Διαζύγιο και παιδί: Οι στατιστικές καταδικάζουν τα παιδιά χωρισμένων γονέων. Εσείς;

Διαζύγιο και παιδί: Οι στατιστικές καταδικάζουν τα παιδιά χωρισμένων γονέων. Εσείς;

Ένας μεγάλος αριθμός μελετών επιβεβαιώνουν ότι τα παιδιά χωρισμένων γονέων είναι επιρρεπή σε διάφορες σωματικές, συναισθηματικές, κοινωνικές συνέπειες όπως και σε ότι αφορά το σχετίζεσθαι και τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τη ζωή τους, λόγω του διαζυγίου των γονιών τους.

Διαζύγιο και παιδί: Οι στατιστικές καταδικάζουν τα παιδιά χωρισμένων γονέων. Εσείς;

Συγκεκριμένα έχει παρατηρηθεί αμέλεια της υγείας τους σωματικής και ψυχικής, συναισθηματικά προβλήματα, χαμηλότερη ακαδημαϊκή επίδοση, παραίτηση από το σχολείο, δυσκολία να διατηρήσουν σχέσεις και να παραμείνουν σε μια εργασιακή θέση για αρκετό χρονικό διάστημα. Αυτό που λέμε και ξαναλέμε όμως είναι ότι η ποιότητα της σχέσης των γονέων με τα παιδιά τους είναι το καλύτερο αντίδοτο για τις αρνητικές συνέπειες του διαζυγίου.

Συνήθως το διαζύγιο εξαντλεί τους γονείς σε βαθμό που να αδυνατούν να προσφέρουν ψυχολογική στήριξη και να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους. Αυτό κάνει πιο μεγάλα και απειλητικά τα δύσκολα ζητήματα της ζωής. Όταν η δομή της οικογένειας χαλάει, τα παιδιά στρέφονται αλλού - συχνά στους συνομήλικους τους και στα κοινωνικά δίκτυα- , μερικά εξ` αυτών να οδηγούνται σε ριψοκίνδυνες και αποκλίνουσες πράξεις κατά την αναζήτηση κατανόησης, υποστήριξης και καθοδήγησης.

paidia xorismenon gonion 1

Για να καλύψουν αυτό το κενό που βιώνουν, μπορεί να ψάχνουν για προσοχή, συντροφιά σε ακατάλληλες φιλίες και παρέες, έως και χρήση ουσιών ή και σεξουαλική κακοποίηση. Οι στατιστικές δίνουν μεγαλύτερες πιθανότητες παιδιά χωρισμένων γονέων να εμπλακούν σε παράνομες πράξεις όπως και να χάσουν τη ζωή τους σε μικρότερες ηλικίες λόγω αμέλειας της σωματικής και ψυχικής υγείας τους, από ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε μια δεμένη οικογένεια.

Πρόσφατη μελέτη αναφέρει ότι το 76% των παιδιών δήλωσαν αρνητικές συνέπειες από το διαζύγιο των γονέων τους με το 80% των γονέων να αναγνωρίζουν ότι το διαζύγιό τους επηρέασε αρνητικά τα παιδιά τους. Εντούτοις, η ποιότητα μια δυνατής σχέσης γονέα – παιδιού μπορεί να κάνει τη διαφορά. Τα παιδιά των χωρισμένων γονέων δεν είναι απαραίτητα καταδικασμένα σε μια ζωή με αποτυχημένο μέλλον, παρανομία ή καταστροφή. Τα καλά νέα είναι ότι ο αντίκτυπος του διαζυγίου για τα παιδιά καθορίζεται από τις επιλογές των γονέων.

Το βασικό του στοιχείο που επηρεάζει καθοριστικά το μέλλον των παιδιών είναι το κατά πόσο νοιάζονται οι γονείς αυτοί για το πώς βιώνουν τα παιδιά το διαζύγιο. Και όσοι δείχνουν έγνοια, με ποιο τρόπο καταφέρνουν να ακούσουν τα παιδιά τους, να τα φροντίσουν με γνώμονα τις ξεχωριστές τους ανάγκες, να συζητήσουν μαζί τους για οτιδήποτε τα απασχολεί, να τους δώσουν τις κατάλληλες καθοδηγητικές γραμμές και να τα αγαπούν ιδίως τις στιγμές που υπάρχουν δύσκολες προσωπικές στιγμές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του διαζυγίου.

paidia xorismenon gonion 2

Λαμβάνετε τα μηνύματα των παιδιών σας;

Αυτό θα το απαντήσετε στον εαυτό σας μόνο αν κάτσετε να αναρωτηθείτε για το κατά πόσο εσείς οι ίδιοι επικοινωνείτε αποτελεσματικά με τα παιδιά σας. Αποτελεσματικά σημαίνει να μπορώ να αγγίξω την ανάγκη του παιδιού μου και να το καθησυχάσω παρατηρώντας τις μοναδικές του αντιδράσεις.

Αναρωτηθείτε πόσο συχνά το παρατηρείται πώς σκέφτεται και αν του δείχνετε ότι είναι σημαντικός και ανεκτίμητος για εσάς. Να είστε σίγουροι ότι δεν το ξέρει από μόνο του.

Σκεφτείτε αν του λέτε ότι τον αγαπάτε και σε τι βαθμό το δείχνετε με τις συμπεριφορές σας.

Αναλογιστείτε αν βρίσκετε χρόνο να του δώσετε την προσοχή που αξίζει, να το αναγνωρίσετε και να γιορτάσετε μαζί του κάθε μικρή στιγμή του χαράς και ανακάλυψης.

Παρατηρήστε τον εαυτό σας πόσο συχνά είστε κοντά του για να τον καθοδηγήσετε με στόχο την ανακάλυψη του πραγματικού του εαυτού, αυτού που θα διαμορφώσει την ταυτότητά του, την ακεραιότητά του και την πορεία του. Και κατά πόσο το καλοδέχεστε!!

Τα παιδιά χωρισμένων γονέων μαθαίνουν γρήγορα να μην λένε πώς νοιώθουν ή να μην ζητούν αυτό που έχουν ανάγκη μέσα από έμμεσα μηνύματα που λαμβάνουν. Μπορεί να προσποιηθούν ότι είναι χαρούμενοι επειδή δεν θέλουν να είναι μεγαλύτερος μπελάς για τους γονείς τους που βλέπουν να αγωνίζονται ή επειδή μπορεί να αισθάνονται ότι οι γονείς τους δεν μπορούν να ακούσουν ή να καταλάβουν τον δικό τους πόνο.

Οι γονείς που παίρνουν ή έχουν πάρει διαζύγιο θα βοηθηθούν σημαντικά με τα παιδιά τους όπως και στην σχέση τους μαζί τους, αν αποφασίσουν να συντονιστούν και να ανταποκριθούν άμεσα στις ανάγκες που θα δυναμώσουν την σχέση τους με τα παιδιά τους. Αν δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών τους, τότε θα αυξήσουν τις πιθανότητες να ανήκουν στις στατιστικές που ακούμε.
Αυτό που θα συμβούλευα τους γονείς που οδηγούνται σε διαζύγιο.

Πάνω από όλα, κάντε μια προσπάθεια να αναγνωρίσετε τα συναισθήματα και την σύγχυση που περνούν τα παιδιά σας. Η παρουσία σας και η προσοχή σας επιβεβαιώνουν ότι είστε ακόμα εκεί για αυτά, παρά όποιες οικογενειακές αλλαγές.

paidia xorismenon gonion 4

Η πιο δύσκολη εμπειρία για τα παιδιά είναι όταν αισθάνονται ότι πρέπει να σωπάσουν. Το μεγαλύτερό άγχος τους είναι όταν ανακαλύπτουν τον κόσμο μόνα τους. Με τα λόγια και την συμπεριφορά σας διασφαλίστε ότι δεν θα συμβεί αυτό. Ξέρετε το ταμπεραμέντο και την προσωπικότητα των παιδιών σας καλύτερα από κάθε άλλον. Πρέπει να διατηρήσετε τον γονεϊκό σας ρόλο και κατά την περίοδο που παίρνετε διαζύγιο όπως και μετά – ήταν η υπόσχεση που τους δώσατε όταν τα φέρατε στον κόσμο. Είναι προτεραιότητα και ευθύνη σας να βρίσκετε χρόνο να μιλάτε με τα παιδιά σας για τις ανησυχίες τους, τους φόβους τους, τις απορίες τους, τα όνειρά τους και τις επιθυμίες τους.

Αντί να φοβάστε ότι τα παιδιά σας θα είναι καταδικασμένα λόγω του διαζυγίου σας, αναγνωρίστε τις ρίζες του άγχους που δημιουργεί το διαζύγιο στα παιδιά σας. Αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις τα οποία δεν έχουν εκφράσει αλλά τους ταλαιπωρούν και τριγυρίζουν στο μυαλό τους, μπορούν να επισημανθούν και να αντιμετωπιστούν αν καταφέρετε να εμπιστευτούν τα παιδιά σας την σχέση που έχουν μαζί σας.

Η δουλειά του γονέα είναι να υποστηρίζει την υγιή – σωματικά και ψυχικά - ανάπτυξη των παιδιών του ώστε να μπορεί να ανακαλύψει και να κυνηγήσει με πίστη στον εαυτό του την δική του πορεία. Μέσα από έμπρακτες κινήσεις ότι ακούτε όσα έχουν να σας πουν, ότι τα φροντίζετε, ότι συζητάτε μαζί τους, ότι τα καθοδηγείτε και τα αγαπάτε, τους προσφέρετε τα εργαλεία που έχουν απόλυτη ανάγκη για να ενισχύσουν την σωματική και ψυχική τους ανάπτυξη και να μπορούν να ανταποκρίνονται εποικοδομητικά σε κάθε είδους πρόκληση κατά τη διάρκεια της εξέλιξής τους.

Ιωάννα Θεοδωρακόπουλου, PsyD, MSc
Συμβουλευτικός ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια
Σύμβουλος υπογονιμότητας
Επικεφαλής επιστημονικών υπηρεσιών του www.feelwelltoday.com 
e-mail: ioanna.thps@gmail.com  / itheodorakopoulou@feelwelltoday.com 

Διαβάστε επίσης:
Παιδί και ψυχολογία: 5 πράγματα που θέλουν τα παιδιά χωρισμένων γονιών

Δέκα πράγματα που τα παιδιά χωρισμένων γονιών ποτέ δεν θα σας πουν!

30.00 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Επιτραπέζιο 'Polyssimo challenge'
6.50 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Μίνι Παιχνίδι Ταξιδίου 'Stori'
6.50 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Μίνι Παιχνίδι Ταξιδίου 'Katupri'
22.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Haba Επιτραπέζιο 'Xώρες της Ευρώπης'
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Πώς πρέπει να κοιμάται το μωρό; Ανάσκελα, μπρούμυτα ή στο πλάι;

Πώς πρέπει να κοιμάται το μωρό; Ανάσκελα, μπρούμυτα ή στο πλάι;

Όταν κοιμάται το μωρό ποια είναι η πιο ασφαλής θέση;
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Αιμορροΐδες στην εγκυμοσύνη: Αίτια και τρόποι αντιμετώπισης

Αιμορροΐδες στην εγκυμοσύνη: Αίτια και τρόποι αντιμετώπισης

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις αιμορροΐδες την περίοδο της εγκυμοσύνης.
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Watermelon Day: Γιορτάζουμε την Ημέρα Καρπουζιού με 4 λαχταριστές συνταγές

Watermelon Day: Γιορτάζουμε την Ημέρα Καρπουζιού με 4 λαχταριστές συνταγές

Τέσσερις εύκολες και λαχταριστές συνταγές με το αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού.
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
«Τι να μαγειρέψω σήμερα;» - Εβδομαδιαίο νηστίσιμο πρόγραμμα διατροφής

«Τι να μαγειρέψω σήμερα;» - Εβδομαδιαίο νηστίσιμο πρόγραμμα διατροφής

«Τι να μαγειρέψω σήμερα;», αναρωτιέστε ξανά; Αν ναι, τότε ακολουθήστε το πρόγραμμα…
Διάβασε τη συνέχεια
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

©2012-2020 Mothersblog.gr - All rights reserved
Βαλέρια Λάτσιου: Έτσι όπως δεν την έχετε δει ποτέ ξανά (pics)