοδοι είναι ακόμα πολύ μικρές στα μωρά με αποτέλεσμα ακόμα και η παραμικρή ξηρότητα ή βλέννα να τα κάνει να ροχαλίζουν. Αυτό που πολλές φορές ακούγεται ως ροχαλητό, είναι απλώς το πώς αναπνέουν. Ωστόσο εάν το ροχαλητό του νεογέννητου συνυπάρχει με άλλα συμπτώματα, καλό είναι να σιγουρευτείτε ότι δεν συντρέχει κάτι πιο σοβαρό.

Άλλοι λόγοι για τους οποίους ροχαλίζει το νεογέννητο:

Βουλωμένη μύτη

Η βουλωμένη μύτη του μωρού μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός κρυολογήματος ή μία ίωσης. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης.

voulomeni miti morou

Στραβό διάφραγμα

Το στραβό διάφραγμα είναι κάτι αρκετά σύνηθες το πρώτο διάστημα μετά τον τοκετό. Σύμφωνα με έρευνες, το 20% των μωρών γεννιούνται με στραβό διάφραγμα και μάλιστα τα περισσότερα μωρά δεν έχουν καθόλου συμπτώματα, άλλωστε η απόκλιση αυτή στο ρινικό τοίχωμα μεταξύ των ρινικών διόδων αποκαθίσταται στις περισσότερες περιπτώσειςς από μόνη της μετά από μερικές εβδομάδες.

Υπνική άπνοια

Η υπνική άπνοια είναι πιο συνήθης στα μωρά και παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι τα μεγάλα κενά ανάμεσα στις αναπνοές και ότι το ροχαλητό σε αυτήν την περίπτωση είναι πιο έντονο.

Λαρυγγομαλακία

Είναι μία εκ γενετής ασθένεια κατά την οποία το τοίχωμα από τον οποίο αποτελείται ο λάρυγγας, δηλαδή ο χόνδρος και ο βλεννογόνος είναι πολύ μαλακά και χαλαρά σε βαθμό που κατά την διάρκεια της εισπνοής συμπίπτουν και αποφράσσουν την αναπνευστική οδό του λάρυγγα. Το αποτέλεσμα είναι η θορυβώδης αναπνοή κατά την εισπνοή. Τα συμπτώματα υποχωρούν στις περισσότερες περιπτώσεις από μονα τους μέχρι την ηλικία των δύο ετών, καλό είναι ωστόσο να συμβουλευτείτε και τον γιατρό σας.

roxalito mwrou 2

Ποιους κινδύνους ελλοχεύει το ροχαλητό του μωρού;

Αν και το ροχαλητό του νεογέννητου δεν θεωρείται ανησυχητικό, μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια ύπνου, η οποία επηρεάζει την υγεία και την ανάπτυξη του βρέφους. Πιο συγκεκριμένα, η στέρηση ύπνου μπορεί να προκαλέσει τα εξής:

Πότε πρέπει να συμβουλευτείτε ειδικό;

Aπευθυνθείτε στον γιατρό εάν παρατηρήσετε τα παρακάτω συμπτώματα:

  • δυσκολία στον ύπνο
  • δυσκολία στην αναπνοή και κατά τη διάρκεια της μέρας
  • δυσκολία στο φαγητό και την αύξηση βάρους
  • ροχαλητό και παύσεις διάρκεια τουλάχιστον δέκα δευτερολέπτων ανάμεσα στις αναπνοές

Πηγή: healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved