Παιδί μου δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης - Μια άσκοπη αλήθεια ή μήπως όχι;

Τα Χριστούγεννα είναι πολύ κοντά πια και τα παιδιά έχουν ξεκινήσει να ρωτούν πολλά για τον Αι Βασίλη και κυρίως με αναφορά στα παιχνίδια που θα τους φέρει, αν θα τους φέρει, σε ποιόν θα φέρει τί και πόσα σε αριθμό, αν υπάρχει ο Αι Βασίλης κλπ.

Ιωάννα Θεοδωρακοπούλου
Παιδί μου δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης - Μια άσκοπη αλήθεια ή μήπως όχι;

Η απόφαση σχετικά με το πώς θα μιλήσετε στα παιδιά για τον Αι Βασίλη – μην πω τί συγκεκριμένα θα τους πείτε – μπορεί να δυσκολεύει εξαιρετικά πολύ αρκετούς γονείς. Από την μία ποτέ δεν θέλουν να χαλάσουν την σχέση εμπιστοσύνης που έχουν με το παιδί τους αλλά απ` την άλλη, δεν θέλουν να είναι εκείνοι οι υπεύθυνοι που χάλασαν μια από τις πιο όμορφες ημέρες του χρόνου.

Οι γονείς πολύ συχνά περιπλέκουν το όλο ζήτημα του μύθου του Αι Βασίλη. Γι` αυτό και σε κάθε ευκαιρία υπενθυμίζουμε ότι τα παιδιά χρειάζονται την αλήθεια από τους γονείς τους. Τί πιο απλό από το να λέτε την αλήθεια, όλη την αλήθεια και τίποτε άλλο παρά την αλήθεια. Και φυσικά θα σας εξηγήσω γιατί είναι προς όφελος του παιδιού αυτό. Τα Χριστούγεννα ούτως ή άλλως θα είναι όμορφα, ενθουσιώδη, και απολαυστικά είτε τα παιδιά γνωρίζουν την αλήθεια για τον Αι Βασίλη είτε όχι. Όπως όταν βλέπουμε μια ταινία και γνωρίζουμε ότι είναι σενάριο παραταύτα την βρίσκουμε πολύ συναρπαστική, τα παιδιά μας μπορούν να γνωρίζουν την αλήθεια και να συνεχίζουν να ευχαριστιούνται αυτές τις διακοπές.

YPARXEI AGIOS VASILIS H OXI 1

Πολλοί γονείς φοβούνται ότι χωρίς τον μύθο αυτόν, τα Χριστούγεννα δεν θα είναι εξίσου ευχάριστα. Θα διαφωνήσω ότι η μαγεία των Χριστουγέννων μπορεί να είναι ακόμα πιο δυνατή αν μάθουν την αλήθεια από εσάς με τον κατάλληλο τρόπο. Τα παιδιά παίζουν φανταστικούς ρόλους όλη την ώρα και το απολαμβάνουν. Μπορεί να υποκριθούν ότι είναι υπερήρωες, cowboys, γιατροί, ή ότι θέλουν. Ξέρουν ότι τίποτε από αυτά δεν είναι αληθινά αλλά δεν κάνει το παιχνίδι τους λιγότερο απολαυστικό. Στην πραγματικότητα, η φαντασία μπορεί να προσθέσει ευχαρίστηση. Και βλέπουμε από τις έρευνες ότι τα παιδιά με μεγαλύτερη φαντασία είναι πιο ικανά να διαχωρίσουν την φαντασία από την πραγματικότητα.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο στηρίζω την αποκάλυψη της αλήθειας είναι ότι όταν χρησιμοποιούμε χειρισμούς σαν στρατηγική για να έχει καλύτερη συμπεριφορά το παιδί μας, βασιζόμαστε σε εξωτερικά ενδεχόμενα λέγοντάς τους να είναι καλά παιδιά αν θέλουν να πάρουν αυτό που επιθυμούν. Και μόλις αυτό το κίνητρο εξαφανιστεί, πώς ξέρουμε ότι θα νοιώθουν την ανάγκη να φερθούν όπως θέλουμε ; Στην καλύτερη λοιπόν, κάτι τέτοιο είναι ηθικά και επιστημονικά αμφίβολο. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που έχουν ακούσει ψέματα από τους γονείς τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να πουν και τα ίδια ψέματα άρα πάντα είναι καλή ιδέα να λέμε την αλήθεια ήτοι δυνατόν. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε τον μύθο του Άγιου σαν εργαλείο να κινητοποιήσετε το παιδί σας. Είναι πολύ θετικό να τα αφήσετε τα να ωριμάσουν μέσα από την φαντασία. Οι χειρισμοί και τα ψέματα είναι σχεδόν πάντα κάτι αρνητικό. Γιατί θα το αντιληφθούν κάποια στιγμή και τότε υπάρχει ο κίνδυνος να μην σας ξαναεμπιστευτούν.

YPARXEI AGIOS VASILIS H OXI 2

Πόσα λοιπόν λέτε για τον μύθο αυτόν ; Όσο πολύ κι αν πιστεύω ότι πρέπει να τους πείτε την αλήθεια, δεν νομίζω ότι είναι κάτι για το οποίο πρέπει να καταβάλετε μεγάλη προσπάθεια. Αν θέλετε να πιστεύει στον Αι Βασίλη το παιδί σας, δεν θα καταστρέψετε τη ζωή του αν το κάνετε ξεκάθαρο ότι ο Άγιος πάντα θα είναι καλός μαζί του. Δεν υπάρχει κακό στο να συντηρείτε τον μύθο. Οι γονείς μου μου δίδαξαν να πιστεύω σε αυτόν και ποτέ δεν πληγώθηκα. Αντιθέτως ήταν ευχάριστα και μαγικά και ένοιωθα μεγάλη χαρά.

Αρκετοί γονείς δεν θέλουν να κάνουν αυτή την συζήτηση με τα παιδιά τους. Στις περιπτώσεις αυτές λοιπόν προτείνω να τα αφήσουν να πιστεύουν όσο είναι μικρά και όταν αρχίσουν να ρωτάνε, να τα ενθαρρύνουν να σκεφτούν κάνοντας ερωτήσεις όπως αν πραγματικά υπάρχει ένας άνδρας με έλκηθρο και ταράνδους που πηγαίνει σε κάθε σπίτι σε όλο τον κόσμο μέσα σε μία νύχτα, αν μπορεί αυτός ο άνδρας να ξέρει κάθε παιδί τί συμπεριφορά είχε όλο τον χρόνο, αν μπορεί ένας άνδρας να φάει τόσα πολλά γλυκίσματα μέσα σε μια νύχτα. Και αφήστε τα να αποφασίσουν μόνα τους. Κανένα παιδί δεν πρόκειται να μισήσει τα Χριστούγεννα αν τα αφήσετε να καταλάβουν την αλήθεια κοντά σας αλλά μόνα τους. Όσα αγαπούσαν στα Χριστούγεννα δεν εξαφανίστηκαν μεμιάς, απλά τα δώρα έρχονται από διαφορετικό άτομο. Και όταν το συνειδητοποιήσουν, μπορείτε σαν επόμενο βήμα να γίνουν κι αυτά τα ίδια ο Άι Βασίλης για μικρότερα αδέρφια ή φίλους. Να είναι δηλαδή εκείνα αυτός ο καλοσυνάτος και γλυκός άνθρωπος που προσφέρει χαρά σε αγαπημένους ανθρώπους.

Απλά είναι καλό να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει ότι δεν πρέπει να χαλάσει την εντύπωση που έχει τη δεδομένη στιγμή κάποιος άλλος….!!

Ιωάννα Θεοδωρακόπουλου, PsyD, MSc
Συμβουλευτικός ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια
Σύμβουλος υπογονιμότητας
Επικεφαλής επιστημονικών υπηρεσιών του www.feelwelltoday.com
e-mail: ioanna.thps@gmail.com / itheodorakopoulou@feelwelltoday.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved