Πώς μπορείτε να παίξετε με το νεογέννητο μωρό σας

  • Διαβάστε για τους τρόπους αλληλεπίδρασης με το μωρό και πώς μπορείτε να δεθείτε μαζί του.
  • Τι δείχνει μελέτη
Πώς μπορείτε να παίξετε με το νεογέννητο μωρό σας

Όταν φέρνετε το μωρό στο σπίτι, μπορεί να αναρωτιέστε τι πρέπει να κάνετε. Τα καλά νέα είναι ότι τίποτα περίπλοκο δεν απαιτείται. Γνωρίζοντας ότι τα νεογέννητα επωφελούνται από την παρακολούθηση γονιών ή των φροντιστών τους, μπορείτε να συνεχίσετε ότι κάνατε και παράλληλα όταν είστε μαζί τους να ενθαρρύνετε τις κινητικές δεξιότητες.

Τι δείχνει μελέτη

Μια νέα ερευνητική μελέτη διαπίστωσε ότι τα μωρά 0-3 μηνών ωφελούνται από την παρατήρηση των ανθρώπων που είναι καθημερινά μαζί τους και προετοιμάζονται για να τους μιμηθούν.

Γνωρίζοντας αυτό, οι γονείς πρέπει να τοποθετούν το νεογέννητό τους σε σημείο που θα μπορεί να τους βλέπει να κάνουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες- όποτε είναι δυνατόν. Επίσης, να ενθαρρύνουν τις κινητικές δεξιότητες ακόμη και πριν το μωρό αρχίσει να τις κάνει μόνο του.

neogennito kai paixnidi

Τρόποι αλληλεπίδρασης με το νεογέννητο

Αφήνοντας το μωρό σας να παρατηρεί τα πάντα γύρω του ξαπλωμένο ανάσκελα ή στο στομάχι του αποκτά ελευθερία κινήσεων που υποστηρίζει καλύτερα την ανάπτυξή του. Ενώ το στήριγμα του μωρού σας σε παιδικό κάθισμα ή κούνια είναι ένας τρόπος για να του παρέχετε μια καλή εικόνα των καθημερινών σας δραστηριοτήτων, θα πρέπει να λάβετε υπόψη ορισμένες επιπτώσεις που υπάρχουν ανάλογα με το πόσο συχνά το αφήνετε σε αυτή τη θέση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στα παιδιά κάτω των 5 ετών να μην περνούν περισσότερο από 1 ώρα κάθε φορά καθίσματα ή κούνιες ώστε να έχουν αρκετή σωματική δραστηριότητα όλη την ημέρα.

Εσείς από την πλευρά σας, μπορείτε να δίνετε μικρά αντικείμενα ( και πάντα κατάλληλα για την ηλικάι του μωρού), διαφορετικής υφής και μεγέθους και να αφήνετε το μωρό να εξερευνήσει πώς αισθάνεται.

neogennito kai paixnidi1

Όταν ένα βρέφος συναντά τα μάτια σας, τότε αυτό είναι μια πρόσκληση να συμμετάσχετε. Μπορείτε να κρατήσετε ένα αντικείμενο όπως μια μαλακή κουδουνίστρα, κάνοντας θόρυβο σε διαφορετικές κατευθύνσεις παρακολουθώντας τις αντιδράσεις του μωρού ή να του μιλάτε αργά και με μικρές λέξεις περιμένοντας τις αντιδράσεις του.

Μερικές φορές, το να αφήνετε τα μωρά να παρατηρούν είναι προτιμότερο από το να προσφέρετε πάρα πολλά αντικείμενα ή να προσπαθείτε να τραβήξετε το ενδιαφέρον τους με κάθε τρόπο. Η Pamela Green , εκπαιδευτική σύμβουλος και ιδρύτρια του Ananda Montessori, ενός προγράμματος Montessori Parent-Infant and Child, υπογραμμίζει τη σημασία της παρατήρησης των βρεφών και της αλληλεπίδρασης μαζί σας.

Πηγή: verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved