H μαμά είναι γυμνή: Πότε πρέπει να καλυπτόμαστε με ρούχα μπροστά στα παιδιά;

Ναι ή όχι στο να κυκλοφορούμε μπροστά στα παιδιά γυμνοί μέχρι κάποια ηλικία;

H μαμά είναι γυμνή: Πότε πρέπει να καλυπτόμαστε με ρούχα μπροστά στα παιδιά;

Η Lana Hallowes, έγραψε ένα υπέροχο γράμμα προς όλους εκείνους τους γονείς που κρίνουν αρνητικά το να κυκλοφορεί γυμνός ένας γονιός ή όχι στο σπίτι και μπροστά στα παιδιά του.

Διαβάστε τι έγραψε στο babyology.com.au

«Ναι, το ομολογώ, είμαι μια μαμά που κυκλοφορώ γυμνή μπροστά στα παιδιά μου.

Αφήνω την πόρτα ανοιχτή όταν κάνω μπάνιο ώστε να μπορούν να μπουν μέσα και να μου μιλούν όταν κάνουν την ανάγκη τους. Επίσης δεν τυλίγω την πετσέτα γύρω μου όταν βγαίνω από το μπάνιο και πηγαίνω στο δωμάτιο για να ντυθώ. Επίσης κάνω μπάνιο με το μικρότερο παιδί μου αλλά και το μεγαλύτερο για να γλιτώσω... ζεστό νερό.

Αλλά ο άνδρας μου δεν τα κάνει όλα αυτά.

Πιστεύει ότι είναι ακατάλληλο πια για τα αγόρια μας που είναι 6 και 4 ετών αντίστοιχα.

Μάλιστα πιστεύει ότι είμαι τρελή που εγώ το κάνω ακόμη.

Αλλά εσείς τι πιστεύετε; Είστε από τις μαμάδες που μοιάζουν σε εμένα ή τον άνδρα μου;

Γιατί πρέπει να ντρεπόμαστε;

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι η ντροπή του. Ίσως να είναι επειδή εγώ είμαι η μαμά και το σώμα μου έχει μεγαλώσει, έχει γεννήσει και έχει ταϊσει αυτά τα παιδιά.

Δεν υπάρχει λόγος να ντρέπομαι για κάτι;

Είναι το σώμα της μαμάς! Ένα σώμα που δεν ντρέπομαι γι' αυτό.

Τα αγόρια μας δεν βλέπω να ντρέπονται ή να τα ενοχλεί επίσης. Το θεωρούν φυσιολογικό. Τουλάχιστον μέχρι τώρα...

Είναι περίεργο όταν αρχίσεις να λες εσύ ότι είναι περίεργο

Έτσι χωρίς να καταλαβαίνω γιατί νιώθει ντροπή για την γύμνια του, εγώ πιστεύω ότι είναι περίεργο μόνο αν το λες και το τονίζεις.

Αν η γύμνια είναι κάτι φυσιολογικό στο σπίτι μου και κανείς δεν το σχολιάζει σαν κάτι περίεργο, δεν υπάρχει πρόβλημα, σωστά;

Δεν υπάρχει ντροπή!

Αλλά αν κάποιος, όπως τα παιδιά μου ή ο άνδρας μου αρχίσει να καλύπτεται, να κλείνει την πόρτα του μπάνιου και τις κουρτίνες, τότε αρχίζει να γίνεται ταμπού.

Όχι για πάντα

Δεν πιστεύω ότι θα το κάνω αυτό για πάντα. Να γυρνάω γυμνή ανάμεσα στην οικογένειά μου για πάντα.

Όταν έρθει η στιγμή -ίσως πιο γρήγορα απ' ό,τι εγώ πιστεύω- όταν τα αγόρια μας αποφασίσουν ότι δεν νιώθουν άνετα, τότε θα σταματήσω.

Αν τα κάνει να νιώθουν ΑΒΟΛΑ, τότε θα οργανωθώ, θα κλείνω τις πόρτες και θα ντύνομαι στο μπάνιο.

Οπότε μέχρι να αποφασίσουν εκείνα πότε είναι περίεργο αυτό που κάνω, δεν πρόκειται εγώ να τα κάνω να σκεφτούν έτσι.

Είστε μαζί μου ή με τον σύζυγό μου;».

gymnoi mprosta sta paidia

Αυτό πιστεύει η ίδια... Τι λένε οι ειδικοί;

Η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια του Mothersblog, Μαρίνα Μόσχα εξηγεί:

«Πρώτα από όλα, ας ξεκινήσω λέγοντας πως η περιέργεια είναι το κύριο χαρακτηριστικό στα παιδιά των 2-3 χρόνων. Αυτό σημαίνει πως σε αυτή την ηλικία, είναι περίεργα για ο,τιδήποτε υπάρχει, κινείται ή και μένει σταθερό γύρω τους. Μία περιέργεια που εκφράζει την ψυχική και νοητική υγεία του παιδιού. Έτσι λοιπόν, στα πλαίσια της περιέργειας αυτής, έρχεται και η σειρά του γυμνού σώματος, του δικού τους, του μπαμπά και της μαμάς, της αδελφούλας ή του αδελφούλη.

Αν λοιπόν συνηθίζατε να εμφανίζεστε γυμνοί μπροστά στο παιδί σας ή να κάνατε μπάνιο μαζί του, είναι ο καιρός να σταματήσετε να το κάνετε. Και αυτό όχι για λόγους σεμνοτυφίας, όπως προείπα, αλλά επειδή είναι η ώρα να μάθετε στο παιδί σας κάποιους κανόνες για το σώμα του που θα το προφυλάξουν μάλιστα και από επιτήδειους. Γιατί η πρόληψη είναι καλύτερη ακόμα και από την θεραπεία σε περίπτωση που το παιδί σας απειληθεί από έναν παιδόφιλο για παράδειγμα! Άρα λοιπόν, μαθαίνουμε στο παιδί την ιδιωτικότητα μέσα από τη δική μας στάση και χωρίς να φαίνεται ότι του κάνουμε "μάθημα".

Το μαθαίνουμε ότι το σώμα του είναι δικό του, όπως του μπαμπά και της μαμάς, ότι δεν το εκθέτουμε όπου και σε όποιον βρίσκεται εκεί. Είναι σημαντικό για το παιδί να προσέξουμε τον τρόπο μας ώστε να μην αναπτύξει ενοχές γύρω από το γυμνό σώμα. Άλλος ένας βασικός λόγος είναι ότι το παιδί επειδή ακριβώς όπως αναφέραμε παραπάνω, αρχίζει και έχει απορίες, μπαίνει στη διαδικασία να παρατηρεί αλλά και να συγκρίνει το δικό του σώμα με αυτό του γονιού.

Το παιδί έχει ανάγκη από όρια, όπως άλλωστε έχουμε ξαναπεί. Ο γονιός είναι αυτός που θα το μάθει και θα του βάλλει όρια. Αν λοιπόν στο σπίτι, οι γονείς κυκλοφορούν γυμνοί, όπως καούμε από κάποιους, το παιδί "μαθαίνει" ότι "έτσι γίνεται" με αποτέλεσμα τα όρια να είναι μπερδεμένα στο μυαλό του. Αν δεν του μάθουμε να χτυπάει την πόρτα του δωματίου ή του μπάνιου πριν μπει μέσα, δεν μαθαίνει τον σεβασμό του προσωπικού χώρου και της ιδιωτικότητας. Μάλιστα, μπορεί μεγαλώνοντας να θέλει να δει στο σχολείο και τον φίλο του γυμνό ή να μην προφυλαχτεί αν ένας ενήλικας με "πονηρές προθέσεις" το πλησιάσει και του ζητήσει να το δει χωρίς ρούχα, εφόσον η έκθεση στο γυμνό είναι φυσιολογική».

DPG Network
Δείτε επίσης
© 2012-2023 Mothersblog.gr - All rights reserved