Πώς αλλάζει η ζωή της γυναίκας κατά την 8η εβδομάδα της κύησης;

Η 8η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτείνεται από τη συμπλήρωση 7 εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης μέχρι και τη συμπλήρωση 7 εβδομάδων και 6 ημερών από το ορόσημο αυτό.

Πώς αλλάζει η ζωή της γυναίκας κατά την 8η εβδομάδα της κύησης;

Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της εγκυμοσύνης!

Όμως η πραγματική ηλικία του εμβρύου στο τέλος της εβδομάδας αυτής μετρούμενη από τη γονιμοποίηση είναι 5 εβδομάδες και 6 ημέρες!

Δείτε ΕΔΩ τι συμβαίνει με το έμβρυο κατά την 8η εβδομάδα της κύησης!

Το πιθανότερο είναι να έχετε ήδη ακούσει την καρδιά σε κάποιο υπερηχογραφικό έλεγχο.

Αν και το μωράκι σας έχει ακόμα το μέγεθος φασολιού μπορεί να κάνει την παρουσία του αισθητή, έστω και με έμμεσο τρόπο.

tumblr mz2c1qdusW1sw0e1do1 500

Η μήτρα σας έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος. Πλέον από εκεί που είχε το μέγεθος μιας γροθιάς, τώρα έχει το μέγεθος πορτοκαλιού. Φυσικά εξωτερικά δεν φαίνεται ακόμα τίποτα. Όμως εσείς αισθάνεστε διαφορετικά, αφού λόγω του αυξημένου της μεγέθους ασκεί πίεση στη γειτνιάζουσα ουροδόχο κύστη. Έτσι καθίσταται συχνότερη η έπειξη, η τάση δηλαδή, για ούρηση. Πολλές γυναίκες στο στάδιο αυτό της κύησης χάνουν κυριολεκτικά τον ύπνο τους, αφού αναγκάζονται να σηκωθούν μέσα στο βράδυ, για να επισκεφθούν την τουαλέτα.

Ένα ακόμα ενοχλητικό σύμπτωμα της 8ης εβδομάδας της κύησης είναι οι ναυτίες και οι έμετοι, οι οποίες συνήθως διαρκούν μέχρι και τη 14η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Είναι πολύ σύνηθες πλέον να αισθάνεστε τις δυνάμεις σας να έχουν μειωθεί. Ενδέχεται να νιώθετε συνεχώς κούραση και ατονία, καθώς και υπνηλία. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε, αν αισθάνεστε έτσι. Προσπαθήστε όμως, όσο αυτό είναι δυνατό, να ξεκουραστείτε και να κοιμηθείτε.

10 27

Τέλος στο στάδιο αυτό της κύησης, ο ιατρός σας θα σας ζητήσει να υποβληθείτε σε έναν αιματολογικό έλεγχο, τον λεγόμενο προγεννητικό έλεγχο. Πρόκειται για μία σειρά αιματολογικών εξετάσεων, με τις οποίες ελέγχεται η γενική κατάστασή σας και το ενδεχόμενο να έχετε έρθει σε επαφή με μικρόβια ή ιούς, που θα μπορούσαν να βλάψουν το έμβρυο. Επίσης, εξετάζεται, είστε φορέας μεσογειακής ή δρεπανοκυτταρικής αναιμίας, ενώ εξακριβώνεται και η ομάδα αίματός σας. Φυσικά αιματολογικές εξετάσεις, που αποτυπώνουν την κατάστασή σας, επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης.

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δείτε ΕΔΩ τα άρθρα του γυναικολόγου μας για τη ζωή κατά την εγκυμοσύνη

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved