Η μία φράση που θα ηρεμήσει το γκρινιάρικο μικρό σας

Όταν το παιδί γκρινιάζει και τι μπορείς να κάνεις γι' αυτό.

Μία Μαμά
Η μία φράση που θα ηρεμήσει το γκρινιάρικο μικρό σας

Παιδί και γκρίνια: Κάντε το να σταματήσει με μία μόλις φράση.

Bigstock

Μία από τις αναμνήσεις που έχω από τα παιδικά μου χρόνια, είναι ο μπαμπάς μου να λέει ξεκάθαρα και με σταθερή φωνή: «Δεν συζητώ τίποτε αν δεν ηρεμήσεις». Fast forward στο τώρα και τη ζωή μου ως μαμά, καταλαβαίνω απόλυτα τι εννοούσε.

Μετά από έρευνα, ο λόγος που τα παιδιά μας να γκρινιάζουν είναι πραγματικά πολύ συναρπαστικός. Ένα άρθρο του 2019 στους New York Times εξηγεί το πώς μια παιδική συμπεριφορά τόσο κοινή, είναι καθολική σε όλους τους πολιτισμούς και πρόκειται για έναν μηχανισμό που χρησιμοποιούν τα παιδιά για να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους… γρήγορα. Η έρευνα δείχνει και τους λόγους που ένα παιδί επιλέγει τον τόνο που θα γκρινιάξει. Μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που αναγκάζονταν να ακούνε γκρίνια έκαναν περισσότερα λάθη και ήταν λιγότερο παραγωγικοί. Μάλιστα έβρισκαν τη γκρίνια πολύ πιο ενοχλητική από τον ήχο ενός τυπικού βρεφικού κλάματος. (Αυτό εξηγεί γιατί το κλαψούρισμα του παιδιού μου για το δείπνο χθες το βράδυ με αποσυντόνισε και δεν μπορούσα να στείλω κάποια email για τη δουλειά μου)

giati-gkriniazei-to-paidi-mou-2.jpg

Λοιπόν, ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να σταματήσει η γκρίνια τη στιγμή που ξεκινά; Η αναπτυξιακή ψυχολόγος του Mount Sinai Parenting Center, λέει ότι το πρώτο βήμα είναι να πάρεις μια βαθιά ανάσα. «Η γκρίνια δεν είναι επιβλαβής, είναι απλά ενοχλητική».

Στη συνέχεια αποκάλυψε τη θαυματουργή φράση της: «Σταματήσετε, πάρτε μια βαθιά ανάσα και μετά να κατεβείτε στο ύψος των ματιών του παιδιού σας και να πείτε: "Θέλω πραγματικά να καταλάβω τι προσπαθείς να πεις, αλλά μου είναι δύσκολο να καταλάβω γιατί γκρινιάζεις. Μπορείς να δοκιμάσεις να μου πεις ξανά τι θες με την πραγματική σου φωνή;"»

Ο λόγος που αυτό λειτουργεί είναι επειδή αναγνωρίζετε πρώτα τη δυσφορία του παιδιού σας, βλέπετε την ανάγκη που έχει να σας τραβήξει την προσοχή και κάνετε τον εαυτό σας διαθέσιμο. Αν μιλήσετε με νεύρα, θα κάνετε και το μικρό σας να μιλήσει με δυνατότερη φωνή και περισσότερα νεύρα.

https://www.instagram.com/p/Cq597uEA2a9/

Η ειδικός στα νήπια, Devon Kuntzman, συμφωνεί, σημειώνοντας ότι η γκρίνια του παιδιού σας είναι απολύτως φυσιολογική και ο τρόπος του παιδιού σας να επικοινωνεί κάτι, είτε αυτό είναι η κούρασή του, η πείνα του, τα υπερβολικά συναισθήματά του, η πλήξη του ή αν επιθυμεί κάτι, αλλά δεν ξέρει πώς να το εκφράσει. Η δουλειά σας δεν είναι να ενδώσετε στην γκρίνια των παιδιών σας, αλλά να τα βοηθήσετε να εκφράσουν αυτό που επικοινωνούν με πιο κατάλληλο τρόπο. «Αν νευριάζετε με το μικρό παιδί σας που γκρινιάζει, αυτό είναι κατανοητό. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να βρείτε την ηρεμία σας και να επικεντρωθείτε στον εαυτό σας, ώστε να μπορέσετε να βοηθήσετε το παιδί σας να εκφραστεί».

Αποφάσισα να δοκιμάσω αυτή τη συμβουλή στον γιο μου. Τις προάλλες, όταν άρχισε να εκνευρίζεται και ο τόνος της φωνής του να γίνεται ενοχλητικός καθώς προσπαθούσα να ετοιμάσω το τραπέζι για φαγητό, σταμάτησα και του είπα: «Πραγματικά θέλω να καταλάβω τι θες από εμένα, αλλά μπορείς σε παρακαλώ να μου το πεις με την πραγματική σου φωνή;». Σταμάτησε και είπε: «Θέλω να παίξεις μαζί μου, μαμά!». Φυσικά και το τραπέζι περίμενε να στρωθεί αλλά ήμουν περήφανη που με ηρεμία κατάφερε να μου πει τι ήθελε. (Του ανέθεσα ένα project και όσο εγώ ετοίμαζα το φαγητό αυτός καθόταν δίπλα μου, στο πάτωμα της κουζίνας και έπαιζε!).

Θα πιάνει κάθε φορά; Αυτό δεν το ξέρω. Αλλά αν σώζει έναν γονιό έστω και μια φορά, αξίζει να δοκιμαστεί.

πηγή: purewow.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved