Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να μην φοβάται το σκοτάδι

Είναι φυσιολογικό και πολύ συνηθισμένο για τα μικρά παιδιά να φοβούνται το σκοτάδι.

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να μην φοβάται το σκοτάδι

Ο φόβος για το σκοτάδι συνήθως εκδηλώνεται μεταξύ των 2 και 4 ετών και συχνά συνδέεται με μια ξαφνική αλλαγή ζωής ή όταν το παιδί σας ξεκινάει ένα νέο βήμα στη ζωή του.

Η αιτία πίσω από το φόβο του παιδιού σας για το σκοτάδι δεν έχει καμία σχέση με τα τέρατα και τα φαντάσματα που το στοιχειώνουν πριν τον ύπνο. Είναι μάλλον το γεγονός ότι το μικρό σας δεν είναι σε θέση να διακρίνει τις γνωστές πτυχές του δωματίου του στο σκοτάδι. Τα μικρά παιδιά πρέπει να καθησυχαστούν από το περιβάλλον τους, από την παρουσία αγαπημένων και γνωστών χώρων κάτι που δεν μπορεί να συμβεί όταν το δωμάτιο είναι… μαύρο!

Συχνά ο φόβος για το σκοτάδι συνδυάζεται με το άγχος του αποχωρισμού το οποίο εμφανίζεται στα παιδιά γύρω στην ηλικία των τεσσάρων ετών. Γύρω στα έξι, το παιδί είναι σε θέση να ξεχωρίσει την πραγματικότητα από τη φαντασία, τον φόβο του ότι δεν θα σας ξαναδεί και τη διαβεβαίωση ότι θα είσαι εκεί όταν έρθει το πρωί!

Φωτάκι νυκτός

Το καλύτερο όπλο σας ενάντια στο σκοτάδι είναι ένα νυχτερινό φως που θα το αφήσετε όλη τη νύχτα αναμμένο στο δωμάτιο του παιδιού. Με αυτόν τον τρόπο, αν το παιδί σας ξυπνήσει, θα αναγνωρίσει το δωμάτιό του, θα βρει το αγαπημένο αρκουδάκι του και θα συνεχίζει τον ύπνο του.

Εάν και αυτή η πρακτική δεν βοηθήσει και το παιδί ξυπνήσει τρομαγμένο, κλαίει και σας ζητάει τότε θα πρέπει να πάτε στο δωμάτιό του, να ανάψετε το φως και να το καθησυχάσετε ότι βρίσκεται στο δωμάτιό του και ότι είστε εκεί.

Δώστε στο παιδί σας να καταλάβει ότι καταλαβαίνετε τον φόβο του και ότι είστε εκεί για να τον προστατέψετε. Με την πάροδο του χρόνου, το μικρό σας θα αισθανθεί πολύ πιο ασφαλές.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved