Μαθαίνοντας την αξία της καλοσύνης στα παιδιά

Καλοσύνη: Θηλυκό ουσιαστικό / η ιδιότητα του καλού, εκείνου που επιθυμεί την ειρήνη και την ευτυχία των συνανθρώπων του / πράξη ή λόγος που φανερώνει αγαθή πρόθεση.

Μαργαρίτα Νικολάου
Μαθαίνοντας την αξία της καλοσύνης στα παιδιά
Bigstock

«Να μοιράζεσαι τα παιχνίδια σου», είναι κάτι που μαθαίνουμε στα παιδιά μας από την πρώτη στιγμή που αρχίζουν να παίζουν μαζί με άλλα παιδιά.

Η καλοσύνη και η συμπόνια είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των κοινωνικο-συναισθηματικών δεξιοτήτων των μικρών παιδιών.

Τι είναι η καλοσύνη για παιδιά;

Η καλοσύνη είναι αρετή. Πρόκειται για μια πράξη που φανερώνει αγαθή πρόθεση. Ένα ευγενικό άτομο δείχνει ένα γνήσιο, βαθύ και ανιδιοτελές ενδιαφέρον για τους ανθρώπους χωρίς να περιμένει τίποτα σε αντάλλαγμα.

Ο Δρ Malti στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο πιστεύει ότι η καλοσύνη χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες – τα ευγενικά συναισθήματα, τις ευγενικές γνώσεις και τις ευγενικές συμπεριφορές​.

Τα ευγενικά συναισθήματα περιλαμβάνουν τη συμπάθεια, την ενσυναίσθηση, τον σεβασμό, την ενοχή για κακές πράξεις και την υπερηφάνεια για την ηθική συμπεριφορά.

Οι ευγενικές γνώσεις προέρχονται από την κατανόηση του πώς η πράξη της καλοσύνης επηρεάζει τους άλλους και τον εαυτό μας.

Οι ευγενικές συμπεριφορές (ενέργειες) είναι πράξεις φιλοκοινωνικής συμπεριφοράς τόσο απλές όσο το να δίνετε ένα χέρι βοήθειας, να συνεργάζεστε ή να παρηγορείτε κάποιον άλλον.

Όσο περισσότερο αυτά τα τρία ενσωματώνονται στις καθημερινές δραστηριότητες της ζωής, τόσο μεγαλύτερη μεταμορφωτική δύναμη έχουν. Για παράδειγμα, αν νιώθουμε καλοσύνη μέσα μας, είναι πιθανό να την εξωτερικεύσουμε με ανιδιοτέλεια.

pos-tha-sas-akousei-to-paidi-sas.jpg

Η ανάπτυξη της καλοσύνης στα παιδιά

Η καλοσύνη μπορεί να μην γίνεται κατανοητή από τα μικρά παιδιά όπως γίνεται από τους ενήλικες.

Τα παιδιά εκφράζουν την καλοσύνη διαφορετικά σε κάθε αναπτυξιακό στάδιο και τις περισσότερες φορές μιμούνται τους ενήλικες.

Η ενσυναίσθηση είναι ένα από τα κύρια ευγενικά συναισθήματα που παρακινούν ευγενικές συμπεριφορές​. Η ενσυναίσθηση καλλιεργείται στα παιδιά από την πρώιμη ηλικία μέχρι την εφηβεία.

Μερικά παραδείγματα καλοσύνης:

  • Τα παιδιά μαθαίνουν να μοιράζονται τα παιχνίδια τους.
  • Τα παιδιά μαθαίνουν να παρηγορούν τους φίλους τους.
  • Τα παιδιά μαθαίνουν να νοιάζονται για τους ανθρώπους γύρω τους.
  • Τα παιδιά υποστηρίζουν ένα αδύναμο παιδί στην τάξη ή το σχολείο.
  • Τα παιδιά μαθαίνουν να χαρίζουν ρούχα και παιχνίδια που δεν χρειάζονται.
  • Τα παιδιά βλέπουν, παρατηρούν και μιμούνται τις πράξεις καλοσύνης που κάνουν οι γονείς τους.

Γιατί είναι σημαντική η καλοσύνη

Κάνει τον κόσμο καλύτερο

Η καλοσύνη έχει θεωρηθεί ως αρετή και αξία τόσο στη δυτική όσο και στην ανατολική φιλοσοφική παράδοση.

Σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι είναι όλο και πιο διχασμένοι από ποτέ, το να είσαι ευγενικός, όποτε είναι δυνατόν, μπορεί να βοηθήσει να γίνει ο κόσμος καλύτερος.

Ειρήνη και αρμονία

Το να κάνεις ευγενικά πράγματα δεν είναι μόνο το θεμέλιο μιας αξιοπρεπούς κοινωνίας, αλλά είναι επίσης ένα σημαντικό αντίδοτο στη βία. Συμβάλλει στην ανεκτικότητα και την ειρήνη στον κόσμο.

Ο Δαλάι Λάμα πιστεύει ότι η καλοσύνη προάγει την ανοιχτή επικοινωνία και τον ουσιαστικό διάλογο που μπορεί να διατηρήσει ή να δημιουργήσει αρμονικές σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και εθνών​.

Συμβάλλει στην ευτυχία

Οι τυχαίες πράξεις καλοσύνης μας κάνουν να νιώθουμε ευτυχία​.

Λιγότερο άγχος και καλύτερη ευεξία

Η καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία είναι επίσης ένα από τα οφέλη της καλοσύνης. Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της καλοσύνης και του μειωμένου άγχους και των αρνητικών συναισθημάτων.

Οι μικρές πράξεις καλοσύνης αυξάνουν την αίσθηση ευεξίας, τα θετικά συναισθήματα και την εσωτερική γαλήνη. Οι καλοσυνάτοι άνθρωποι τείνουν να αποδέχονται τον εαυτό τους, να ενεργούν προσεκτικά και να αναπτύσσουν θετικές σχέσεις.

Βελτιωμένη ανάπτυξη του παιδιού

Η παιδική καλοσύνη είναι ιδιαίτερα ευεργετική. Οι πράξεις φροντίδας βελτιώνουν σημαντικά τις προ-κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών και τις σχέσεις τους με τους άλλους.

Σε μια μελέτη 4 εβδομάδων, οι μαθητές ηλικίας 9 έως 11 ετών έλαβαν οδηγίες να κάνουν τρεις πράξεις καλοσύνης την εβδομάδα. Τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στις κοινωνικές δεξιότητες.

Πώς θα διδάξετε την καλοσύνη στα παιδιά

Η ανάπτυξη καλοσύνης και συμπόνιας για τους άλλους είναι αναπόσπαστο μέρος της κοινωνικο-συναισθηματικής ανάπτυξης των μικρών παιδιών.

Τι μπορείτε να κάνετε για να διδάξετε στα παιδιά σας καλοσύνη;

  1. Να υπάρχει καλοσύνη μέσα στο σπιτικό σας και την οικογένειά σας.
  2. Να έχετε ενσυναίσθηση ώστε να τη διδάξετε με τη σειρά σας σε εκείνα. Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα κατανόησης, αίσθησης και κοινής χρήσης των συναισθημάτων ενός άλλου ατόμου. Είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη της καλοσύνης στα παιδιά.
  3. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να κάνουν μικρές πράξεις καλοσύνης για τους άλλους σε τακτική βάση.
  4. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να γιορτάζουν ευγενικές συμπεριφορές όπως επίσης να μοιράζονται, να βοηθούν, να παρηγορούν και να προσφέρουν.
  5. Τέλος γίνετε πρότυπο και μέντορας καλοσύνης για τα παιδιά σας.

πηγή: parentingforbrain.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved