Τα απλά πράγματα είναι εκείνα που θα κάνουν το παιδί σας ευτυχισμένο

Πότε ήταν η τελευταία φορά που είδατε τα παιδια σας πραγματικά ευτυχισμένα;

Μαργαρίτα Νικολάου
Τα απλά πράγματα είναι εκείνα που θα κάνουν το παιδί σας ευτυχισμένο

Αλήθεια, πότε ήταν η τελευταία φορά που θυμόσαστε το παιδί σας να γελάει με την ψυχή του; Πότε ήταν η τελευταία φορά που το είδατε χωρίς άγχος; Πότε ήταν τελευταία φορά που το απαθανατίσατε με το κινητό σας τηλέφωνο χαμογελαστό χωρίς να του πείτε εσείς να «στηθεί» και να χαμογελάσει απλά για να βγει καλή η λήψη;

Αν δεν μπορείτε να θυμηθείτε πότε ήταν η τελευταία φορά, μάλλον κάνετε κάτι λάθος στον τρόπο που το ανατρέφετε.

Σίγουρα ως γονείς θα κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να είναι το παιδί σας ευτυχισμένο.

Αναρωτηθήκατε όμως αν είναι πραγματικά ευτυχισμένο; Εγώ αναρωτιέμαι πολλές φορές και κάθε μέρα. Θέλω η κόρη μου να χαμογελά επειδή έτσι νιώθει και όχι επειδή της το ζητάω εγώ.

Η καθημερινότητα, η ρουτίνα, το άγχος, ο κορονοϊός, έχει κλέψει το αληθινό και ανιδιοτελές χαμόγελο που είχαν τα παιδιά μας μέχρι χθες. Εκείνο το αγνό και απλό χαμόγελο ευτυχίας που είχαν όταν ήταν πιο μικρά.

Τα παιδιά βλέπουν τον κόσμο με έναν απλούστερο τρόπο απ’ ότι εμείς. Ως εκ τούτου, δεν είναι τόσο περίπλοκο να τα κάνουμε ευτυχισμένα.

Τα απλά πράγματα, ακόμα και αυτά που θεωρούμε αυτονόητα ή ανόητα καμμιά φορά εμείς οι ίδιοι, προσφέρουν συνήθως μεγαλύτερη χαρά και απόλαυση στο παιδί, απ΄ ό,τι τα πιο ακριβά παιχνίδια.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που αντί για το τάμπλετ το απόγευμα κάτσατε να παίξετε εσείς με το παιδί σας; Πότε ήταν η τελευταία φορά που γαργαληθήκατε; Πότε ήταν η τελευταία φορά που βάλατε μουσική στο σπίτι χωρίς κανέναν λόγο απλά και μόνο για να χορέψετε ή να τραγουδήσετε;

eytyxismena paidia 1

Όλα τα παραπάνω μπορεί να ακούγονται απλά όμως στην πραγματικότητα δεν είναι.

Ωστόσο αν θέλετε να κάνετε κάτι διαφορετικό με τα παιδιά σας ένα ελεύθερο απόγευμα ή ακόμη και το σαββατοκύριακο, δεν έχετε παρά να δείτε τις παρακάτω συμβουλές μας.

Τα ερεθίσματα και οι όμορφες αναμνήσεις μαζί σας είναι εκείνα που πραγματικά γεμίζουν ευτυχία τα παιδιά σας.

Δείτε μπορεί να κάνει χαρούμενα τα παιδιά:

1.Μια βόλτα σε ζωολογικό πάρκο

Τα παιδιά της πόλης δεν είναι εξοικειωμένα με τα ζώα. Μια βόλτα σε ένα ζωολογικό πάρκο, τους δίνει την ευκαιρία να δουν από κοντά όλων των ειδών ζώων επειδή που πρωταγωνιστούν στις περισσότερες ταινίες κινουμένων σχεδίων που βλέπουν. Γνωρίζουν τους ήχους που κάνουν τα ζώα και πραγματικά μένουν έκπληκτα όταν βλέπουν κι ακούνε τα ζώα από κοντά. Έχετε παρατηρήσει ότι τα περισσότερα παιδιά κάτω των τριών ετών δεν φοβούνται τα ζώα, ακόμη και αν είναι δέκα φορές μεγαλύτερα από αυτά, όπως άλογο ή τίγρη; Πάρτε τις απαραίτητες προφυλάξεις και επισκεφθείτε ένα πάρκο με ζώα.

2. Μια εξερεύνηση στο πιο κοντινό βουνό ή δάσος

Ακόμα και αν δεν είστε της περιπέτειας, η εξερεύνηση γοητεύει τα παιδιά! Ενθουσιάζονται με την ιδέα ότι μπορούν να κινηθούν, να εξερευνήσουν, να δουν και να αγγίξουν τα πάντα. Χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους και το σώμα τους για να ανακαλύψουν τον κόσμο. Αν θέλετε να κάνετε το παιδί σας ευτυχισμένο, να το πάτε σε μέρη όπου μπορεί να θαυμάσει το περιβάλλον, να εξερευνήσει χρώματα, υφές και σχήματα διαφορετικά από αυτά που βλέπει στο σπίτι. Σε αυτή τη βόλτα δεν θα χρειαστείτε καν μάσκες! Βάλτε στην τσάντα σας μεγεθυντικούς φακούς, ένα ψαλίδι, ένα φυτολόγιο και μαζέψτε φύλλα, παρατηρήστε τα έντομα και ό,τι άλλο τραβήξει το ενδιαφέρον του παιδιού σας.

3. Παιχνίδι σε πάρκο

Αυτό που για τους ενήλικες είναι μάλλον αγγαρεία, για τα μικρά παιδιά είναι εκτόνωση. Αισθάνονται αυτόνομα, τους δίνει μια αίσθηση ελευθερίας και επίσης καταναλώνουν ενέργεια. Στο πάρκο το παιδί μπορεί να κάνει ποδήλατο ή να παίξει ποδόσφαιρο.

4. Παιχνίδι με το νερό ή τα χώματα

Ποιο παιδί δεν τρέχει με φόρα να πηδήξει σε μια λακκούβα με νερό ή να κάνει βουτιά σε πισίνα; Το παιχνίδι στο νερό είναι ένα από τα αγαπημένα πράγματα των παιδιών και υπάρχουν πολύ απλοί τρόποι για να το ευχαριστήσετε. Ακόμα κι αν δεν έχετε την παραλία κοντά σας, αρκεί ένα μπουγέλο στην αυλή ή στην πυλωτή του σπιτιού ή ακόμα και μια μάχη με νεροπίστολα. Αν ο καιρός δεν το επιτρέπει, αξιοποιείστε τις παιδικές χαρές ή τα πάρκα, εφοδιαστείτε με φτυαράκια και νερό αφήστε να παίξουν με τα χώματα.

5. Κατασκευές με πολλά υλικά

Αν θέλετε το παιδί σας να διασκεδάσει και να μάθει, αυτό μπορεί να γίνει με χειροτεχνίες και πειράματα. Εφοδιαστείτε με φωτεινά χρώματα, μπογιές και κόλλες χωρίς να φοβάστε ότι θα γεμίσουν τα ρούχα τους. Οσο περισσότερες πιθανότητες έχουν να γεμίσουν, τόσο πιο ευτυχισμένα θα είναι.

Βγάλτε τα από το «καλούπι» τους για λίγο, τα όρια που τους έχετε βάλει και τις απαιτήσεις σας. Χαλαρώστε λίγο το αυστηρό σας πρόγραμμα και θα δείτε ότι τα παιδιά σας θα γίνουν πιο ευτυχισμένα από ποτέ και το χαμόγελο θα επιστρέψει στα χείλη τους.

πρώτη δημοσίευση: 8/11/2017

Δείτε επίσης
© 2012-2023 Mothersblog.gr - All rights reserved