Ανταμοιβή παιδιού: Είναι μια καλή εναλλακτική λύση επιβράβευσης;

Το να κάνεις ένα παιδί να αισθάνεται καλά ανταμείβοντάς το, είναι σωστό;

Ανταμοιβή παιδιού: Είναι μια καλή εναλλακτική λύση επιβράβευσης;

Με δεδομένο ότι η τιμωρία είναι κακός ρυθμιστής της παιδικής συμπεριφοράς , θα υπέθετε κανείς ότι οι ανταμοιβές είναι μια καλή εναλλακτική. Στο κάτω κάτω σε όλους αρέσει να ανταμείβονται.

Οι γονείς διδάσκονται σε δείχνουν μεγάλο ενθουσιασμό, να επαινούν αφειδώς και να προσφέρουν απλόχερα ανταμοιβές όταν τα παιδιά τους συμπεριφέρονται με επιθυμητό τρόπο.

Οι ανταμοιβές είναι πολύ της μόδας σήμερα. Αυτοκόλλητα χρησιμοποιούνται συχνά για να ηρεμήσει ένα νήπιο, να σταματήσει μια έκρηξη οργής, να φάει ένα παιδί το φαγητό του, να τακτοποιήσει το δωμάτιό του και για πολλά άλλα. Τα περισσότερα μικρά παιδιά, αγαπούν τα αυτοκόλλητα, και για τους γονείς , όχι μόνο φαίνονται αποτελεσματικά , αλλά είναι επίσης φθηνά. Τα μεγαλύτερα παιδιά ανταμείβονται συνήθως με εξόδους ,παιχνίδια, γλυκά και ενίοτε, χρήματα.

adamivi paidiou

Είναι καλή η ανταμοιβή;

Το να ανταμείβουν οι γονείς την καλή συμπεριφορά των παιδιών φαίνεται καλό για όλους. Οι γονείς προκαλούν την επιθυμητή συμπεριφορά από πλευράς του παιδιού και το παιδί αισθάνεται καλά για την ανταμοιβή που πήρε.

Δυστυχώς όμως, τα θετικά αποτελέσματα είναι επιφανειακά , αναφέρει στο βιβλίο της η ψυχολόγος Sarah Ockwell Smith " Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν", εκδόσεις διόπτρα.

Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι αυτή η φαινομενικά αβλαβής μέθοδος ελέγχου της συμπεριφοράς μπορεί να μην προκαλέσει την επιθυμητή αντίδραση από το παιδί μας. Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η σκέψη ότι τα αυτοκόλλητα ανταμοιβών μπορούν στην πραγματικότητα να επηρεάσουν αρνητικά τη συμπεριφορά του παιδιού μελλοντικά.

Τα παιδιά δεν μαθαίνουν στ' αλήθεια τίποτα όταν πειθαρχούνται με ανταμοιβές. Απλώς συμμορφώνονται γιατί θέλουν αυτό που προσφέρεται. Δεν μαθαίνουν τι είναι σωστό και τι είναι λάθος, ούτε γίνονται καλύτεροι άνθρωποι, τονίζει η Sarah Ockwell Smith.

Αν θέλετε να μεγαλώσετε ένα παιδί το οποίο να βοηθάει τους ανθρώπους ή ένα παιδί που θα διαβάζει πολύ για το σχολείο απλώς και μόνο επειδή θα του αρέσει να βελτιώνεται και να προοδεύει, τότε πρέπει να αποφεύγετε τις ανταμοιβές όσο περισσότερο μπορείτε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved