Πώς θα μάθετε στο παιδί σας να κολυμπάει

Πώς να μάθετε το παιδί σας κολύμπι; Ιδού τα εύκολα βήματα
Πώς θα μάθετε στο παιδί σας να κολυμπάει

Η εκμάθηση της κολύμβησης είναι μια συναρπαστική στιγμή στη ζωή ενός παιδιού. Όχι μόνο τα παιδιά μαθαίνουν όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν για την ασφάλεια στο νερό, αλλά θέτει επίσης και τα θεμέλια για έναν ενεργό και υγιεινό τρόπο ζωής.

Για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αναπτύξουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να είναι ασφαλή στο νερό, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συνιστά τα παιδιά να κάνουν μαθήματα κολύμβησης, θέλοντας έτσι να προστατευθούν ακόμη και μόνα τους σε περίπτωση πνιγμού.

Και ενώ οι τρέχουσες οδηγίες από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) είναι ξεκάθαρες, αρκετές οικογένειες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για να κάνουν μαθήματα κολύμβησης τα παιδιά τους σε κάποιο όμιλο ή σε κάποιο κολυμβητήριο με γυμναστές. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς και όσοι φροντίζουν ένα παιδί, συχνά πρέπει να διδάσκουν οι ίδιοι στα παιδιά τους τα βασικά της κολύμβησης. Πώς να μάθουν να επιπλέουν και να προστατεύονται στο νερό.

pos tha mathoun ta paidia na kolimpoun 1

Tips για να διδάξετε στα παιδιά σας κολύμβηση

Όταν έρθει η στιγμή να μάθετε στο παιδί σας να κολυμπά, ο νούμερο ένα κανόνας, φυσικά, είναι η ασφάλεια. «Σε όλες τις ηλικίες, υπάρχουν σημαντικοί κανόνες ασφάλειας που πρέπει να ακολουθούνται, ανεξάρτητα από το επίπεδο ικανότητας του κολυμβητή», εξηγεί ο James Collins, αντιπρόεδρος του προγράμματος σπουδών στο Goldfish Swim School.

Γνωρίστε στα παιδιά σας το νερό

Είτε έχετε έναν δεινό κολυμβητή, είτε ένα παιδί που φοβάται το νερό, μπορείτε να προετοιμάσετε την πρώτη επαφή με την κολύμβηση, βουτώντας απλά τις πατούσες τους μέσα στο νερό.

  • Παιχνίδια στην μπανιέρα: Γεμίστε μια κούπα με νερό (ούτε παγωμένο, ούτε ζεστό) και ρίξτε λίγο πάνω από τους ώμους του παιδιού και το κεφάλι. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί αυτό θα βοηθήσει τα παιδιά να συνηθίσουν το νερό και την θερμοκρασία του.
  • Αφήστε τα να πειραματιστούν: Όσο το παιδί σας αρχίζει να δείχνει ενδιαφέρον για την πισίνα ή την θάλασσα, αγοράστε τους ένα ζευγάρι γυαλάκια κολύμβησης για να φορούν όσο κάνουν μπάνιο στην μπανιέρα ή στο ντους. Οι ειδικοί εξηγούν ότι το παιδί θα συνηθίσει τα γυαλάκια του, θα ανακαλύψει ότι το νερό δεν μπορεί να περάσει μέσα στα ματάκια του και έτσι θα το βοηθήσει να δημιουργήσει μια θετική γνώμη για το νερό και τα γυαλάκια του.
  • Παίξτε στην μπανιέρα: Ακόμη ένας τρόπος για διδάξετε στα παιδιά σας ότι το νερό είναι διασκεδαστικό, φυσήξτε μπουρμπουλήθρες μέσα στην μπανιέρα. Ζητήστε από το μικρό σας να ακουμπήσει το νερό με το στόμα του και να φυσήξει δυνατά, κάνοντας μπουρμπουλήθρες.
pos tha mathoun ta paidia na kolimpoun 2

Διασκέδαση στην πισίνα ή τη θάλασσα

Από τη στιγμή που θα πάτε για πρώτη φορά σε κάποια πισίνα ή στη θάλασσα θα μπορείτε να παίξετε πολλά διασκεδαστικά παιχνίδια μαζί.

  • Κάντε μπουρμπουλήθρες: Θυμάστε το παιχνίδι που κάνατε στην μπανιέρα; Ήρθε η ώρα να το εφαρμόσετε στην πισίνα ή τη θάλασσα. Με αυτό το παιχνίδι θα μάθει το παιδί πώς να χρησιμοποιεί τις ανάσες του στο νερό.
  • Ζητήστε τους να βάλουν τα γυαλάκια: Τα γυαλιά θα τα κάνουν να νιώθουν οικεία στο νερό, άνετα, δεν θα φοβούνται μην τυχόν μπει νερό στα μάτια τους και θα επιτρέπει στους μικρούς κολυμβητές να βλέπουν τι υπάρχει κάτω από το νερό.
  • Παίξτε μερικά διασκεδαστικά παιχνίδια: Όσο τα παιδιά νιώθουν πιο άνετα στο νερό, οι ειδικοί προτείνουν να παίζετε μερικά παιχνίδια μαζί τους.
  • Πώς θα μπαίνουν και θα βγαίνουν από την πισίνα: Μάθετε στα παιδιά σας πώς θα μπαίνουν στην πισίνα και πώς θα σκαρφαλώνουν για να βγουν έξω από το νερό.
  • Χρησιμοποιήστε γιλέκο σωσίβιο: Η κολύμβηση στην αρχή με ένα σωσίβιο γιλέκο, βοηθά στα παιδιά να κινούνται, να επιπλέουν και ενισχύει την αίσθηση της ασφάλειας.
pos tha mathoun ta paidia na kolimpoun 4

Λίγα λόγια από τη συντακτική ομάδα του Mothersblog

Σίγουρα δεν είμαστε όλοι τέλειοι γονείς και σίγουρα δεν τα ξέρουμε όλα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μάθετε στα παιδιά σας τα βασικά σε ό,τι έχει να κάνει με την κολύμβηση ώστε να ξέρουν να επιπλέουν, να ξέρουν να γυρίζουν ανάσκελα σε περίπτωση που νιώθουν ότι πνίγονται. Είναι ο μόνος τρόπος που θα τα κρατήσει ασφαλή εκείνα τα δεύτερα που ίσως να πάρετε τα μάτια σας από πάνω τους.

Αν έχετε την οικονομική δυνατότητα να τους παρέχετε μαθήματα κολύμβησης, ακόμη καλύτερα. (Δείτε εδώ τι μαθαίνει ένα παιδί στο κολυμβητήριο από τη βρεφική ηλικία)

Τέλος να θυμάστε:

  • Πάντα να είστε κοντά στο παιδί σας όταν εκείνο βρίσκεται στην πισίνα ή το νερό.
  • Μάθετε CPR: Όσο προστατευτικοί γονείς κι αν είμαστε, κάποιες φορές το κακό μπορεί να γίνει. Γι΄αυτό και οι πρώτες βοήθειες κάποιες φορές μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες τόσο για τη των παιδιών μας ζωή όσο και για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση στην οποία ήδη βρίσκονται.

πληροφορίες: verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved