Αγχωμένα νήπια: Τα προειδοποιητικά σημάδια

Πώς θα καταλάβετε ότι το νήπιό  σας έχει άγχος.

Νίκη Παπανικολάου
Αγχωμένα νήπια: Τα προειδοποιητικά σημάδια
Bigstock

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουμε, τα νήπια αγχώνονται.

Οι λόγοι συνήθως αφορούν τις αλλαγές που γίνονται στο στενό περιβάλλον τους.

«Μια αλλαγή μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα φόβου στα νήπια, επειδή έχουν ελάχιστο έως καθόλου έλεγχο στη ζωή τους και δεν καταλαβαίνουν τον λόγο που συμβαίνει», εξηγεί η Julie Wright, MFT, οικογενειακή σύμβουλος και συν-συγγραφέας βιβλίων για τους γονείς.

Σύμφωνα με την ίδια, οι πιο κοινές αιτίες στρες και άγχους στα νήπια περιλαμβάνουν:

  • Ερχομός ενός νέου παιδιού στην οικογένεια
  • Έναρξη νέου σχολείου ή παιδικού σταθμού
  • Ασθένεια ή τραυματισμός
  • Απώλεια στην οικογένεια
  • Μετακόμιση
  • Ταξίδι
nipio-klama.jpg

Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι το νήπιο βιώνει στρες ή άγχος;

Τα νήπια δεν είναι αναπτυξιακά ικανά να εκφράζουν λεκτικά τα συναισθήματά τους. Ωστόσο, έχουν τον τρόπο τους να δείξουν ότι κάτι τα απασχολεί, ότι κάτι δεν πάει καλά. Μερικές από τις ενδείξεις είναι οι εξής:

Συναισθηματικές εκρήξεις

Συχνά το νήπιο κλαίει υπερβολικά, έχει συνεχείς εκρήξεις θυμού ή αρνητικές συμπεριφορές όπως χτυπάει ή δαγκώνει. «Όλα αυτά δείχνουν ότι το παιδί έχει χαμηλότερη ανοχή στην απογοήτευση», επισημαίνει η Julie Wright.

Παράπονα για στομαχόπονο ή πονοκέφαλο

«Το παιδί σας που του άρεσε να πηγαίνει στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο τώρα παραπονιέται για πόνο στο στομάχι. Όταν του λέτε ότι μπορεί να μείνει στο σπίτι, ο «πόνος στο στομάχι» εξαφανίζεται ξαφνικά, για να επανεμφανιστεί την επόμενη φορά που πρέπει να πάει...», λέει η Jane Rosen, PsyD, κλινική παιδοψυχολόγος στο Λος Άντζελες και διευθύντρια παιδικής εκπαίδευσης στο IKAR Early Childhood Center.

Άρνηση εξόδου από το σπίτι

Ένα παιδί που βιώνει συνεχές άγχος, πολλές φορές αρνείται να βγει από το σπίτι. Αν για παράδειγμα, συνειδητοποιήσει ότι θα πάει την επόμενη εβδομάδα στον γιατρό είναι πιθανόν να αγχωθεί πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από την επίσκεψη και μπορεί να φτάσει σε σημείο να μη θέλει να βγαίνει καθόλου έξω.

Φοβίες πριν τον ύπνο

Τα νήπια μπορεί να εκφράσουν ξαφνικά άγχος πριν και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αρνούνται να πάνε μόνα τους για ύπνο, έχουν ανήσυχο ύπνο ή ξυπνάνε αρκετές φορές. Πιθανόν να παρατηρήσετε ότι βρέχουν το κρεβάτι τους συστηματικά.

Πισωγύρισμα σε παλιές συνήθειες και συμπεριφορές

Συχνά οι γονείς διαπιστώνουν πισωγύρισμα των νηπίων σε συνήθειες που είχαν σταματήσει. Μπορεί να είναι πιπίλισμα του αντίχειρα, πάνα, γάλα με το μπουκάλι. Τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν θα πρέπει να ανησυχούν τους γονείς καθώς τα παιδιά ικανοποιούν μια προσωρινή ανάγκη και δεν διαρκεί πολύ καιρό. Αντίθετα, αν οι συνήθειες αυτές έχουν διάρκεια και συνδυάζονται με αλλαγές στη συμπεριφορά του νηπίου σας, θα πρέπει να ζητήσετε βοήθεια ειδικού.

Με πληροφορίες από το thebump.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved