«Φρέντυ Κρούγκερ» & «Σέξι αστυνομικός» - Παρεμβαίνουμε ή όχι στη στολή που θέλει το παιδί;

«Φρέντυ Κρούγκερ» & «Σέξι αστυνομικός» - Παρεμβαίνουμε ή όχι στη στολή που θέλει το παιδί;

Το μόνο βέβαιο είναι ότι όλοι οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να διασκεδάσουν τις ημέρες των Αποκριών.

«Φρέντυ Κρούγκερ» & «Σέξι αστυνομικός» - Παρεμβαίνουμε ή όχι στη στολή που θέλει το παιδί;

Όμως, με την προβολή συχνά ακατάλληλων για παιδιά στολών μέσα από τα media, πολλοί γονείς έχουν δεύτερες σκέψεις όσον αφορά την καταλληλότητα των στολών που διατίθενται, με αρκετές εξ` αυτών να απεικονίζουν έντονα τη βία και την σεξουαλικότητα. Ευτυχώς, υπάρχει ποικιλία και είναι εφικτό να επιλέξουν μια στολή αρκετά ευφάνταστη αλλά και κατάλληλη για την ηλικία του και το αναπτυξιακό του επίπεδο. Προφανώς το κλειδί όπως και για τις περισσότερες γονεϊκές ανησυχίες, βρίσκεται στην καλή επικοινωνία και ξεκάθαρες προσδοκίες. Εφόσον όμως υπάρχουν στην αγορά, σίγουρα δεν μπορείτε να αποφύγετε πιθανό αίτημά τους καθώς φίλοι τους μπορεί ήδη να έχουν κάνει μια τέτοια επιλογή.

Συγκεκριμένα, η τάση να δίνεται έμφαση στην σεξουαλικότητα του κοριτσιού υπάρχει παντού αλλά είναι ακόμα πιο έντονη στις αποκριάτικες στολές όπου οι φούστες κονταίνουν, τα ντεκολτέ γίνονται πιο αποκαλυπτικά και μια έφηβη που αρνείται να στρώσει το κρεβάτι της ξαφνικά θέλει να μεταμφιεστεί σε καμαριέρα. Εξίσου σέξι θα βρούμε την στολή γάτας αλλά μέχρι και το σορτς του Μπομπ. Κι αυτό μπορεί να συμβαίνει διότι οι απόκριες δίνουν το ελεύθερο να ντυθούμε όπως θέλουμε. Οι ενήλικες έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν καλύτερα τις επιλογές που κάνουν ενώ τα παιδιά μπορεί απλά να ακολουθούν άλλους. Μπορεί να μην έχουν ιδέα για τις συνέπειες των επιλογών τους και οι πιθανότητες να αναρτηθούν σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι μεγάλες.

parembeoyme i oxi stis apokriatikes stoles 2

Όταν τους επιτρέπουμε να ντυθούν προκλητικά σεξουαλικά, αυτομάτως τα κορίτσια θεωρούν φυσιολογικό να ντύνονται σαν ενήλικες γυναίκες και να προβάλλουν μιας άλλης ηλικίας σεξουαλικότητα. Οι γονείς πρέπει να αντικρούσετε αυτή την ιδέα. Αν θεωρείτε ότι η κόρη σας έχει επιλέξει μια ακατάλληλη στολή, θα χρειαστεί να κάνετε μια συζήτηση εξηγώντας την θέση σας. Με αυτό τον τρόπο θα ακούσει και τις αξίες σας όταν είναι να μην γνωρίζει καν πόσο κατάλληλη είναι η στολή. Ή μπορεί να θέλει να ντυθεί άγγελος ή διαβολάκι αλλά να μην υπάρχει καμία μη-σέξι εκδοχή στο κατάστημα. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να βρείτε τρόπους να μεταποιήσετε την στολή. Αν η φούστα είναι πολύ κοντή, μπορεί να φορέσει μια άλλη φούστα ή κολάν. Ο στόχος σας πρέπει να είναι να ενθαρρύνετε τα παιδιά να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους και να περάσουν όμορφα αλλά με τον κατάλληλο τρόπο.

Στην εφηβεία τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα διότι ένα κορίτσι μπορεί να διαλέξει πιο προκλητική στολή θέλοντας να μοιάζει μεγαλύτερη και όλη αυτή η σεξουαλικότητα να στοχεύει σε δημοτικότητα. Οι γονείς και πάλι πρέπει να βοηθήσετε την κόρη σας να διαχειριστεί την εικόνα που προβάλλει. Είναι διαφορετικό να θέλει να ντυθεί ως κορίτσι η αγαπημένη της τραγουδίστρια από το να θέλει να ντυθεί η σέξι συγκεκριμένη τραγουδίστρια – το δεύτερο αποτελεί σημαντική διδακτική στιγμή για τους γονείς. Και μπορεί να μοιάζει ότι όλα γίνονται στα αστεία τις Απόκριες όμως αυτό που βλέπουμε είναι ότι η αυξανόμενη προώθηση της ενασχόλησης των παιδιών με την σεξουαλικότητά τους, μπορεί να βλάψει την αίσθηση της αξίας του και να τα οδηγήσει σε συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους αλλά και σε προβλήματα στις σχέσεις τους αργότερα. Άρα αν επιλέξετε την εύκολη οδό καλύτερα να το σκεφτείτε σοβαρά. Είναι απλό να πεις «και τι έγινε είναι απλά μια στολή». Όμως να θυμάστε ότι το μήνυμα που περνάει είναι ότι η αξία της κόρης σας κρίνεται από το πόσο σέξι είναι ή μπορεί να γίνει – κι αυτό είναι τρομακτικό.

parembeoyme i oxi stis apokriatikes stoles 3

Αν είναι μικρή, ίσως να μην μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει σέξι και γιατί είναι ακατάλληλο. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσετε από την ίδια τον λόγο που επέλεξε την συγκεκριμένη στολή. Αν το θέλει για να αρέσει στα αγόρια, πρέπει να το συζητήσετε ! Αν όμως ζητάει να ντυθεί σέξι γάτα απλά και μόνο επειδή της αρέσει το ροζ χρώμα ; Μπορείτε να την στρέψετε σε μια πιο κατάλληλη στολή επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη είναι λίγο μεγαλίστικη αλλά όχι τόσο ευχάριστη όσο μια παιδική στολή γάτας, ενθαρρύνοντάς την να είναι δημιουργική σε αυτό που πραγματικά θέλει να έχει η στολή της.

Πολλοί είναι οι γονείς που φοβούνται για την επιρροή που μπορεί να έχει στα παιδιά τους μια στολή που προβάλλει βία και τρόμο – ιδίως για τα πιο μικρά. Βέβαια όσο πιο μικρό είναι το παιδί τόσο πιο εύκολο είναι να ακολουθήσει την επιλογή ή τις εναλλακτικές στολών που προτείνουν οι γονείς του. Τα μεγαλύτερα παιδιά είναι πιο κάθετα στα γούστα και τα θέλω τους. Ενώ καταλαβαίνω τις ανησυχίες σας, από αναπτυξιακή πλευρά κατάλληλη στολή δεν είναι μόνο αυτή που παρουσιάζει κάτι χαρούμενο και χαμογελαστό. Η στολή ενός κακού ήρωα μπορεί να θεωρηθεί εξίσου κατάλληλη. Όμως και πάλι, τον σημαντικότερο ρόλο παίζουν οι αξίες που επικοινωνείτε στα παιδιά σας και τα όρια. Αν λοιπόν δεν σας αρέσει κάποια στολή, εξηγήστε γιατί.

Για παράδειγμα, μερικοί γονείς δεν θέλουν τα παιδιά τους να έχει η στολή τους όπλα. Κι άλλοι δεν το θεωρούν κριτήριο για να απορριφθεί. Το να ντυθεί πειρατής και να έχει ξίφος δεν θα κάνει το παιδί εγκληματία αλλά θα έχετε μια καλή αφορμή για να ανοίξετε συζήτηση για τις αξίες σας με το παιδί σας. Το θέμα δεν είναι αν θα τσακωθείτε ή αν θα κάνει το δικό του αλλά το να συζητήσετε για την επιλογή του αποκλείοντας ότι του έχει ασκηθεί κάποια επιρροή από αλλού και ανακαλύπτοντας το κίνητό του. Τα όπλα λοιπόν μπορεί να εμπεριέχονται σε μια στολή αρκεί να μην είναι στο επίκεντρο. Σίγουρα μια στολή έχει διάφορα στοιχεία εκτός του όπλου και μάλιστα πολύ πιο αστεία και ικανά να τραβήξουν την προσοχή των παιδιών σας.

parembeoyme i oxi stis apokriatikes stoles 4

Όσον αφορά την συμπάθειά τους στους υπερήρωες, εξελικτικά φαίνεται ότι μπορούν να ταυτιστούν με το απλό και ξεκάθαρο μήνυμα ότι υπάρχει το καλό και το κακό στον κόσμο. Μέχρι τα 10 έτη ηλικίας, τα παιδιά είναι σε λογική μαύρο-ή- άσπρο και δεν μπορούν ακόμα να επεξεργαστούν ή να κατανοήσουν τις πιο γκρίζες ή ενδιάμεσες πτυχές στους ανθρώπους ή στις συμπεριφορές. Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες μπορεί να εκτιμήσουν στοιχεία της προσωπικότητας κάποιου υπερήρωα π.χ. τον αντίκτυπο του θανάτου των γονιών του Batman του στα μετέπειτα κίνητρά του να μαχηθεί κατά του κακού, και την στάση του απέναντι στη δικαιοσύνη αλλά ένα 5χρονο απλά θέλει να δει τον Batman να βάζει τον Joker στη φυλακή γιατί ο ένας είναι καλός κι ο άλλος κακός. Για τον ίδιο λόγο επίσης δημοφιλείς στολές είναι αυτή του αστυνομικού και του πυροσβέστη, έχοντας εσωτερικεύσει το μήνυμα ότι είναι καλό να είσαι ο καλός.

Με αυτά τα δεδομένα, απαιτείται συνειδητή γονεϊκή παρέμβαση. Προφανώς και εξαρτάται από την κρίση του γονέα το τι θα φορέσει το παιδί και κατά πόσο θα είναι ασφαλές, όταν ακόμα και οι παραδοσιακά αγαπημένες νεράιδες, μάγισσες και άγγελοι εμφανίζονται σε εκδοχές που δεν αφορούν καθόλου την ηλικία τους. Την ίδια στιγμή ένα παιδί Δημοτικού πιθανώς να μην γνωρίζει καν τι προβάλλουν αυτές οι στολές. Οι γονείς όμως ξέρουν και εκείνοι πρέπει να ελέγξουν τι θα τους «αγοράσουν». Η αποκριάτικη στολή πρέπει να είναι μια δημιουργική, ευφάνταστη και κατάλληλη για την ηλικία του παιδιού, επιλογή.

Ιωάννα Θεοδωρακόπουλου, PsyD, MSc
Συμβουλευτικός ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια
Σύμβουλος υπογονιμότητας
Επικεφαλής επιστημονικών υπηρεσιών του www.feelwelltoday.com 
e-mail: ioanna.thps@gmail.com  / itheodorakopoulou@feelwelltoday.com 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

24.49 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ADIDAS ΓΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ - ΓΚΡΙ
41.29 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ASICS ΓΙΑ ΑΓΟΡΙΑ - ΜΑΥΡΟ
42.00 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Βusquets Σχολική Τσάντα Route 66'
38.40 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Βusquets Σχολική Τσάντα οβαλ 'Μαργαρίτα'
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Οι παρελάσεις που ακυρώνονται, οι αναμνήσεις που χάνονται…

Οι παρελάσεις που ακυρώνονται, οι αναμνήσεις που χάνονται…

Θυμάμαι σχεδόν κάθε παρέλαση που έκανα ως μαθητής. Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου.
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
28η Οκτωβρίου: Τι μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά;

28η Οκτωβρίου: Τι μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά;

Τι μπορείτε να κάνετε την 28η Οκτωβρίου και να περάσετε όμορφο και…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Σταματίνα Τσιμτσιλή: Στο κλίμα της 28ης Οκτωβρίου με τα παιδιά της

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Στο κλίμα της 28ης Οκτωβρίου με τα παιδιά της

Η ανάρτηση της Σταματίνας Τσιμτσιλή με αφορμή τη 28η Οκτωβρίου.
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Πώς να εξηγήσετε τον πόλεμο στα μικρά παιδιά

Πώς να εξηγήσετε τον πόλεμο στα μικρά παιδιά

Τι θα τους πούμε όταν μας ρωτήσουν «γιατί γίνονται πόλεμοι»;
Διάβασε τη συνέχεια
BEST OF NETWORK
Κορονοϊός - Κρούσματα σήμερα: Μειώνονται δραματικά οι κλίνες στις εντατικές – Στο «κόκκινο» η Αττική
Κλήρωση Τζόκερ (27/10/2020): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν 2.300.000 ευρώ
Γενικό lockdown: Τότε θα «πατήσει το κουμπί» η κυβέρνηση - Η απόφαση Μητσοτάκη
Σύγκρουση πλοίων – Πειραιάς: Ποιο είναι το ναρκοθηρευτικό πλοίο «Καλλιστώ»
ΟΠΕΚΑ Επίδομα Παιδιού: Αλλαγές στην πληρωμή της πέμπτης δόσης - Δείτε αναλυτικά
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Κάθε μέρα και μια νέα πρόκληση - Γιατί ξεκίνησε «πόλεμο» με τον Μακρόν
Πόθεν έσχες 2020: Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής
GNTM 3: Τα καυτά βλέμματα της Μαρινέλας και του Αιμιλιάνο (video)
Το Charlie Hebdo σατιρίζει τον Ερντογάν: Καθισμένος με εσώρουχα, παρατηρεί τα οπίσθια μουσουλμάνας
Καιρός: Προσοχή σε αυτές τις περιοχές! Προειδοποίηση Αρναούτογλου για την κακοκαιρία
Θετική στον κορονοϊό η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως
Κορονοϊός - Κρούσματα σήμερα: Πάνω από 2.500 στα τέλη Νοεμβρίου - Εφιαλτική πρόβλεψη Λινού
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

©2012-2020 Mothersblog.gr - All rights reserved
Βάνα Μπάρμπα: Ποζάρει αγκαλιά με την κόρη της, Φαίδρα