Γιατί τα παιδιά δεν αποχωρίζονται το τρενάκι τους: Τι τους προσφέρει και πώς τα βοηθά

Δημιουργώντας περιπέτειες φαντασίας, περιπέτειες ζωής

Γιατί τα παιδιά δεν αποχωρίζονται το τρενάκι τους: Τι τους προσφέρει και πώς τα βοηθά

Το παιχνίδι για τα παιδιά είναι «η ζωή τους», καθώς πάντα και παντού προσπαθούν να βρουν τρόπους να παίξουν. Μέσα από το παιχνίδι άλλωστε, τα παιδιά αναπτύσσονται τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Καθώς η φαντασία τους «τρέχει», κάθε φορά, μπαίνουν σε διαφορετικούς ρόλους, μετατρέποντας τα παιχνίδια τους σε… χαρακτήρες. Τα ακαταμάχητα, εκφραστικά με απίστευτα χρώματα και σχήματα παιχνίδια τους, τους επιτρέπουν να μεταμφιεστούν σε μηχανικούς, ταξιδιώτες, ακόμη και οχήματα, καθώς τρελαίνονται να τους δίνουν ζωή. Τα παιχνίδια τους, άλλωστε, κρύβουν «μυστικά», τα οποία ανακαλύπτουν παίζοντας, καθώς υποδύονται χαρακτήρες, σκηνοθετούν ρόλους και γίνονται κομμάτι της ιστορίας που δημιουργούν.

Ειδικά, όταν τα παιχνίδια τούς «επιτρέπουν» να μεταμορφώνονται, γίνονται τα αγαπημένα τους, μιας και καλλιεργούν τη φαντασία τους – αλλά και μια σειρά από πολύ σημαντικών δεξιοτήτων για την ανάπτυξή τους.

Πρόσφατη έρευνα από τη Mattel, τον Τόμας το Τρενάκι και τον ερευνητή Δρ Salim Hashmi από το King’s College του Λονδίνου, εξέτασε το κατά πόσο το παιχνίδι με το τρενάκι ωφελεί τα παιδιά καθώς αναπτύσσονται και σε ποιους τομείς, με τα αποτελέσματά της να είναι εντυπωσιακά.

Όταν ο Τόμας το Τρενάκι παίρνει ζωή με τη φαντασία των παιδιών

Η επιστημονική έρευνα του Δρ Hashmi έδειξε ότι όταν τα παιδιά παίζουν με τρενάκι, του «δίνουν ζωή» για να δημιουργήσουν τη φανταστική συνθήκη που θα παίξουν μαζί του. Αρχίζουν να κατασκευάζουν και να οργανώνουν όλα τα τρενάκια και τις ράγες τους για να ξεκινήσουν το ταξίδι τους, με μόνο οδηγό τη φαντασία τους. Και κάθε φορά, μπορούν να διαμορφώνουν και διαφορετικά την «πίστα» που φαντάζονται, με εικόνες που έχουν στο μυαλό τους από τη καθημερινότητα τους ή με εικόνες που θα ήθελαν να αποτελούν τη καθημερινότητα τους. Ουσιαστικά, χτίζουν από την αρχή τη ζωή του παιχνιδιού τους και ζουν τις περιπέτειες που δημιουργεί η σκέψη τους.

Ο Δρ Hashmi, άλλωστε, σχολιάζοντας την έρευνα και τα αποτελέσματά της, αναφέρει πως τα παιχνίδια με τρενάκια προτρέπουν τα παιδιά να δημιουργούν ιστορίες και χαρακτήρες που αναπτύσσουν τον τρόπο που θα παίξουν. Έτσι, μαθαίνουν να μπαίνουν σε διαφορετικούς ρόλους και δεν παίζουν απλά με τον εαυτό τους, αλλά διηγούνται ιστορίες ή ανακοινώνουν στους άλλους στον χώρο, το πλάνο τους. Με αυτόν τον τρόπο, εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους, την εφαρμόζουν στην πράξη, όχι μόνο επειδή δημιουργούν τους χαρακτήρες και τις ιστορίες τους αλλά και επειδή μεταμορφώνουν το παιχνίδι τους σε κάτι διαφορετικό κάθε φόρα, δίνοντάς του καινούργιους ρόλους.

Το φανταστικό παιχνίδι που συμβάλλει στην ανάπτυξη των παιδιών

thomas-trenaki-7.jpg

Τα αποτελέσματα των ερευνών, δείχνουν ξεκάθαρα πως το παιχνίδι με το τρενάκι ωθεί τα παιδιά στον κόσμο της ανακάλυψης και της εξερεύνησης με τον πιο διασκεδαστικό και δημιουργικό τρόπο.

Ιδανικά, λοιπόν, αυτό που οι γονείς έχουν να κάνουν είναι να ενθαρρύνουν τα παιδιά να παίζουν με τέτοιου είδους παιχνίδια – όπως με τα τρενάκια, ώστε να χτίζουν και να εξερευνούν τους φανταστικούς τους κόσμους. Ένα τέτοιο παιχνίδι ακριβώς είναι ο Τόμας το Τρενάκι, το χαριτωμένο γαλάζιο τρενάκι με το ζεστό χαμόγελο, που όλα τα παιδάκια λατρεύουν να δημιουργούν καινούργια ταξίδια, καινούριες περιπέτειες μαζί του: Ταξίδια στη σπηλιά των Κρυστάλλων, σε εντυπωσιακές γέφυρες, σε σταθμούς επισκευών και οπουδήποτε μπορεί να τρέξει το μυαλό τους! Το μόνο που ζητάει, το αγαπημένο τρενάκι από τα παιδιά, είναι να το βοηθήσουν να φτάσει ασφαλής στο προορισμό του.

Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, λοιπόν, τα παιδιά αναπτύσσουν τις ιστορίες τους, ανακαλύπτουν το χιούμορ τους, καλλιεργούν τη φαντασία τους σε όλα τα επίπεδα και αναβαθμίζουν τη γλώσσα τους, αφού μπαίνουν στη διαδικασία να ξετυλίξουν το σενάριό τους προφορικά, μέχρι να φτάσουν στον φανταστικό προορισμό τους με τον αγαπημένο χαμογελαστό τους φίλο. Βρίσκουν λύσεις σε οποιαδήποτε «αναποδιά» και αν προκύψει, με τους πανέξυπνους μηχανοδηγούς και τους περιπετειώδεις επιβάτες τους, καθώς μπαίνουν στους ρόλους τους.

mattel-trenaki3.jpg.png

Το παιχνίδι με τρενάκια είναι πολλά περισσότερα από «απλά ένα παιχνίδι». Είναι μια πλούσια εμπειρία που διδάσκει και διασκεδάζει τα παιδιά, αναπτύσσοντας τις δεξιότητες που χρειάζονται για το μέλλον τους. Μέσα από τις περιπέτειες που ζουν με τον Τόμας το Τρενάκι, τα παιδάκια ταξιδεύουν σε αμέτρητες ιστορίες, ανοίγοντας ορίζοντες και χτίζοντας την ίδια την προσωπικότητά τους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved