Γιατί η στάση στο πλάι και μπρούμυτα κάνει πιο ευτυχισμένα τα μωρά; (vid)

Πριν γεννηθεί το έμβρυο δεν είναι ποτέ ανάσκελα.

Γιατί η στάση στο πλάι και μπρούμυτα κάνει πιο ευτυχισμένα τα μωρά; (vid)

Η στάση στο πλάι με τα πόδια μαζεμένα στο στέρνο σε εμβρυϊκή θέση, - το κεφάλι κατεβασμένο, η σπονδυλική στήλη καμπυλωμένη, τα γόνατα να πιέζουν την κοιλιά-, ενεργοποιούσε κάποιους αισθητήρες θέσης στους μυς του και στο εσωτερικό αφτί του οι οποίοι διατηρούσαν καταπραϋντικό αντανακλαστικό του ενεργοποιημένο. Ακόμα και οι ενήλικες αισθάνονται πιο γαλήνιοι όταν είναι κουλουριασμένοι σε εμβρυϊκή στάση.

Τα μωρά που στριφογυρίζουν πολύ μέσα στη μήτρα μπορούν να κάνουν τον ομφάλιο λώρο να διπλωθεί καθώς κινούν τα χέρια και τα πόδια τους.

Όταν βάζετε το αναστατωμένο μωρό σας ανάσκελα, είναι λίγο σαν να το ηρεμείτε και να το ενοχλείτε την ίδια στιγμή!

Αυτό συμβαίνει επειδή τα ταραγμένα μωρά αισθάνονται ανασφάλεια όταν είναι ανάσκελα, ίσως νιώθουν σαν να έχουν πέσει από κάπου. Η στάση αυτή πυροδοτεί το αντανακλαστικό Μόρο ή της πτώσης , το οποίο κάνει τα μωρά που κλαίνε να κουνάνε τα χέρια τους και να τσιρίζουν ακόμα περισσότερο.

Από την άλλη, αν γυρίσετε το μωρό σας στο πλάι ή μπρούμυτα κάνετε τους αισθητήρες της θέσης να στέλνουν ένα κατευναστικό μήνυμα: « Μην ανησυχείς , όλα πάνε καλά».

Μερικά βρέφη είναι τόσο ευαίσθητα στη θέση ώστε ακόμα και αν τα γυρίσετε ελαφρώς από το πλάι προς τα πίσω θα πανικοβληθούν. Αντίστοιχα, αν τα γυρίσετε ελαφρώς από το πλάι προς το στομάχι θα ηρεμήσουν.

Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που έρχονται αντιμέτωπα τα νεογνά και τα βρέφη είναι το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (Sudden Infant Death Syndrome – SIDS). Η ακριβής αιτία του θανάτου ενός νεογέννητου μωρού ή του παιδιού πριν γίνει ενός έτους, οφείλεται στο Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου, δεν είναι όμως εύκολος ο προσδιορισμός του, ενώ μια από τις πιο συχνές αιτίες είναι ο ύπνος των μωρών μπρούμυτα.

Πολλοί γονείς βάζουν το μωρό να κοιμηθεί σε θέση μπρούμυτα, κάτι που μπορεί να αποβεί μοιραίο ακόμη και αν είναι παρόντες και δίπλα στο μωρό.



Έτσι λοιπόν θα πρέπει τον πρώτο χρόνο να είστε αρκετά προσεκτικοί με τον ύπνο του μωρού και να φροντίζετε να μην το βάζετε να κοιμάται μπρούμυτα!

Με πληροφορίες από το βιβλίο «Το πιο χαρούμενο μωρό στον κόσμο», του Harvey Karp, εκδόσεις διόπτρα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved