Επιλέγοντας τα σωστά παιχνίδια ανάλογα με την ηλικία του παιδιού

Τα παιδικά παιχνίδια δεν πρέπει να είναι μόνο διασκεδαστικά αλλά και ασφαλή.

Επιλέγοντας τα σωστά παιχνίδια ανάλογα με την ηλικία του παιδιού

Το παιχνίδι είναι σημαντικό στη ζωή του παιδιού καθώς συμβάλλει στην κοινωνική, ψυχική, σωματική και συναισθηματική ανάπτυξή του . Σύμφωνα μάλιστα με τον Vicki Panaccione, PhD, παιδοψυχολόγο και ιδρυτή του Ινστιτούτου Better Parenting «τα παιχνίδια πρέπει να θεωρηθούν ως αναπτυξιακά εργαλεία μάθησης».

Ωστόσο, τα παιδιά πρέπει να παίζουν με παιχνίδια που είναι κατάλληλα για την ηλικία τους. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, παρότι ζούμε σε μια ηλεκτρονική εποχή, είναι ζωτικής σημασίας να τεθούν όρια στην έκθεση του μικρού παιδιού σε τάμπλετ και κινητά. Ερευνα έχει δείξει ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ενέχουν πολλούς πιθανούς κινδύνους για την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών , όπως απώλεια ακοής (από δυνατά παιχνίδια), αύξηση βάρους (από την αδράνεια κατά το παιχνίδι) και καθυστερήσεις στη ομιλία και την ανάπτυξη. Μια πρόσφατη μελέτη στο Temple University έδειξε ότι τα παιχνίδια που δεν απαιτούν από ένα παιδί να κάνει τίποτα, προωθούν ένα παθητικό στυλ μάθησης, το οποίο μπορεί να επηρεάσει τη μάθηση και τον τρόπο σκέψης.

paixnidia

Επιλέξτε παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού

0-6 μηνών: Τα βρέφη γοητεύονται με την κίνηση, τους ήχους και τις απλές εικόνες. Τα κατάλληλα παιχνίδια γι’ αυτή την ηλικία είναι: κουδουνίστρες, μουσικά κουτιά και οτιδήποτε τα μωρά μπορούν να αρχίσουν να πιάνουν, να τραβούν, να πιέζουν ή να κουνάνε.

6-8 μηνών: Τα μεγαλύτερα μωρά μπορούν να κρατήσουν μικρά παιχνίδια. Μαθαίνουν για την αιτία και το αποτέλεσμα και θα επαναλαμβάνουν τις δραστηριότητες ξανά και ξανά .Τους αρέσει επίσης να μεταφέρουν παιχνίδια από χέρι σε χέρι. Πολλά από τα ίδια παιχνίδια για βρέφη θα χρησιμοποιηθούν με νέους τρόπους από μεγαλύτερα μωρά.

8-18 μηνών: Αυτή είναι η εποχή που τα μωρά αρχίζουν να προβλέπουν αποτελέσματα, αποφασίζουν για έναν στόχο και σκόπιμα αναλαμβάνουν κάποια ενέργεια . Αρχίζουν επίσης να πειραματίζονται με το μέγεθος, το σχήμα και το χώρο. Παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία αυτή είναι μπλοκ, απλά παιχνίδια αφαίρεσης, τουβλάκια.

18-24 μηνών: Τα μικρά παιδιά αρχίζουν να μιμούνται τους μεγάλους. Αυτή είναι η ώρα να εισαγάγετε κούκλες, σετ κουζίνας και αυτοκινητάκια, φορτηγά και σχολικά λεωφορεία.

2-4 ετών: Τα παιδιά μαθαίνουν πολλά για την κοινωνικοποίηση κατά τη διάρκεια των προσχολικής ηλικίας. Μπογιές, χρώματα , πλαστελίνες βοηθούν στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας. Τα παιδιά δείχνουν επίσης ενδιαφέρον για τα παζλ και τα παιχνίδια κατασκευής ή συναρμολόγησης. Ο θόρυβος είναι πάντα δελεαστικός, έτσι τα μικρά παιδιά λατρεύουν τα παιχνίδια με σφυρί , κόρνες, τα ταμπούρλα και καθετί που προκαλεί ήχο.

Πηγή: webmd.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved