Πώς θα μάθετε στα παιδιά σας να αντιμετωπίζουν τους φόβους τους

Πολλοί είναι εκείνοι οι γονείς που αναζητούν βοήθεια για τους φόβους των παιδιών τους.

Πώς θα μάθετε στα παιδιά σας να αντιμετωπίζουν τους φόβους τους

Τι μπορούν όμως να κάνουν για να βοηθήσουν στην ουσία ένα παιδί να αντιμετωπίσει τους φόβους που νιώθει; Γνωρίζοντας ότι για τους περισσότερους από εμάς, ο φόβος για κάτι (ή κάποιος) θα εμφανιστεί κάποια στιγμή στη ζωή μας και ιδιαίτερα όταν είμαστε παιδιά, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι πρώτα απ 'όλα, ότι εμείς η ίδιοι είμαστε το ασφαλές μέρος που θα τρέξουν τα παιδιά μας.

Είναι λάθος, ως γονείς να λέμε σε ένα παιδί ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβάται, γιατί για τα παιδιά οι φόβοι που νιώθουν είναι αληθινοί. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει το θάρρος να σας μιλήσει για τους φόβους που έχει, χωρίς εσείς να γελάσετε ή να το κρίνετε, όσο αθώος φόβος και αν είναι αυτός που πρέπει να αντιμετωπίσει το μικρό σας.

paidikes fovies

Το παιδί θα πρέπει να μάθει να σας μιλάει για τους φόβους του και όχι να σας τους κρύβει.

Όταν το παιδί σας, αρχίσει να σας λέει όλα εκείνα που φοβάται θα πρέπει σιγά-σιγά να καταστρώσετε ένα σχέδιο ώστε να αρχίσει να διαχειρίζεται τους φόβους αυτούς. Για παράδειγμα αν φοβάται το σκοτάδι, μην συνεχίζετε να κρατάτε το φως κλειστό, ανάψτε το. Αν φοβάται να μένει μόνο του, κρατήστε του το χέρι, αν πιστεύει ότι θα βγει από την ντουλάπα κάποιο τέρας, βάλτε ένα εμπόδιο μπροστά ώστε να νιώθει ασφάλεια ότι η ντουλάπα δεν θα ανοίξει, αν φοβάται τους δυνατούς θορύβους, προσπαθήστε να τους αποφύγετε. Δείξτε του με κάθε τρόπο, ότι συμμερίζεστε τις φοβίες του και ότι είστε εκεί για να το βοηθήσετε να τις ξεπεράσει.

Εάν το παιδί σας θέλει να αντιμετωπίσει το φόβο του ή την κατάσταση που το φοβίζει ρωτήστε το πώς μπορείτε εσείς να το διευκολύνετε. Μερικές φορές το παιδί σας μπορεί να σας θέλει μαζί του. Άλλες φορές, μπορεί απλώς να θέλει να ξέρει ότι θα πάτε κοντά του αν σας χρειαστεί. Και στις δύο περιπτώσεις, αφήστε το να σας εμπιστευθεί και να νιώσει ότι μπορεί να έρθει κοντά σας για να αισθανθεί ασφάλεια.

Εάν από την άλλη πλευρά, αισθάνεστε ότι όντως οι φόβοι του παιδιού σας είναι αρκετά παράλογοι σε σημείο που χαλούν την ψυχική του ηρεμία, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, ώστε να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved