Κατασκήνωση και παιδιά: 6 οφέλη

Λόγοι να στείλετε το παιδί σας κατασκήνωση.

Κατασκήνωση και παιδιά: 6 οφέλη

Τα οφέλη της κατασκήνωσης για το παιδί

Bigstock

Αν σκέφτεστε να στείλετε το παιδί σας σε summer camp, ίσως να αναρωτιέστε αν θα τα καταφέρει μόνο του ή όχι. Ίσως το παιδί σας να μην έχει περάσει ποτέ τόσο χρόνο μακριά σας και σας αγχώνει και μόνο η ιδέα να το διώξετε μακριά για 1, 2 ή 3 εβδομάδες.

Αν και κάθε παιδί είναι μοναδικό και ανεξάρτητο, πιστεύουμε ότι οι κατασκηνώσεις έχουν πολλά οφέλη. Όποια και αν είναι τα ενδιαφέροντα των παιδιών σας, η κατασκήνωση βοηθά ένα παιδί να αναπτύξει σημαντικές, κοινωνικές και συναισθηματικές και γνωστικές δεξιότητες. Το καλύτερο από όλα είναι ότι τα παιδιά στην κατασκήνωση δημιουργούν αναμνήσεις που διαρκούν για μια ζωή.

Για να σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε αν η κατασκήνωση είναι κατάλληλη για το παιδί σας, αναλύουμε τα πολλαπλά οφέλη.

Αναπτύσσουν γνωστικές δεξιότητες

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην κατασκήνωση, τα παιδιά συμμετέχουν σε μια ποικιλία από δραστηριότητες. Για παράδειγμα, ενώ συμμετέχουν σε ένα σπορ όπως το βόλεϊ ή το bowling, μαθαίνουν πώς να λειτουργούν ως ομάδα, πώς να επικοινωνούν με άλλα παιδιά και να επιλύουν προβλήματα μόνα τους.

Ένα παιδί επίσης θα αναπτύξει ηγετικές δεξιότητες, για παράδειγμα, καθοδηγώντας μια ομάδα άλλων παιδιών σε μια πεζοπορία ή ένα παιδί θα αναπτύξει ισχυρότερες επικοινωνιακές δεξιότητες όταν μοιράσει τις δουλειές που πρέπει να γίνουν στην ομάδα του. Αυτές είναι μερικές από τις δεξιότητες που είναι σημαντικές στον πραγματικό κόσμο και καλλιεργούνται μέσα σε μια κατασκήνωση.

Προωθεί την ανεξαρτησία

Στην κατασκήνωση το παιδί θα μάθει να ζει μακριά από τους γονείς του. Αυτή η περίοδος ανεξαρτησίας είναι σημαντική γιατί μαθαίνει στα παιδιά να αναπτύσσουν δεξιότητες που δεν μπορούσαν να αναπτύξουν στο σπίτι.

Τα παιδιά μαθαίνουν να γίνονται πιο αυτοδύναμα καθώς εξερευνούν τα ενδιαφέροντά τους και ανακαλύπτουν τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους. Επίσης, μαθαίνουν να εμπιστεύονται την εσωτερική τους φωνή αντί να εξαρτώνται από τη μαμά ή τον μπαμπά που τους λέει τι να κάνουν. Η ανεξαρτησία είναι ζωτικής σημασίας για να γίνει κάποιος αυτάρκης ενήλικας.

Ίσως το παιδί σας να φοβάται να κοιμηθεί χωρίς τη μαμά ή τον μπαμπά ή ίσως είναι πολύ ντροπαλό για να βγει μόνο του έξω από το σπίτι. Η κατασκήνωση θα το βοηθήσει να μεταβεί στην ανεξαρτησία καθώς εξερευνά τον κόσμο με έναν νέο και συναρπαστικό τρόπο. Η ανεξαρτησία βοηθά επίσης στην τόνωση της αυτοεκτίμησης ενός παιδιού.

Υπάρχει χρόνος για άφθονο παιχνίδι

Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, τα παιδιά έχουν τη δική τους ρουτίνα. Σχολείο, σπίτι, γεύμα, διάβασμα, δραστηριότητες, ξεκούραση, μπάνιο, γεύμα, ύπνος. Στην κατασκήνωση μπορεί να υπάρχει ρουτίνα αλλά είναι πιο χαλαρά και ξεκούραστα. Η κατασκήνωση ενισχύει την ελευθερία και το αυθόρμητο παιχνίδι.

Το ελεύθερο παιχνίδι είναι σημαντικό στην ανάπτυξη ενός παιδιού επειδή ένα παιδί μαθαίνει να αναπτύσσει τη δημιουργική του σκέψη και να εξερευνά τη φαντασία του κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Η ώρα παιχνιδιού δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον για εκείνο όπου μπορεί να εκφράσει τις σκέψεις του και τα συναισθήματά του.

Τα παιδιά μαθαίνουν επίσης να αλληλοεπιδρούν με τον κόσμο γύρω τους, να επιλύουν τυχόν συγκρούσεις, να αναπτύσσουν διαπραγματευτικές δεξιότητες και να ανακουφίζονται από το άγχος.

Μαθαίνουν να λειτουργούν ομαδικά

Όποια και αν είναι τα ενδιαφέροντα των παιδιών σας, όποια και αν είναι τα σπορ που τους αρέσουν, η κατασκήνωση θα τα κάνει να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες που μέχρι πριν δεν είχαν δοκιμάσει ποτέ. Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες θα αναπτυχθεί και το ομαδικό πνεύμα.

Κρατάει τα παιδιά μακριά από οθόνες και συσκευές

Τα παιδιά και οι ενήλικες περνούν πολύ χρόνο μπροστά από τις οθόνες τους. Συνολικά, τα παιδιά περνούν περισσότερες από επτάμισι ώρες την ημέρα μπροστά σε μια οθόνη. Ο υπερβολικός χρόνος χρήσης κινητών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών, μειώνει τον χρόνο ύπνου και μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην απόδοση του σχολείου.

Η κατασκήνωση βοηθά τα παιδιά να συνδεθούν με τη χαρά της ζωής πέρα ​​από την οθόνη. Σε όλα τα κατασκηνωτικά προγράμματα, τα παιδιά θα έχουν ατελείωτες ευκαιρίες να απασχολήσουν το μυαλό τους με τρόπους που θα απολαύσουν.

Ο χρόνος μακριά από την οθόνη είναι ζωτικής σημασίας για τον εγκέφαλο, το σώμα, το πνεύμα και το μέλλον ενός παιδιού και θα μπορούσε να μας ωφελήσει όλους.

Ενθαρρύνει τη σύνδεση με τη φύση

Μιας και μιλάμε για τις οθόνες και για τον χρόνο που πρέπει να περάσουν μακριά τους, τα παιδιά χρειάζονται επίσης τη φύση στη ζωή τους.

Η φύση διεγείρει όλες τις αισθήσεις. Όταν ένα παιδί βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο, μπορεί να δει, να αγγίξει, να ακούσει, να μυρίσει και μερικές φορές ακόμη και να γευτεί τη φύση. Η αισθητηριακή ανάπτυξη κάνει τη ζωή πιο πλούσια και πιο ευχάριστη. Αντίθετα, ο πολύς χρόνος σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να θαμπώσει τις αισθήσεις και να στερήσει από τα παιδιά τις απλές απολαύσεις που έχει η ζωή.

Το πιο σημαντικό, ο εξωτερικός χρόνος ενθαρρύνει την κίνηση, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη σωματική, ψυχική και συναισθηματική υγεία. Έξω, τα παιδιά είναι ελεύθερα να τρέξουν, να πηδήξουν, να σκαρφαλώσουν, να γελάσουν και να αναπνεύσουν τον καθαρό αέρα. Επιπλέον, λαμβάνουν μια γερή δόση βιταμίνης D από τον ήλιο.

Τέλος, η φύση βοηθά τα παιδιά να βιώσουν τη μαγεία και τα θαύματα της παιδικής ηλικίας και τα κάνει να σκέφτονται τα μεγαλύτερα μυστήρια της ζωής.

με πληροφορίες από το gwrymca.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved