Γιατί είναι σημαντικό το παιδί σας να παίζει μόνο του

Όταν το παιδί σας παίζει μόνο του, γίνεται αυτοδύναμο και ενισχύει τη δημιουργικότητά του. Μάθετε πώς μπορείτε να ενθαρρύνετε το ανεξάρτητο παιχνίδι.

Μαργαρίτα Νικολάου
Γιατί είναι σημαντικό το παιδί σας να παίζει μόνο του
Bigstock

Τα παιδιά που παίζουν μόνα τους μαθαίνουν πολλά και πολύτιμα μαθήματα που θα κουβαλούν μαζί τους σε όλη τους τη ζωή. Για παράδειγμα, το ανεξάρτητο παιχνίδι ενισχύει την αυτοδυναμία και τη δημιουργικότητά τους μιας και δεν έχουν κανέναν να τους πει τι να παίξουν και πώς.

Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο προγραμματισμός παιχνιδιών ή τα playdates -ειδικά αν ένα παιδί δεν το ζητά- μπορεί να του ασκήσει υπερβολική πίεση αφαιρώντας όλα τα οφέλη που μπορεί να έχει από αυτό. Μπορεί ακόμη και να βλάψει την υγεία του και την ευτυχία του.

Ακολουθούν 4 ακόμη λόγοι για τους οποίους το παιχνίδι είναι σημαντικό για τα παιδιά.

Διδάσκει την αυτοδιασκέδαση: Τα παιδιά που παίζουν μόνα τους μαθαίνουν να διασκεδάζουν μόνα τους και παράλληλα δεν υπολογίζουν στους άλλους για την ευτυχία και τη διασκέδασή τους. Καθώς τα παιδιά σας μεγαλώνουν, θα αρχίσουν να καταλαβαίνουν ότι δεν θα έχουν πάντα κάποιον δίπλα τους κάθε στιγμή που ξυπνούν και θα είναι πιο σίγουροι και ικανοποιημένοι ως άνθρωποι.

Ενθαρρύνει τη φαντασία: Μπορεί ήδη να νιώθετε ότι το παιδί σας είναι γεμάτο φαντασία. Απλά περιμένετε μέχρι να κάνετε ένα βήμα πίσω και αφήστε τα να παίξουν μόνα τους!

Αναπτύσσει την κοινωνική ανεξαρτησία: Το αυτόνομο παιχνίδι βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν μια ισχυρή αίσθηση ανεξαρτησίας. Δεν χρειάζεται να είναι πάντα κοντά σε ένα άλλο άτομο ή μια ομάδα ανθρώπων. Αυτή η κοινωνική ανεξαρτησία θα τα βοηθήσει να αισθάνονται άνετα σε οποιαδήποτε κατάσταση.

Ενθαρρύνει την ηρεμία: Το παιχνίδι από μόνο του φέρνει μια αίσθηση ηρεμίας στα παιδιά αλλά ο χρόνος που παίζουν μόνα τους τα κάνει να είναι πιο ήρεμα να χαλαρά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Δεν χρειάζεται να γκρινιάξουν, ούτε να θυμώσουν.

Πώς θα ενθαρρύνετε το αυτόνομο παιχνίδι του παιδιού σας;

Μη λέτε «πήγαινε να παίξεις»: Τα παιδιά για να μάθουν να παίζουν μόνα τους, θα πρέπει να τους το διδάξετε εσείς. Γι' αυτό στην αρχή θα πρέπει να τους δίνετε εναλλακτικές παιχνιδιών. Δώστε στο παιδί σας 2-3 προτάσεις και ζητήστε του να διαλέξει μία για να παίξει μόνο του.

Μη λέτε «πήγαινε στο άλλο δωμάτιο να παίξεις»: Το άλλο δωμάτιο για τα περισσότερα παιδιά σημαίνει τιμωρία. Γι' αυτό μη ζητάτε από το παιδί σας να μείνει στο δωμάτιό του να παίξει μόνο του. Αφήστε το να είναι κοντά σας, είτε στην κουζίνα , είστε στο σαλόνι.

Γίνετε εσείς το παράδειγμα για εκείνο: Αν θέλετε το παιδί σας να μάθει να παίζει μόνο του θα πρέπει να βλέπει και εσάς να κάνετε μόνες σας πράγματα. Είτε ετοιμάζετε τον καφέ σας, είτε κάνετε το αγαπημένο σας χόμπι, το παιδί σας θα μιμηθεί αυτό που βλέπει.


πηγή: parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved