Γιατί δεν πρέπει να πιέζετε το παιδί να μιλήσει (vid)

Ο τρόπος που μιλάμε στα μικρά παιδιά που μαθαίνουν να μιλάνε είναι πολύ σημαντικός.

Γιατί δεν πρέπει να πιέζετε το παιδί να μιλήσει (vid)

Η επικοινωνία μας μαζί τους θέτει τις βάσεις για την μεταξύ μας σχέση που αναπτύσσεται καθώς αυτά μεγαλώνουν.

Δυστυχώς πολλές φορές κάποιοι φροντιστές μικρών παιδιών (γονείς, γιαγιά, παππούς κλπ.) πιέζουν ένα μικρό παιδί να μιλήσει χρησιμοποιώντας φράσεις όπως “πες, μπάλα” ή “πες το, μπορείς, νερό”.

Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα όταν ένα παιδί έχει αργήσει να μιλήσει και με αυτόν τον τρόπο προστίθεται πίεση και άγχος σε αυτό το παιδί με πιθανό αποτέλεσμα να αποφεύγει την αλληλεπίδραση του με το άτομο που το πιέζει.

Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε για ποιους λόγους ΔΕΝ πρέπει να πιέζουμε ΠΟΤΕ ένα παιδί να μιλήσει, αλλά και ποιες εναλλακτικές τεχνικές μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να βοηθήσουμε το παιδί να προσπαθήσει να πει μία λέξη.



TIP! Κάθε προσπάθεια που κάνει ένα παιδί να πει μία λέξη είναι χρήσιμο να επιβραβεύεται ακόμη κι αν η άρθρωση της λέξης δεν είναι σωστή (δηλαδή, αν δεν την είπε σωστά).

Ένα το παιδί σας έχει αργήσει να μιλήσει, μην περιμένετε, αλλά ΔΡΑΣΤΕ. Ζητήστε βοήθεια από κάποιον ειδικό (λογοθεραπευτή, αναπτυξιολόγο) καθώς η πρώιμη παρέμβαση έχει αποδειχθεί ότι έχει θετικές συνέπειες στην εξέλιξη του ατόμου.

Γεωργία Ρούσσου
Λογοθεραπεύτρια
e-mail: georoussou30@gmail.com
YouTube Channell: ΠΑΙΖΩ-ΜΑΘΑΙΝΩ-ΜΙΛΩ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved