Πέντε τρόποι να δεθείτε με το παιδί μετά το σχολείο

Πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε τον χρόνο μετά το σχολείο για να έρθετε πιο κοντά με το παιδί σας;

Πέντε τρόποι να δεθείτε με το παιδί μετά το σχολείο

Μετά το τέλος του σχολείου πολλά παιδιά χρειάζονται λίγο χρόνο ηρεμίας, ασφάλειας και επικοινωνίας με τα οικεία τους πρόσωπα, όπως είναι οι γονείς. Κάποια μάλιστα εκφράζουν αυτήν τους την ανάγκη με κλάματα και εκνευρισμό και ενώ αυτό είναι πιο σύνηθες τις πρώτες εβδομάδες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συνεχιστεί για αρκετό διάστημα.

Επιπλέον, εδώ και μία εβδομάδα μία νέα καθημερινή ρουτίνα έχει ξεκινήσει για όλη την οικογένεια και ο χρόνος που περνάτε όλοι μαζί είναι σίγουρα πολύ λιγότερος. Συνεπώς, κάθε δευτερόλεπτο που περνάτε οικογενειακά μετράει και αξίζει να το αξιοποιήσετε στο έπακρον.

Τι μπορείτε να κάνετε με το παιδί σας μετά το σχολείο ώστε και εκείνο να αποφορτιστεί, αλλά και να ενισχύσετε το μεταξύ σας δέσιμο;

Κάντε μία βόλτα

Εάν παίρνετε εσείς το παιδί από το σχολείο, μπορείτε να δοκιμάσετε να πάτε μία βόλτα πριν επιστρέψετε στο σπίτι. Μπορείτε να συζητήσετε για τη μέρα του ή ακόμα και να κάνετε μία στάση στην παιδική χαρά που είναι πιο κοντά στο σπίτι σας. Το περπάτημα και η βόλτα θα χαλαρώσει και θα αποφορτίσει το παιδί.

Φάτε όλοι μαζί

oikogeneiako trapezi

Έχουμε αναφέρει και άλλες φορές τα οφέλη του να τρώτε όλοι μαζί, τουλάχιστον ένα από τα κύρια γεύματα της ημέρας. Όσο κάθεστε στο ίδιο τραπέζι, μπορείτε να συζητήσετε και είναι η ιδανική αφορμή για να σας ανοιχτεί το παιδί για όσα έκανε μέσα στην ημέρα του.

Χαλαρώστε παρέα

Πολλά παιδιά μετά το σχολείο έχουν ανάγκη να κατεβάσουν ρυθμούς, να ξαπλώσουν ή να κάνουν μία χαλαρωτική δραστηριότητα. Εάν έχετε λίγο χρόνο πριν αρχίσει το τρέξιμο για τις εξωσχολικές δραστηριότητες, δοκιμάστε να ξαπλώσετε παρέα, να διαβάσετε ένα βιβλίο και να κάνετε πολλές πολλές αγκαλιές.

Δώστε του τον χρόνο του

Είναι σημαντικό να αφουγκράζεστε τις ανάγκες του παιδιού και να σέβεστε τον χαρακτήρα που αναπτύσσει μέρα και τη μέρα μεγαλώνοντας. Ακόμα και εάν το παιδί έχει την ανάγκη να μείνει λίγο μόνο του στο δωμάτιό του μετά το σχολείο -πιο σύνηθες σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας-, δώστε του τον χρόνο και το χώρο που χρειάζεται και ακόμα και αυτή η στάση θα εκτιμηθεί.

Εκδηλώστε ενδιαφέρον για την ημέρα του

mama kori sxesi

Ό,τι από τα παραπάνω και εάν κάνετε, το σημαντικότερο είναι το παιδί να νιώσει ότι ενδιαφέρεστε για το πώς είναι, πώς νιώθει και πώς πέρασε την ημέρας του. Εάν το παιδί είναι μικρότερης ηλικίας, αποφύγετε τις ερωτήσεις που μπορεί να απαντήσει μονολεκτικά, για να εμπλουτίσετε το μεταξύ σας διάλογο και να του δώσετε την ευκαιρία να μιλήσει περισσότερο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved