Η επίδραση της μητρικής φιγούρας στην ψυχική υγεία του παιδιού

Η προσωπικότητα της μητέρας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ψυχική υγεία του παιδιού, σύμφωνα με έρευνα.

Η επίδραση της μητρικής φιγούρας στην ψυχική υγεία του παιδιού
Bigstock

Η μητέρα είναι ο θεμέλιος λίθος της οικογένειας και ο ρόλος της στην ανατροφή των παιδιών είναι αναντικατάστατος. Η μητρική φιγούρα επηρεάζει μεταξύ άλλων και την ψυχική υγεία του παιδιού, όπως επιβεβαιώνει έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. Οι επιστήμονες παρακολουθούσαν πάνω από 8.000 γονείς και παιδιά επί δύο δεκαετίες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας τα παιδιά μαμάδων με συναισθηματικές δυσκολίες είχαν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, έντονου στρες και αυτοτραυματισμού, σε σχέση με άλλα παιδιά ίδιας ηλικίας.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι ο κίνδυνος ήταν αυξημένος για έφηβα παιδιά με μαμάδες που είχαν τα εξής χαρακτηριστικά: ήταν συχνά θυμωμένες, παρορμητικές, καχύποπτες και είχαν μοναχική παιδική ηλικία.

Όσο περισσότερα από αυτά τα χαρακτηριστικά είχε μία μητέρα, τόσο αυξάνονταν ο κίνδυνος για την ψυχική υγεία του παιδιού. Αυτό παρατηρήθηκε ανεξάρτητα από το εάν η ίδια η μητέρα έπασχε από κατάθλιψη. Επίσης, υπόψη ελήφθησαν μία σειρά από άλλους παράγοντες όπως η εκπαίδευση της μητέρας, η ηλικία που γέννησε το παιδί, το οικογενειακό εισόδημα και η ενδεχόμενη ύπαρξη κάποιου ιστορικού βίας.

Ο κίνδυνος δεν ήταν το ίδιο αυξημένος σε περιπτώσεις που οι μπαμπάδες είχαν αντίστοιχα χαρακτηριστικά, κάτι που, σύμφωνα με το MedicalXpres υποδηλώνει ότι ένας πατέρας επηρεάζει με διαφορετικούς τρόπους την ανάπτυξη και την ψυχική υγεία των παιδιών σε σχέση με μία μητέρα.

Η έρευνα αξίζει να σημειωθεί ότι η είναι η πρώτη με τόσο μεγάλη διάρκεια που μελετά πώς η προσωπικότητα της μητέρας επηρεάζει την ψυχική υγεία των παιδιών.

Η dr Rebecca Pearson, επικεφαλής της μελέτης δήλωσε: «Οι συνθήκες ψυχικής υγείας, ιδίως η κατάθλιψη είναι μερικά από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας στον κόσμο. Γνωρίζουμε ότι εάν ένας γονέας έχει ο ίδιος προβλήματα ψυχικής υγείας, το παιδί διατρέχει επίσης μεγάλο κίνδυνο να εμφανίσει κι εκείνο, αλλά γνωρίζουμε πολύ λιγότερα για τον ρόλο που παίζει η προσωπικότητα του γονέα».

Η ειδικός είπε επίσης: «Δεν ξέρουμε γιατί αυτές οι πτυχές της προσωπικότητας μίας μητέρας μπορούν να επηρεάσουν το παιδί με αυτόν τον τρόπο. Υπάρχουν κάποιες πιθανές εξηγήσεις, οι οποίος όμως θα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω. Όλα τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που αξιολογήσαμε σχετίζονται με συναισθηματικές δυσκολίες και δυσκολίες σχέσεων. Στο πλαίσιο της μητρότητας αυτό μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την ανταπόκριση στα συναισθήματα του παιδιού και την οικοδόμηση μίας ασφαλής σχέσης μαζί του.»

giorti-tis-miteras.jpg

Μητέρα αγκαλιάζει την κόρη της

Η dr Pearson έγινε ακόμα συγκεκριμένη και εξηγήστε πώς οι διάφορες πτυχές της προσωπικότητας της μητέρας μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική υγεία του παιδιού:

«Για παράδειγμα, εάν η μητέρα είναι καχύποπτη ή αποστασιοποιημένη από το παιδί της, το παιδί πιθανά να δυσκολευτεί να δημιουργήσει ένα ισχυρό συναισθηματικό δέσιμο με τη μητέρα του, κάτι το οποίο μπορεί να επηρεάσει τη συναισθηματική του ανάπτυξη και τις σχέσεις του με τρίτους.

Δεύτερον, εάν η μητέρα έχει μία παρορμητική συμπεριφορά, δύσκολα μπορεί να είναι ταυτόχονρα συνεπής, με αποτέλεσμα το παιδί να μην νιώθει ασφάλεια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και άγχος.

Τρίτον, ένα η μητέρα είναι συχνά θυμωμένη, είναι πιθανό να εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά προς το παιδί, ιδιαίτερα όταν το παιδί δεν πειθαρχεί. Αυτό μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά αυξημένο άγχος και δυσκολία στη διαχείριση συναισθημάτων.»

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved