Εννέα πράγματα που δε γνωρίζατε για τα μωρά

Θα σας εντυπωσιάσουν!

Εννέα πράγματα που δε γνωρίζατε για τα μωρά
pexels.com / photo credits Polina Tankilevitch

Όταν γεννιέται ένα μωρό, για τον γονιό ένα ολοκαίνουριος κόσμος ανοίγεται μπροστά του. Οι περισσότεροι γονείς έχουν βέβαια προνοήσει από πριν και έχουν φροντίσει ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης να ενημερωθούν για ό,τι θα συναντήσουν το πρώτο διάστημα με το νεογέννητο στο σπίτι.

Σίγουρα κι εσείς θα έχετε διαβάσει για τον θηλασμό, τα dos and don'ts στον ύπνο του μωρού, δυσκολίες που πιθανό να συναντήσετε, tips για το μπάνιο του μωρού και πολλά πολλά ακόμα.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα που αφορούν τα νεογέννητα, τα οποία κατά γενική ομολογία, οι περισσότεροι δεν τα γνωρίζουν. Ας δούμε ποια είναι αυτά.

Οι πρώτες κενώσεις του μωρού δεν μυρίζουν

Οι πρώτες κενώσεις του μωρού ονομάζονται μηκώνιο και αποτελούνται από όσα κατάπιε το μωρό μέσα στη μήτρα. Δεν μυρίζουν καθώς ακόμα δεν έχουν αναπτυχθεί βακτήρια στο έντερο του μωρού, τα οποία ευθύνονται και για την άσχημη μυρωδιά των κοπράνων.

Κάποιες φορές τα νεογέννητα σταματούν να αναπνέουν για μερικά δευτερόλεπτα

Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν κοιμούνται. Η αναπνοή του σταματάει για 5 με 10 δευτερόλεπτα, χρόνος αρκετός για να κάνει το νέο γονιό να πανικοβληθεί. Ωστόσο, θεωρείται φυσιολογικό σε αυτήν την ηλικία, όπως και μετά το κλάμα να παίρνουν πάνω από 60 ανάσες ανά λεπτό!

neogniki upoglukaimia

Μέχρι και την ηλικία των 5 μηνών δεν μπορούν να γευτούν τις αλμυρές γεύσεις

Το νεογέννητο μπορεί να καταλάβει εάν μία γεύση είναι γλυκιά, πικρή ή ξινή, όχι όμως και αλμυρή. Το βρέφος μαθαίνει να αναγνωρίζει τις αλμυρές γεύσεις μετά τον 5ο μήνα.

Κλαίνε χωρίς δάκρυα

Τα πρώτα δάκρια του μωρού εμφανίζονται περίπου μετά τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες. Αυτό συμβαίνει γιατί μέχρι και αυτήν την ηλικία οι δακρυϊκοί τους αγωγοί δεν είναι ακόμα πλήρως ανεπτυγμένοι, συνεπώς παράγουν όσα δάκρυα χρειάζονται για να καλύψουν το μάτι, όχι όμως αρκετά για να σχηματίσουν σταγόνες που θα τρέξουν στο πρόσωπό τους.

Το στομάχι ενός νεογέννητου έχει το μέγεθος ενός φουντουκιού

Αυτό εξηγεί και γιατί χρειάζεται να τα ταΐζουμε τόσο συχνά, αλλά και γιατί το ρέψιμο είναι τόσο σημαντικό καθώς ο αέρα που καταπίνουν πιάνει πολύτιμο χώρο στο στομαχάκι τους.

Το στομάχι του μωρού μεγαλώνει με γρήγορους ρυθμούς. Μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας θα χέει το μέγεθος ενός βερίκοκου!

afudatwsi mwrou sumptwmata

Έχουν περισσότερα οστά από έναν ενήλικα

Ένας ενήλικας έχει 206 οστά, ενώ ένα μωρό 300, καθώς πολλά από τα οστά που έχει ένα μωρό "συμπτύσσονται" με την πάροδο του χρόνου. όπως για παράδειγμα και το κρανίο.

Προτιμούν να στρίβουν το κεφαλάκι τους από τη δεξιά πλευρά

Σύμφωνα με έρευνες, μόλις το 15% των μωρών φαίνεται να στρίβει το κεφάλι του από την αριστερή πλευρά όταν ξαπλώνει ανάσκελα. Τα αίτια για τα οποία συμβαίνει αυτό δεν έχουν ακόμα εξακριβωθεί.

Μπορούν να τρομάξουν τον εαυτό τους

Tα μωρά τρομάζουν πολύ εύκολα, αυτό είναι γεγονός. Ένα δυνατός θόρυβος, ένα έντονο φως είναι αρκετά. Γνωρίζατε όμως ότι μπορούν να τρομάξουν και από την ίδια τους την φωνή ή το ίδιο τους το κλάμα; Κι όμως!

Ο βρεφικός εγκέφαλος αναπτύσσεται διαφορετικά στο κάθε φύλο

Για παράδειγμα, στα αγόρια φαίνεται να αναπτύσσεται πιο γρήγορα το πρώτο τρίμηνο, ενώ τα κορίτσια να είναι πιο ευαίσθητα όσον αφορά τις αισθήσεις.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved