Επιστροφή στο σχολείο χωρίς άγχος - Χρήσιμα tips

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να επιστρέψουν στο σχολείο χωρίς άγχος.

Επιστροφή στο σχολείο χωρίς άγχος - Χρήσιμα tips
Η σωστή και έγκαιρη προετοιμασία συχνά αποδεικνύεται ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να διαχειριστείτε το άγχος της επιστροφής στο σχολείο. Bigstock

Η μετάβαση από τις χαλαρές ημέρες του καλοκαιριού στην καθημερινότητα του σχολείου και των υποχρεώσεων, δεν είναι πάντα εύκολη και συχνά συνοδεύεται με άγχος τόσο από τους γονείς όσο και από τα παιδιά.

Επιστροφή στο σχολείο χωρίς άγχος

Η σωστή και έγκαιρη προετοιμασία συχνά αποδεικνύεται ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να διαχειριστείτε το άγχος.

Για παράδειγμα, αρχίστε από σήμερα κιόλας να προσαρμόζετε τα προγράμματα ύπνου όλης της οικογένειας και να επανέλθετε σε μια ρουτίνα που θα έχετε κατά τη σχολική χρονιά. Ειδικά τα παιδιά Δημοτικού έχουν ανάγκη την ξεκούραση ώστε να μην αρχίζουν τη μέρα τους με γκρίνια.

proti-mera-sto-sxoleio-fraseis.jpg

Ενθαρρύνετε μια αισιόδοξη και θετική στάση

Για πολλά παιδιά, η επιστροφή στο σχολείο βιώνεται ως ένα αρνητικό και δυσάρεστο γεγονός που προκαλεί άγχος ή θλίψη. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δική σας στάση. Επομένως, πρέπει να ρυθμίσετε τα δικά σας συναισθήματα και να μεταδώσετε στα παιδιά σας ηρεμία και θετικισμό για τη νέα σχολική χρονιά. Επιπλέον, μπορείτε να ζητήσετε από το παιδί σας να γράψει μια λίστα με 3 ή 4 πράγματα που ανυπομονεί για την επιστροφή στο σχολείο ή που θα ήθελε να αγοράσει.

Συμμετοχή των παιδιών στις προετοιμασίες για την επιστροφή στο σχολείο

Οι προετοιμασίες όχι μόνο βοηθούν τα παιδιά να αποδεχτούν την ιδέα της επιστροφής στο σχολείο αλλά παράλληλα ενισχύουν τον ενθουσιασμό τους. Εάν τα εμπλέξετε και τα επιτρέψετε να έχουν ενεργό ρόλο η στάση τους ίσως είναι πιο θετική. Κάντε μαζί τους τις σχολικές αγορές, αφήστε τα επιλέξουν την εξωσχολική δραστηριότητα που θα κάνουν και ζητήστε τη βοήθειά τους να ετοιμάσετε το δωμάτιό τους για τη νέα σχολική χρονιά.

Προγραμματίστε καλά τους χρόνους σας

Τα πρωινά είναι μια από τις πιο αγχωτικές στιγμές στην καθημερινή ρουτίνα μιας οικογένειας. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν και ο χρόνος είναι συνήθως σπάνιος, καθώς τα παιδιά σηκώνονται από το κρεβάτι τους την τελευταία στιγμή. Επίσης, δεν θέλουν να συνεργαστούν και αργοπορούν να ετοιμαστούν.

Γι΄αυτό:

Δημιουργήστε ένα οπτικό ημερολόγιο με όλα τα πράγματα που πρέπει να ολοκληρώσουν τα παιδιά το πρωί. Με αυτό τον τρόπο θα γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν χωρίς να λένε όλη την ώρα: « το ξέχασα».

epistrrofi-sto-sxoleio-organosi-domatiou.jpg

Ενισχύστε την αυτονομία των παιδιών

Ένας καλός τρόπος για να μειώσετε το άγχος που σχετίζεται με την επιστροφή στο σχολείο είναι να ενθαρρύνετε την αυτονομία και την αυτοπεποίθηση των παιδιών. Για να γίνει αυτό, αναθέστε τους δουλειές και ευθύνες στο σπίτι για να τα εμπλέξετε, όπως:

  • Να ετοιμάζουν την σχολική τους τσάντα από το προηγούμενο βράδυ.
  • Να επιλέγουν τα ρούχα τους από το προηγούμενο βράδυ.
  • Να έχουν αποφασίσει τι θα φάνε για πρωινό.

Δώστε προτεραιότητα στον ελεύθερο χρόνο της οικογένειας

Η επιστροφή στο σχολείο συχνά σηματοδοτεί μια αγχωτική καθημερινή ζωή. Για να κάνετε αυτή την αλλαγή λιγότερο ανώδυνη, εντάξτε μερικές οικογενειακές δραστηριότητες αναψυχής στην καθημερινή ρουτίνα όπως να περνάτε λίγο χρόνο τα βράδια παίζοντας μαζί στο σπίτι, να πηγαίνετε μια σύντομη βόλτα στο πάρκο ή να φτιάχνετε χειροτεχνίες. Ομοίως, η οργάνωση εκδρομών στην ύπαιθρο, στον κινηματογράφο ή σε ένα μουσείο τα Σαββατοκύριακα θα βοηθήσει ώστε η επιστροφή στο σχολείο να μην ταυτιστεί με την καθιέρωση μιας μονότονης ρουτίνας με έλλειψη ερεθισμάτων και ψυχαγωγίας.

Με πληροφορίες από το youaremom.com

afieroma-back-to-school.jpg

Δείτε όλο το αφιέρωμα για τη νέα σχολική χρονιά ΕΔΩ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved