O φόβος του παιδιού για τον οδοντίατρο και τρόποι αντιμετώπισης

Πώς να  βοηθήσετε το παιδί σας να μη φοβάται τον οδοντίατρο.

O φόβος του παιδιού για τον οδοντίατρο και τρόποι αντιμετώπισης
Συχνά οι γονείς μπορούν να έχουν άγχος για το πώς θα αντιδράσει το παιδί τους στον οδοντίατρο και άθελά τους του το μεταφέρουν. Bigstock

Τα περισσότερα παιδιά στο άκουσμα και μόνο της λέξης « οδοντίατρος» βάζουν τα κλάματα και αρνούνται να τον επισκεφτούν.

Φοβούνται ότι θα πονέσουν με το που θα ανοίξουν το στόμα μας γι΄αυτό και σπάνια καταφέρνουν να μη κλάψουν πόσο μάλλον να καθίσουν ήρεμα στην οδοντιατρική καρέκλα.

Πώς μπορείτε να το βοηθήστε να ξεπεράσει τον φόβο του για τον οδοντίατρο;

Μπορεί άθελά σας να μεταφέρετε τις δικές σας ανησυχίες στο παιδί: άγχος για τον πόνο, για την αναισθησία, για τον εντυπωσιακό αριθμό των οδοντιατρικών εργαλείων.

Είναι σημαντικό να αφήσετε τον οδοντίατρο να εξηγήσει στο παιδί σας τι ακριβώς θα κάνει. Δεν θα ήταν καθόλου χρήσιμο να μιλήσετε για τις δικές σας άσχημες εμπειρίες σε μια προσπάθεια να το πείσετε πόσο καλύτερος είναι ο συγκεκριμένος γιατρός. Απεναντίας, θα το αγχώσετε περισσότερο και θα μπορούσε ακόμη και να αρνηθεί να ανέβει στην καρέκλα του οδοντιάτρου!

paidi-kai-ododiatros.jpg

Συμβουλές για να κάνετε την εμπειρία του παιδιού ανώδυνη

  • Για τα μικρότερα παιδιά, το να έχουν μαζί τους κατά την επίσκεψη στον οδοντίατρο την αγαπημένη τους κούκλα ή αρκουδάκι μπορεί να είναι ανακουφιστικό. Δεν θα αισθάνονται μόνα και θα νιώθουν παρηγοριά.
  • Να είστε ενθουσιώδεις με το ραντεβού με τον οδοντίατρο και να αποφεύγετε να δίνετε πολλές πληροφορίες για το τι θα συμβεί.
  • Πείτε στο παιδί σας πόσο τυχερό είναι που επισκέπτεται τον οδοντίατρο: «Ουάου, το μεγάλο αγόρι μου θα είναι στην καρέκλα του οδοντιάτρου, είσαι τόσο τυχερός! », ή «Θα δεις, ο οδοντίατρος θα χρησιμοποιήσει ένα έντονο φως για να κοιτάξει το στόμα σου!»
  • Αφήστε στον οδοντίατρο να λύσει απορίες που τυχόν έχει.
  • Αποφύγετε φράσεις όπως « να είσαι γενναίος», « αν δεν κλάψεις θα σου πάρω παγωτό» κι άλλες παρόμοιες γιατί μπορεί να σκεφτεί ότι κάτι κακό πρόκειται να συμβεί, οπότε θα πρέπει να είναι γενναίος.

Παρά όλα αυτά τα κόλπα και τις συμβουλές, το παιδί σας μπορεί να εξακολουθεί να φοβάται τον οδοντίατρο και να πανικοβάλλεται κατά τη διάρκεια του ραντεβού του. Αφιερώστε χρόνο για να μιλήσετε με τον οδοντίατρο ο οποίος θα είναι σε θέση να σας συμβουλεύσει πώς να χειριστείτε τον συγκεκριμένο φόβο του παιδιού.

Με πληροφορίες από το motherforlife.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved