Αυτά τα Χριστούγεννα διδάξτε στα παιδιά να δίνουν και όχι μόνο να παίρνουν

Η αποστολή των γονιών είναι να μεγαλώσουν παιδιά καλόψυχα, γενναιόδωρα και δοτικά. Κάτι που είναι αρκετά δύσκολο όμως στις μέρες μας.

Αυτά τα Χριστούγεννα διδάξτε στα παιδιά να δίνουν και όχι μόνο να παίρνουν

Με αφορμή τα φετινά Χριστούγεννα δείξτε στα παιδιά σας πως το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων είναι να δίνουν και αυτά πράγματα στους άλλους, κάνοντάς τους να χαμογελάσουν έστω και για λίγο.

Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν πως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω, που δεν έχουν την δική τους τύχη και πως τα Χριστούγεννα είναι μια ευκαιρία να δείξουν γενναιοδωρία στους άλλους.

Πώς θα το καταφέρετε αυτό; Με έξι απλούς τρόπους που θα κάνουν όχι μόνο τα παιδιά σας να νιώσουν καλύτερα αλλά και εσάς.

1. Δώστε ένα παιχνίδι σε ένα προσφυγόπουλο

Τα παιδιά δυσκολεύονται να αποχωριστούν τα παιχνίδια τους, αλλά με τον Άγιο Βασίλη, να βρίσκεται μόνο μερικές ημέρες μακριά, υπάρχουν πιθανότητες να κάνουν λίγο χώρο στο δωμάτιο για να μπουν τα καινούρια παιχνίδια. Βρείτε μια οργάνωση που μαζεύει παιχνίδια για παιδιά που τα έχουν ανάγκη, ζητήστε από το παιδί σας να βάλει τα παιχνίδια που δεν χρειάζεται σε ένα κουτί, ώστε να κάνει κάποιο παιδί που πραγματικά δεν έχει ούτε ένα παιχνίδι, ευτυχισμένο.

dotika xristougenna 2

2. Δώστε ένα κουτί παπουτσιών σε κάποιο παιδί που ζει σε ίδρυμα

Εξηγήστε στα παιδιά σας, ότι κάποια παιδιά δεν έχουν όχι μόνο τα βασικά αλλά ούτε γονείς για να μπορούν να τους προσφέρουν όλα εκείνα που προσφέρετε εσείς σε εκείνα.

Βάλτε στο κουτί κάτι να φορέσει ένα παιδί, κάτι για να παίξει, κάτι για το σχολείο, κάτι για να αγαπήσει, κάτι μοναδικό και κάτι για να φροντίζει την προσωπική του υγιεινή.

3. Αγοράστε ένα δώρο λιγότερο στο παιδί σας

Αυτό θα βοηθήσει το παιδί σας να καταλάβει πόσα πολλά έχουν και πόσο όμορφο είναι τελικά να μοιράζεσαι κάτι με άλλους.

Ζητήστε του να γράψει μια Χριστουγεννιάτικη λίστα και έπειτα πείτε του ότι ένα παιδάκι δεν θα πάρει δώρο από τον Άγιο Βασίλη. Έτσι θα σβήσει κάποιο δώρο από τη λίστα ώστε να το πάρει κάποιο άλλο παιδάκι.

dotika xristougenna 1

4. Κάντε ένα άρρωστο παιδί στο νοσοκομείο να χαμογελάσει

Βοηθήστε το παιδί σας αν καταλάβει ότι υπάρχουν αρκετά παιδιά στο νοσοκομείο που δεν μπορούν να βγουν καθόλου να παίξουν στην αυλή. Κάποια βρίσκονται στο κρεβάτι ή κάποια απλά απαγορεύεται να βγουν έξω εξαιτίας της κατάστασής τους.

Βρείτε βιβλία ή παιχνίδια που δεν χρειάζεται. Αγοράστε μπλοκ ζωγραφικής, χρωμοσελίδες, μαρκαδόρους, χρώματα, ξυλομπογιές και προτείνετέ του να επισκεφθείτε ένα από αυτά τα νοσοκομεία ώστε να αφήσετε εκεί.

5. Επισκεφθείτε ένα γηροκομείο

Υπάρχουν ηλικιωμένοι που δεν έχουν παιδιά ή κάποιον συγγενή να περιμένουν μια επίσκεψη ή ένα δώρο σε κάποιο γηροκομείο. Αγοράστε ένα δωράκι, βρείτε ένα γηροκομείο, ρωτήστε αν κάποιος ηλικιωμένος δεν έχει συγγενείς και κάντε του τα φετινά Χριστούγεννα, αξέχαστα.

6. Φτιάξτε ένα ημερολόγιο καλοσύνης

Αντί να τρώει μια λιχουδιά από την 1 Δεκεμβρίου μέχρι τις 25, ζητήστε στο παιδί σας να βάζει σε ένα κουτί ένα παιχνίδι που δεν χρειάζεται. Με αυτόν τον τρόπο, μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν μαζευτεί 25 άχρηστα παιχνίδια που θα μπορεί να τα κάνει δώρο σε κάποιο σύλλογο ή κάποιο οργανισμό που φιλοξενεί παιδιά που τα έχουν ανάγκη.

Με αυτούς τους τρόπους σίγουρα θα καλλιεργήσετε στο μικρό σας βλασταράκι τη γενναιοδωρία και τη δοτικότητα.

Οργανισμοί και σύλλογοι που έχουν ανάγκη:

  • ΕΛΙΖΑ - Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού
  • Mαζί για το Παιδί
  • Χαμόγελο του Παιδιού
  • Παιδικά χωριά SOS
  • Η Αγκαλιά
  • Σύλλογος Τρίτεκνων Δήμου Αχαρνών
  • Εθνικό Νηπιοτροφείο Καλλιθέας
  • Κιβωτός του Κόσμου
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved