Το άγχος στα νήπια: Αιτίες και πώς να το αντιμετωπίσετε

Ξαφνικά παρατηρείτε προβλήματα συμπεριφοράς στο παιδί σας;  Έντονος εκνευρισμός, μαθησιακές δυσκολίες και αυπνίες μπορούν να είναι ενδείξεις άγχους στα νήπια!

Το άγχος στα νήπια: Αιτίες και πώς να το αντιμετωπίσετε

Το άγχος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας σήμερα. Το υπερβολικό στρες μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη, άσθμα, κατάθλιψη, άγχος, αρθρίτιδα, υψηλή αρτηριακή πίεση και ακόμη και καρδιακά προβλήματα στους ενήλικες.

Το άγχος είναι μια ανθρώπινη απάντηση σε μια κατάσταση που του προκαλεί δυσκολία. Αυτές οι καταστάσεις μπορούν να προέρχονται από πηγές όπως η οικογένεια, οι φίλοι, το σχολείο, η εργασία κ.λπ.

Τα νήπια και τα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο μπορεί να εμφανίσουν άγχος για πολλούς λόγους.

Χωρισμός από τους γονείς: Τα νήπια μπορούν να αγχωθούν καθώς μπαίνουν στο νηπιαγωγείο λόγω του φόβου του χωρισμού από τους γονείς τους. Το καινούργιο περιβάλλον μπορεί να λειτουργήσει ως πηγή άγχους για τα παιδιά.

Κοινωνική πίεση: Συνήθως επηρεάζει τα μεγαλύτερα παιδιά, αλλά και ορισμένα μικρά παιδιά, μπορεί να έχουν έναν δύσκολο χρόνο να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον στο νηπιαγωγείο / σχολείο.

Οικιακή ζωή: Το περιβάλλον στο σπίτι έχει τεράστιο αντίκτυπο στη συμπεριφορά και τις συνήθειες του παιδιού. Τα νήπια που βιώνουν τραυματική και αγχωτική ατμόσφαιρα στο σπίτι λόγω αιτιών όπως το διαζύγιο των γονέων, η απώλεια μέλους της οικογένειας μπορεί να υποφέρουν από άγχος.

Άλλοι παράγοντες: Αρκετοί παράγοντες όπως οι ανεξέλεγκτες πληροφορίες και εικόνες από την τηλεόραση, ασθένειες, οικονομικά θέματα, η έλλειψη υποστήριξης από τους γονείς μπορούν επίσης να αγχώσουν τα νήπια.

Συμβουλές για την καταπολέμηση του άγχους

Μερικές απλές συμβουλές που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να ανακουφίσετε το άγχος του μικρού σας. Θα σας βοηθήσουν επίσης να δημιουργήσετε έναν υγιή δεσμό μητέρας-παιδιού.

  1. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί θα νιώθει ότι είστε κοντά του ακόμα και είστε μακριά του. Αν το παιδί σας είναι ανήσυχο για το νηπιαγωγείο, θα μπορούσατε να πείτε ότι θα αποχωριστείτε μόνο για λίγο.
  2. Μιλήστε με έναν ήρεμο τόνο ώστε να βοηθήσετε και το παιδί σας να ηρεμήσει.
  3. Δώστε προσοχή στη συμπεριφορά του παιδιού σας. Αν αντιδρά με φωνές και κλάματα αυτή η συμπεριφορά μπορεί να προέρχεται από το άγχος του. Ακούστε τι προσπαθεί να σας πει κάτι.
  4. Βοηθήστε τον να εκφράσει τα συναισθήματά του με λόγια.
  5. Θυμηθείτε ότι το άγχος είναι ένα μέρος της ζωής και μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να το αντιμετωπίσει, καθησυχάζοντάς τον με την αγάπη σας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved