Το παιδί μου δαγκώνει, τι να κάνω;

Τα παιδιά συχνά δαγκώνουν για να επικοινωνήσουν ή για να δοκιμάσουν την αιτία και το αποτέλεσμα.

Το παιδί μου δαγκώνει, τι να κάνω;

Ωστόσο, μόλις το παιδί αντιληφθείτε ότι το παιδί σας έχει αρχίσει αυτή την κακή συνήθεια θα πρέπει να του κάνετε σαφές ότι το δάγκωμα δεν είναι ένας κοινωνικά αποδεκτός τρόπος έκφρασης. Θα πρέπει να λειτουργήσετε με τέτοιο τρόπο ώστε το παιδί σας να μην χρησιμοποιεί το δάγκωμα ως μέσο έκφρασης των συναισθημάτων του.

Διδάξτε στο παιδί ότι το δάγκωμα είναι κακό: Εξηγήστε του ότι το δάγκωμα είναι απαράδεκτο και αυτή του η συμπεριφορά θα έχει σαν αποτέλεσμα να μην έχει φίλους.

Αποθαρρύνετε το δάγκωμα σε όλες τις καταστάσεις: Μόλις το παιδί σας είναι άνω των τριών ετών αποθαρρύνετε όλους τους τύπους δαγκώματος, συμπεριλαμβανομένου του δαγκώματος των δακτύλων τους ή του παιχνιδιού που δαγκώνουν τα αδέλφια τους. Να είστε συνεπείς στην αντίδρασή σας. Αν δεν σας πειράζει το παιδί να δαγκώνει τον αδελφό του αλλά το επιπλήξετε επειδή δαγκώνει έναν συμμαθητή του τότε θα το παιδί θα μπερδευτεί.

Παρατηρήστε τις περιστάσεις: Εάν το παιδί δαγκώνει σε ορισμένες περιπτώσεις μόνο, τότε παρατηρήστε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτό συμβαίνει. Είναι χρήσιμο να καταλάβετε τι ακριβώς υποκίνησε το παιδί σας να δαγκώσει

Δώστε του χρόνο να ηρεμήσει: Εάν τα συναισθήματα είναι ο λόγος πίσω από το δάγκωμα, τότε δώστε στο παιδί χρόνο και χώρο για να ηρεμήσει. Πάρτε το παιδί σε ένα πιο ήσυχο δωμάτιο, βοηθήστε το να ηρεμήσει και συζητήστε μαζί του.

Παρέχετε στήριξη σε κάθε απογοήτευση και θυμό: Πείτε στο παιδί σας ότι την επόμενη φορά θα αισθανθεί απογοητευμένο ή θυμωμένο να σας μιλήσει αμέσως. Αν βρίσκεται στον χώρο του σχολείου τότε να αναζητήσει τον δάσκαλό του.

Ενισχύστε τη θετική συμπεριφορά: Τέλος, όταν παρατηρήσετε ότι το παιδί προσπαθεί να σταματήσει να δαγκώνει ανταμείψτε το για την καλή του συμπεριφορά και προσπάθεια.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved