Ο φόβος της αποτυχίας: Όταν τα παιδιά φοβούνται να κάνουν λάθη

Συχνά τα παιδιά θεωρούν το λάθος ως προσωπική αποτυχία.

Ο φόβος της αποτυχίας: Όταν τα παιδιά φοβούνται να κάνουν λάθη
Bigstock

Τα λάθη είναι ένα αναπόφευκτο, ακόμη και ουσιαστικό, μέρος της ζωής και της μάθησης.

Σκεφτείτε τον τρόπο με τον οποίο ένα μωρό μαθαίνει να περπατά. Ήταν κάποιος εκεί να επισημάνει λάθος στην τεχνική; Όταν προσπαθεί να ισορροπήσει, το μωρό δεν νοιάζεται για τους κανόνες της βαρύτητας, της ισορροπίας και της στάσης του σώματος. Απλώς μια μέρα αποφασίζει να σταθεί όρθιο και να περπατήσει ακόμα κι αν χρειαστεί να πέσει και να ξανασηκωθεί.

Τι μπορούν να μάθουν τα παιδιά από την αποτυχία

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, η αφοβία μπροστά στα λάθη συχνά δίνει τη θέση της στον παραλυτικό φόβο της αποτυχίας. Γίνονται λιγότερο πρόθυμα να πάρουν ρίσκα, να δοκιμάσουν νέα πράγματα και να διευρύνουν τις εμπειρίες τους λόγω του φόβου ότι δεν θα τα καταφέρουν.

apotixia-paidiou.jpg

Πώς να βοηθήστε τα παιδιά να μη φοβούνται να κάνουν λάθη

Μιλήστε μαζί τους

Είτε μαθαίνει να κάνει ποδήλατο είτε να γράψει μια ιστορία, όταν το παιδί σας δείχνει απρόθυμο να προσπαθήσει, ρωτήστε τι είναι αυτό που το προβληματίζει. Δώστε του την ευκαιρία να μοιραστεί τους φόβους του. Συχνά όταν τους περιγράφει φαντάζουν λιγότερο τρομακτικοί.

Στηρίξτε τα

Το να κάνουν λάθη και να μαθαίνουν από αυτά, βοηθά τα παιδιά να χτίσουν ανθεκτικότητα. Στην πραγματικότητα, η αποτυχία, κατά ειρωνικό τρόπο, μπορεί να οδηγήσει στην επιτυχία μέσα από τη προσπάθεια και το πείσμα.

Επιβραβεύστε την προσπάθεια

Συνήθως οι γονείς επιβραβεύουν το αποτέλεσμα κι όχι την προσπάθεια. Όμως αν το παιδί έχει εργαστεί σκληρά τότε ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, πρέπει να το επαινέσετε για όσα κατάφερε. Η ανταμοιβή δεν θα πρέπει να συνδέεται με το αν απέτυχε ή πέτυχε, αλλά με την προσπάθεια που κατέβαλε.

Μοιραστείτε την ιστορία σας

Τα μικρότερα παιδιά λατρεύουν να ακούν ιστορίες από τους γονείς τους. Μοιραστείτε λοιπόν μια ιστορία για το πότε φοβηθήκατε, προσπαθήσατε, αποτύχατε και μάθατε κάτι κάνοντας λάθη. Το μήνυμα είναι ένα: όλοι κάνουν λάθη, το ζητούμενο είναι να μαθαίνουμε από αυτά και να μην τα επαναλαμβάνουμε.

Με πληροφορίες από happyfamilies.com.au

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved