Tips για να αντιμετωπίσετε τη γκρίνια

Ακόμη και οι πιο υπομονετικοί γονείς δεν μπορούν να διαχειριστούν την υπερβολική γκρίνια του παιδιού τους.

Tips για να αντιμετωπίσετε τη γκρίνια

Όλα τα παιδιά γκρινιάζουν. Kάποια περισσότερο από κάποια άλλα! Τη γκρίνια συνήθως τη μαθαίνουν από άλλα παιδιά ή φαίνεται να την έχουν στο «τσεπάκι» τους θέλοντας να διαχειριστούν καταστάσεις που τα φέρνουν σε δύσκολη θέση. Όποιος και αν είναι ο λόγος, πρέπει ως γονείς να μάθετε να αντιμετωπίζετε αυτή τη γκρίνια για να μην σας φέρει πονοκέφαλο.

Μην ενδίδετε στη γκρίνια

Όχι! Αν υποκύψετε στη γκρίνια του παιδιού σας, δεν θα τη σταματήσετε. Κάθε άλλο! Θα μάθει πως για να περάσει το δικό του, μπορεί άνετα να γκρινιάξει μιας και θα ξέρει ότι εσείς δεν αντέχετε να το βλέπετε να κλαίει και να σπαράζει μπροστά σας!

Tips για να αντιμετωπίσετε την παιδική γκρίνια

Καταλάβετε τη γκρίνια

Το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσετε τη γκρίνια είναι να καταλάβετε το λόγο που άρχισε αυτή η συμπεριφορά. Γιατί τα παιδιά γκρινιάζουν; Αυτή η συμπεριφορά φαίνεται να αντικαθιστά το κλάμα, όταν τα νήπια βρίσκονται σε μια θέση που δεν τους αρέσει.

Οι υψηλοί τόνοι της γκρίνιας, ενεργοποιούν τον ενήλικο εγκέφαλο πιο γρήγορα από την απλή ομιλία. Έτσι το παιδί σας κλαίει για να κερδίσει την προσοχή σας. Είναι σαν να σας λέει: «Δεν μου αρέσει αυτό που συμβαίνει και θέλω να κάνεις κάτι τώρα για αυτό!».

Αποκλείστε αυτούς τους 3 λόγους

Συνήθως τα παιδιά κλαίνε όταν:

  • πεινάνε
  • είναι κουρασμένα
  • είναι άρρωστα

Αν παρόλα αυτά το παιδί σας γκρινιάζει και δεν το κάνει εξαιτίας των παραπάνω λόγων, τότε θα πρέπει να συζητήσετε μαζί του με ηρεμία για το τι το απασχολεί.

Δώστε τους περισσότερη προσοχή

Από τη στιγμή που η γκρίνια είναι μια πράξη που απαιτεί την προσοχή σας, ίσως να πρέπει να δώσετε την απαιτούμενη προσοχή που ζητά το παιδί σας. Αν χρειάζεται την παρέα ή το παιχνίδι μαζί σας μην του το στερείτε.

Μην ενδίδετε

Κάποια παιδιά, ζητούν την προσοχή της μαμάς ή του μπαμπά με τη γκρίνια. Κάποια άλλα, εφαρμόζουν τη γκρίνια ως μέσο διεκδίκησης κάποιων πραγμάτων όπως πχ. να αγοράσουν το παιχνίδι που είδαν, να παίξουν με το φίλο τους ή να βγουν βόλτα στην παιδική χαρά.

Αν το παιδί σας λοιπόν γκρινιάζει επειδή θέλει ένα σνακ δώστε το. Αν όμως, το παιδί σας γκρινιάζει επειδή δεν αγοράσατε εκείνο το παιχνίδι που ήθελε, μην του πείτε «όχι» απλά εξηγήστε του το λόγο που δεν το αγοράζετε εκείνη τη στιγμή, δίνοντάς του μια εναλλακτική επιλογή.

Εναλλακτική επιλογή

Κάποια παιδιά, συμβιβάζονται και σταματούν τη γκρίνια μόλις πέσει στο τραπέζι η εναλλακτική επιλογή. Για παράδειγμα, αν πείτε στο παιδί σας, δεν θα σου πάρω τώρα αυτό το παιχνίδι που ζητάς αλλά θα στο πάρω όταν έρθει η γιορτή σου, θα το κάνει να συμβιβαστεί και να σταματήσει τη γκρίνια.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved