Ποιος είναι ο αντίκτυπος της μοναξιάς στην ψυχική υγεία των παιδιών

Τα παιδιά νιώθουν μοναξιά - Βοηθήστε τα.

Νίκη Παπανικολάου
Ποιος είναι ο αντίκτυπος της μοναξιάς στην ψυχική υγεία των παιδιών
Bigstock

Τα παιδιά αισθάνονται μοναξιά και αυτό δεν είναι κατάλοιπο μόνο της πανδημίας.

Με δεδομένο ότι δεν είναι εύκολο να διαπιστωθεί αν ένα παιδί βιώνει τη μοναξιά ως συναίσθημα ή κατάσταση, οι ειδικοί συνιστούν τους γονείς να είναι κοντά στα παιδιά τους αφιερώνοντάς τους χρόνο.

Αυτό τα βοηθά να νιώθουν καλύτερα, να εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους, να αισθάνονται ασφάλεια.

Η πανδημία δεν ευθύνεται αποκλειστικά για τη μοναξιά των παιδιών

Τα χρόνια της πανδημίας έφεραν τα πάνω κάτω στη ζωή όλων αυξάνοντας δραματικά τη μοναξιά σε παιδιά και ενήλικες. Ωστόσο, όπως προκύπτει από μελέτες, ακόμη και πριν από την εμφάνιση του Covid, οι νέοι ανέφεραν ότι αισθάνονται πιο μόνοι από τις παλαιότερες γενιές.

Ειδικότερα, μια έρευνα που διεξήχθη το 2019 σε περισσότερους από 2.000 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι:

  • Σχεδόν εννέα στους δέκα (88%) Βρετανούς ηλικίας 18 έως 24 ετών δήλωσαν ότι βιώνουν μοναξιά σε κάποιο βαθμό με το ένα τέταρτο (24%) να υποφέρει συχνά και το 7% να λέει ότι αισθάνεται μοναξιά όλη την ώρα.
  • Το 70% όσων είναι άνω των 55 ετών είπαν ότι μπορεί να είναι μόνοι σε κάποιο βαθμό, ωστόσο, μόνο το 7% είναι συχνά μόνοι και μόλις το 2% δήλωσε ότι νιώθει μοναχικά όλη την ώρα.

Ομοίως, τα αποτελέσματα έρευνας το 2018 έδειξαν ότι:

  • Το 40% των ερωτηθέντων ηλικίας 16-24 ετών ανέφεραν ότι νιώθουν μοναξιά συχνά ή πολύ συχνά, ενώ μόνο το 29% των ατόμων ηλικίας 65-74 ετών και το 27% των ατόμων ηλικίας άνω των 75 ετών είπαν το ίδιο.
monaxiko-paidi-2.jpg

Ποιος ο ρόλος των social media;

Ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην αύξηση της μοναξιάς που αισθάνονται οι νέοι, δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως καθώς τα στοιχεία δεν είναι ξεκάθαρα. Σε αρκετές περιπτώσεις φαίνεται να λειτουργούν θετικά αποτελώντας μια διέξοδο για τα παιδιά και σε άλλες να έχουν αρνητικά αποτελέσματα λόγω των αρνητικών σχολίων.

Η σχέση μοναξιάς και ψυχικής υγεία

Σε μια πρόσφατη ανασκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας, η μοναξιά συνδέθηκε με μελλοντικά προβλήματα ψυχικής υγείας έως και 9 χρόνια αργότερα.

Ειδικότερα, η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά αύξησαν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης αλλά και άγχους ενώ η διάρκεια και όχι η ένταση της μοναξιάς συσχετίστηκε με συμπτώματα κακής ψυχικής υγείας.

Η μοναξιά μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά την ψυχική υγεία των αγοριών και των κοριτσιών. Όπως προκύπτει, η μοναξιά συνδέεται πιο έντονα με αυξημένα συμπτώματα κατάθλιψης στα κορίτσια και με αυξημένο κοινωνικό άγχος στα αγόρια.

deka-simadia-bullying.jpg

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να μη νιώθει μοναξιά

Περάστε χρόνο μαζί του

Βρείτε χρόνο - έστω και λίγο – για περνάτε καθημερινά μαζί του. Ακούστε το, μοιραστείτε απλές καθημερινές στιγμές, αγκαλιάστε το, κοιτάξτε το στα μάτια. Πείτε του ότι μπορεί να βασίζεται σε εσάς για οτιδήποτε που το απασχολεί.

Βοηθήστε το παιδί σας να κάνει υγιείς φιλίες

Μιλήστε στο παιδί σας για τη δύναμη της φιλίας και γιατί οι φίλοι πρέπει να είναι δίκαιοι και ευγενικοί. Τα παιδιά αισθάνονται λιγότερο μόνα όταν έχουν φίλους και ανήκουν σε παρέες.

Διδάξτε στο παιδί την αλληλεγγύη και την προσφορά

Διδάξτε στο παιδί σας να είναι ευγενικό, να βοηθά τους συνομηλίκους του, να προσφέρει. Μέσω της προσφοράς οι άνθρωποι νιώθουν λιγότερο μόνοι.

Με πληροφορίες από mentalhealth.org.uk, kidshealth.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved