Ψυχοσωματικές ενδείξεις των παιδιών που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Ψυχοσωματικές ενδείξεις των παιδιών που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Όταν το άγχος των παιδιών δεν εκτονώνεται, ξεσπάει σε ψυχοσωματικά συμπτώματα

Ψυχοσωματικές ενδείξεις των παιδιών που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Τα παιδιά συχνά παραπονιούνται για πόνους και ενοχλήσεις και είναι δύσκολο για τους γονείς να γνωρίζουν αν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Δυστυχώς τις περισσότερες φορές οι γονείς προσπαθούν να εντοπίσουν κάποιο ιατρικό θέμα με βάση κάποιο σωματικό σύμπτωμα. Όμως τα παιδιά που αντιμετωπίζουν συναισθηματικά και συμπεριφοριστικά θέματα θα παραπονεθούν για παρόμοια συμπτώματα αλλά συνήθως αν ο γιατρός δεν βρει κάτι οργανικό, οι γονείς δεν θα δώσουν την απαιτούμενη σημασία.

Οι ψυχοσωματικές ασθένειες είναι οργανικά προβλήματα που προκαλούνται από συναισθηματική δυσφορία. Σε βασικά επίπεδα, μπορούμε να εντοπίσουμε τις σωματικές συνέπειες των συναισθημάτων μας όπως το κλάμα όταν είμαστε στεναχωρημένοι ενώ γνωρίζουμε ότι ο σκοπός του είναι να δείξουμε στους κοντινούς μας ότι έχουμε ανάγκη βοήθεια. Όμως τα ψυχοσωματικά είναι κάτι πιο σοβαρό διότι προκαλούν οργανικές αλλαγές που αν δεν επισημανθούν μπορούν να προκαλέσουν ασθένεια. Και πάλι όμως εξυπηρετούν κάποιο σκοπό. Ο συναισθηματικός πόνος που περνάει το σώμα, είναι η προσπάθεια να βρει μια λύση και αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιούμε σωματικά συμπτώματα την στιγμή που αρνούμαστε ή κρύβουμε το συναισθηματικό στρες.

psixosomatikos ponos 1

Κατά την παιδική ηλικία ακούμε παράπονα για ασαφείς ενοχλήσεις, ενώ ο πόνος προσδιορίζεται πιο εύκολα πια στην σχολική ηλικία. Στην ενήλική ζωή έχουμε την ικανότητα να περιγράφουμε με ακρίβεια τον πόνο. Τα πιο συχνά συμπτώματα που αναφέρουν τα παιδιά και οι έφηβοι είναι πονοκέφαλοι, πόνοι στο στομάχι και την κοιλιά, στην μέση, άγχος, κόπωση, απώλεια όρεξης, αστάθεια, αίσθηση παράλυσης, διπλή όραση, και εν γένει μυϊκοί πόνοι που είναι πραγματικά. Βέβαια αξίζει να αναφέρω ότι η έντονη αγωνία, προκλητικές συμπεριφορές, οι απαιτήσεις της ημέρας του παιδιού εντός και εκτός σχολείου, προβλήματα σε σχολική και ακαδημαϊκή εκπαίδευση, άρνηση για το σχολείο και κοινωνική απόσυρση, η οικογενειακή διχόνοια, χωρισμοί και διαζύγια, είτε συνοδεύουν είτε και προκαλούν ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Τα παιδιά που έχουν κατάθλιψη συχνά χάνουν την όρεξή τους για φαγητό, παραπονιόνται για πονοκεφάλους ή στομαχικά άλγη ή θέλουν να κοιμούνται περισσότερο από το σύνηθες. Τα παιδιά που έχουν πολύ θυμό θα ξεσπάσουν και θα συμπεριφέρονται σαν να είναι εκτός ελέγχου σε στιγμές οργής. Τα παιδιά που φοβούνται ή έχουν άγχος μπορεί να έχουν κοιλόπονους ή να χάνουν τον έλεγχο της κύστης τους. Ως ενήλικες, όταν αισθανόμαστε τις πεταλούδες στο στομάχι, ξέρουμε τί σημαίνει αυτή η αίσθηση. Μπορούμε να το εξηγήσουμε. Το αναγνωρίζουμε, το ονομάζουμε άγχος, και προσπαθούμε να το διαχειριστούμε. Για ένα παιδί, είναι διαφορετικό και άβολο και μοιάζει παρόμοιο με τον κοιλόπονο από κάποια ίωση. Άρα, κάθε φορά που ένα παιδί νοιώθει νευρικότητα, το να παραπονεθεί ότι πονάει η κοιλιά του είναι μια εύλογη αντίδραση.

Μας ρωτούν συχνά με αγωνία οι γονείς πώς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους έτσι ώστε να ξέρουν και οι γονείς πότε αυτό που βιώνουν είναι ψυχοσωματικό.

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα είναι πιο συνήθη σε παιδιά που δεν μπορούν να καταλάβουν, να αναγνωρίσουν και να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους και όσα σκέφτονται. Οπότε σίγουρα στα μικρότερης ηλικίας παιδιά, παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και στο φάσμα του αυτισμού είναι πιο συχνά. Επίσης παιδιά που δεν μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματα τους, που αποθαρρύνονται στην εξωτερίκευση όσων έχουν μέσα τους και εκεί που θεωρείται σημάδι αδυναμίας ή αποτυχίας να έχουν ευαισθησίες. Συχνά οι γονείς μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση συμπτωμάτων με τους δικούς τους φόβους και άγχη σχετικά με την υγεία του παιδιού τους. Ιδίως αν το παιδί είχε συνεχή ή χρόνια ιατρικά προβλήματα ή στο παρελθόν για αρκετό καιρό υπήρχαν πάντα θέματα να το ταλαιπωρούν. Γιατροί και επαγγελματίες υγείας μπορεί να προσθέτουν τα δικά τους άγχη του μην τυχόν και δεν εντοπίσουν κάποιο σπάνιο σύνδρομο στην πορεία των επαναλαμβανόμενων εξετάσεων και προτεινόμενων θεραπειών για να βοηθήσουν στον εντοπισμό και την θεραπεία μιας οργανικής βάσης των προβλημάτων και έτσι αμελούν να υπολογίσουν ότι υπάρχει ψυχογενή βάση.

psixosomatikos ponos 2

Εφόσον λοιπόν έχει αποκλεισθεί από γιατρό οποιαδήποτε οργανική βάση των σωματικών συμπτωμάτων, ζητάμε από τους γονείς να στρέψουν την προσοχή τους σε άλλες ενδείξεις που εμφανίζει το παιδί. Αν τα παράπονα είναι συστηματικά σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα ή συγκεκριμένες εκδηλώσεις (σχολείο, δραστηριότητα, συναναστροφή με συγκεκριμένους συνομήλικους, κλπ. ), αν παρατηρούν αλλαγή στον τόνο της φωνής ή και στις εκφράσεις του προσώπου τους όταν αναφέρουν την ενόχληση – φόβο, θυμό, θλίψη, στεναχώρια, κλπ. Για παράδειγμα, παιδιά που έχουν άγχος για το σχολείο μπορεί να έχουν συχνά πόνο στην κοιλιά ή δυσκοιλιότητα που ως δια μαγείας εξαφανίζεται τα σαββατοκύριακα και στις διακοπές.

Όταν μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε ή να ανταποκρινόμαστε στα συναισθήματα των παιδιών μας, τα βοηθάμε να νοιώσουν ότι τα καταλαβαίνουμε και οι πιθανότητες να ανακουφιστούν από την σωματική ενόχληση είναι αρκετές. Επίσης δίνοντάς τους ονομασίες στα συναισθήματα που θεωρούμε εμείς οι ενήλικες ότι μπορεί να αισθάνονται τα παιδιά, τα βοηθάμε να εμπλουτίσουν το συναισθηματικό λεξιλόγιο. Άρα, όταν ένα παιδί νοιώθει τρομαγμένο και του το πεις, μαθαίνει ότι οι πεταλούδες είναι φόβος και έτσι μπορεί να στο πει στο μέλλον.

Είναι μια διαδικασία μάθησης και εξέλιξης τόσο για το παιδί όσο και για τους γονείς ή κηδεμόνες. Μια στάση κατανόησης θα βοηθήσει το παιδί να νοιώσει σιγουριά ώστε να μπορέσει να κουβεντιάσει τα προβλήματά του με τους γονείς του. Πολύ σημαντικό είναι να δώσουμε έμφαση σε αυτά που προκάλεσαν τα συμπτώματα και όχι στα συμπτώματα αυτά καθ` αυτά και έτσι θα μπορέσουν οι ενήλικες να επισημαίνουν με ακρίβεια τη διαφορά μεταξύ οργανικού και συναισθηματικού πόνου. Και μην πάρετε ως δεδομένο ότι εμείς οι ενήλικες γνωρίζουμε πάντα τη διαφορά αυτή.

Ιωάννα Θεοδωρακόπουλου, PsyD, MSc
Συμβουλευτικός ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια
Σύμβουλος υπογονιμότητας
Επικεφαλής επιστημονικών υπηρεσιών του www.feelwelltoday.com 
e-mail: ioanna.thps@gmail.com  / itheodorakopoulou@feelwelltoday.com 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης

Γιατί είναι σημαντική η ρουτίνα για την ψυχολογία των παιδιών

Παιδί και ψυχολογία: Τι δεν θα πρέπει να λέτε ποτέ στο παιδί σας

Ψυχολογία μωρού: Όλοι οι λόγοι που το μωρό σας ξέρει ότι το αγαπάτε

Ψυχολογία παιδιού: Πώς να μάθετε στο παιδί σας να διαχειρίζεται τον θυμό του

Πότε πέφτει η ψυχολογία των παιδιών;

11.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Επιτραπέζιο Λοττο αντικείμενα σπιτιού
19.95 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Επιτραπέζιο 'Μπλα μπλα μπλα'
20.00 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Lottie Κούκλα βινυλίου 'Νεράιδα του Δάσους' 18εκ.
16.85 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Smartgames επιτραπέζιο Κυνηγοί Φαντασμάτων
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Μην αγχωθείτε αν το παιδί καταπιεί οδοντόκρεμα

Μην αγχωθείτε αν το παιδί καταπιεί οδοντόκρεμα

Το παιδί κατάπιε λίγη οδοντόκρεμα και τώρα; Τι κάνουμε;
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Έρευνα: Πώς συσχετίζονται οι γεννήσεις με την πανδημία

Έρευνα: Πώς συσχετίζονται οι γεννήσεις με την πανδημία

Τι λένε τα στατιστικά;
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Οικογενειακές ταινίες με δεινόσαυρους που μπορούν να δουν τα παιδιά (pics)

Οικογενειακές ταινίες με δεινόσαυρους που μπορούν να δουν τα παιδιά (pics)

Οικογενειακές ταινίες με δεινόσαυρους για παιδιά!
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Πόνος στην κοιλιά μετά τον τοκετό: Είναι φυσιολογικός;

Πόνος στην κοιλιά μετά τον τοκετό: Είναι φυσιολογικός;

Ο πόνος στην κοιλιά είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο τις πρώτες εβδομάδες μετά…
Διάβασε τη συνέχεια
BEST OF NETWORK
Κορονοϊός: Οι περιοχές που μπαίνουν και βγαίνουν από το «βαθύ κόκκινο» - Τι ισχύει σε όλη τη χώρα
Υπόθεση βιτριόλι: Τι αναφέρει ο εισαγγελέας στην πρόταση «φωτιά» προς το δικαστικό συμβούλιο
Ηλιόπουλος στο Newsbomb.gr: Ο κ. Χατζηδάκης θα προσπαθήσει να φέρει τον εργασιακό μεσαίωνα
Top10: Δέκα πράγματα που αποδεικνύουν τη μεγαλοφυία του Jeff Bezos
Τα τερατόμορφα πλάσματα της ελληνικής μυθολογίας (photos)
Βασιλακόπουλος στο Newsbomb.gr: Θέμα υπευθυνότητας τα self test - Στο χέρι μας η βελτίωση
Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Στον προθάλαμο του εισαγγελέα ένας ακόμη ηθοποιός για βιασμό- Νέες καταγγελίες
Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Πόσα ενεργά ηφαίστεια έχει η Ελλάδα και ποια είναι τα πιο επικίνδυνα;
Παύλος Φύσσας: Σαν σήμερα γεννήθηκε το σύγχρονο σύμβολο του αντιφασισμού (pics & vids)
Εξηγώντας το «μπρα ντε φερ» στην ανατολική Ουκρανία: Τι γίνεται στα σύνορα με τη Ρωσία
Θρίλερ με την εξαφάνιση 33χρονου από το Αμύνταιο: Το πρόσωπο – «κλειδί» που αναζητά η οικογένειά του
Ο λόγος που ο Πρίγκιπας Φίλιππος δεν μπόρεσε ποτέ να γίνει Βασιλιάς (pics)
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

©2012-2021 Mothersblog.gr - All rights reserved
Πέγκυ Ζήνα: Η φανταστική φώτο αγκαλιά με την κόρη και τον σύζυγό της