Όταν οι γονείς υποχρεώνουν τα παιδιά να κοιμηθούν ενώ δεν νυστάζουν (vid)

Πώς αισθάνεται το παιδί;

Όταν οι γονείς υποχρεώνουν τα παιδιά να κοιμηθούν ενώ δεν νυστάζουν (vid)

Ως γονείς σίγουρα προτιμάτε να κοιμηθεί νωρίς ώστε να έχετε κι εσείς τον χρόνο να χαλαρώσετε και να κερδίσετε τον ύπνο που σας λείπει. Για το παιδί ωστόσο, το να υποχρεώνεται να ξαπλώσει πριν νιώσει ότι νυστάζει δεν είναι συνταγή για επιτυχία.

Στην πραγματικότητα, όταν τα παιδιά πέφτουν για ύπνο ενώ δεν είναι ακόμα κουρασμένα, συχνά καταλήγουν γεμάτα ένταση και κορτιζόλη. Η κορτιζόλη αναστέλλει τη μελατονίνη, και γι΄αυτό όσοι υποφέρουν από αϋπνία δεν πρέπει να προσπαθούν να αποκοιμηθούν.

Άρνηση για ύπνο

Επίσης, το παιδί όταν ξαπλώνει στο κρεβάτι του συνήθως είναι στο δωμάτιό του, μόνο του και μακριά από του γονείς του.Για πολλά παιδιά αυτό είναι τρομακτικό, και θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μείνουν με τους γονείς τους όσον το δυνατόν περισσότερο ,αντιδρώντας όταν τους λένε να ξαπλώσουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις , η άρνηση να πάνε στο κρεβάτι τους δεν είναι μια πράξη αντίδρασης, αλλά ένας τρόπος να περάσουν περισσότερο χρόνο μαζί σας και να μην είναι μόνα τους.

Όπως επισημαίνει η ψυχολόγος Sarah Ockwell Smith στο βιβλίο της « Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν», μερικές φορές, οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να ξαπλώσουν ώστε να έχουν περισσότερο χρόνο για τον εαυτό τους, αλλά αυτό δεν είναι καλός λόγος.

Ρουτίνα ύπνου

Αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό είναι να διδάξετε στο παιδί σας καλές συνήθειες ύπνου και να το βοηθήσετε να χαλαρώνει και να έχει καλούς συνειρμούς σχετικά με τον ύπνο. Οι περισσότεροι γονείς δεν μιλούν στα παιδιά τους για τον ύπνο και την επίδρασή τους στο σώμα, αλλά αυτό θα έπρεπε να είναι η αφετηρία: να τους εξηγήσουν ότι ο ύπνος γιατρεύει το σώμα και το μυαλό και τα βοηθάει να έχουν ενέργεια για την επόμενη μέρα, όπως επίσης και να τους αναλύσουν τι συμβαίνει όταν δεν κοιμούνται αρκετά.

Η ρουτίνα βοηθάει το παιδί να καταλαβαίνει πότε πλησιάζει η ώρα του ύπνου και να νιώθει ότι έχει τον έλεγχο, καθώς γνωρίζει τι να περιμένει και πότε.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε τρόπους για να μάθει το παιδί να κοιμάται μόνο του:



© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved