Όταν το νήπιο αρνείται να φορέσει τα παπούτσια του

Πώς να χειριστείτε την άρνηση του παιδιού να φορέσει τα παπούτσια του.

Όταν το νήπιο αρνείται να φορέσει τα παπούτσια του

Δυσκολεύεστε να κάνετε το νήπιο σας να φορέσει τα παπούτσια του; ‘Η ίσως έχετε ένα παιδί που χάνει πάντα τα παπούτσια του, πράγμα που οδηγεί σε ένα πανικόβλητο κυνηγητό;

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Για τα νήπια, μπορεί να συμβαίνει γιατί δεν τους αρέσει η αίσθηση των παπουτσιών στα πόδια τους. Αν τους επιτρέπετε να κυκλοφορούν ξυπόλυτα όσο το δυνατόν περισσότερο, ή αν τους αγοράσετε ανοιχτά παπούτσια σαν πέδιλα, θα καλύψετε τις αισθητηριακές τους ανάγκες. Εδώ ίσως πάλι υπάρχει θέμα ελέγχου.

Αν τους αγοράζετε παπούτσια που δεν έχουν κορδόνια αλλά αυτοκόλλητα, ( χριτς χρατς), θα τους δώσετε περισσότερη αυτονομία, μειώνοντας την ανάγκη να παρέμβετε εσείς και τον χρόνο που χρειάζονται για να φορέσουν τα παπούτσια. Τέλος, σκεφτείτε, τον τρόπο που μιλάτε στο παιδί σας: μήπως του δίνετε υπερβολικά πολλές εντολές ταυτόχρονα;

'Οσο για τα συναισθήματα του παιδιού, το πιθανότερο είναι ότι περιλαμβάνουν στρες επειδή το πιέζετε να βιαστεί, και μια αίσθηση ανημπόριας επειδή δεν είναι σε θέση να φορέσει – ή ακόμα και να βρει- τα παπούτσια του. «Είναι λοιπόν σημαντικό να μειώσετε το στρες και να αυξήσετε την αυτονομία του», αναφέρει στο βιβλίο της « Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν», η ψυχολόγος Sarah Ockwell- Smith ( εκδόσεις διόπτρα).

paidi kai papoutsia

φωτο: pexels.com /Bess Hamiti

Παιδιά χάνουν τα παπούτσια τους

Τα μεγαλύτερα παιδιά, που επίσης χάνουν τα παπούτσια τους ή κάθονται ξυπόλυτα στον καναπέ ενώ ετοιμάζεστε να φύγετε για βόλτα ή για το σχολείο, πρέπει να τα βοηθήσετε να καταλάβουν γιατί η έλλειψη παπουτσιών είναι πρόβλημα.

Εξηγήστε τους τι συμβαίνει όταν αργούν και πόσο σας αγχώνει αυτό και, κατά συνέπεια , πόσο αναστατώνει εκείνα. Μετά βοηθήστε τα να πάρουν περισσότερο τον έλεγχο της κατάστασης. Μπορείτε να βάλετε μια παπουτσοθήκη ή ένα ράφι δίπλα στην εξώπορτα, όπου θα βάζουν τα παπούτσια τους μόλις μπουν στο σπίτι, κι έτσι θα ξέρουν την επόμενη μέρα που βρίσκονται.

Επίσης φροντίστε να έχετε αρκετό χρόνο το πρωί ώστε να μη χρειάζεται να βιάζεστε και ενθαρρύνετέ τα να έχουν μια ρουτίνα που θα ακολουθούν κάθε μέρα.
Αν το νήπιο σας αρνείται να φορέσει τα παπούτσια του, μπορείτε να του επιτρέψετε να περπατήσει ξυπόλητο για λίγο, μέχρι να καταλάβει ότι οι πέτρες πληγώνουν τα πόδια του ή ότι το κρύο τα ενοχλεί. Φυσικά αυτό εξαρτάται και από το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεστε.

paidi kai papoutsia1

φωτο: pexels.com /Anastasia Shuraeva

Για τα μεγαλύτερα παιδιά ίσως πρέπει να χρησιμοποιήσετε τις φυσικές συνέπειες. Αν δεν βάλουν τα παπούτσια τους στο κουτί ή στο ράφι και δεν μπορούν να τα βρουν το πρωί , θα πρέπει να φορέσουν άλλα παπούτσια τα οποία θα βρουν μόνοι τους. Και πάλι, υιοθετήστε αυτή την επιλογή με σύνεση, γιατί μπορεί να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved