Βαρεμάρα: Τα οφέλη της στην ανάπτυξη του παιδιού

Η βαρεμάρα μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα και την αυτοπεποίθησή τους.

Βαρεμάρα: Τα οφέλη της στην ανάπτυξη του παιδιού

Πώς να νικήσετε τη βαρεμάρα του παιδιού σας;

Bigstock

«Μαμά, βαριέμαι! Τι να παίξω; Τι να κάνω; Με τι να ασχοληθώ;», λένε τα παιδιά και οι γονείς αναστενάζουν γιατί δεν ξέρουν τι κάνουν και πώς να διαχειριστούν τη βαρεμάρα των παιδιών τους.

Τα παιδιά συνήθως διαμαρτύρονται ότι βαριούνται. Αλλά η βαρεμάρα μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες, τη δημιουργικότητά τους και την αυτοπεποίθησή τους. Τόσο τα μικρότερα παιδιά όσο και τα μεγαλύτερα συνήθως χρειάζονται μια μικρή βοήθεια για να σκεφτούν τι να κάνουν με τον χρόνο τους.

Από τη δεύτερη εβδομάδα των καλοκαιρινών διακοπών το «Βαριέμαι» είναι μια λέξη που συχνά ακούνε οι γονείς από το στόμα των παιδιών τους. Η προσπάθεια να βρουν πώς θα κρατήσουν το παιδί τους απασχολημένο κατά τη διάρκεια των διακοπών, μπορεί να είναι μια πρόκληση για εκείνους. Τα social meida σε αυτή την περίπτωση δεν είναι και τόσο βοηθητικά, ούτε οι ιδέες που κανείς μπορεί να βρει στο Pinterest.

Η αλήθεια όμως είναι ότι τα παιδιά είναι ΟΚ να βαρεθούν. Για την ακρίβεια, η βαρεμάρα βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν πολύτιμες δεξιότητες, λέει η κλινική ψυχολόγος Stephanie Lee, PsyD. «Η πλήξη μπορεί να μην είναι πολύ ενοχλητική», εξηγεί, «αλλά δεν είναι διασκεδαστική. Η ζωή απαιτεί από εμάς να διαχειριζόμαστε τις απογοητεύσεις μας και να ρυθμίζουμε τα συναισθήματά μας όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως θα θέλαμε και η βαρεμάρα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διδάξουμε στα παιδιά αυτή την ικανότητα».

Ιδέες για να καταπολεμήσετε τη βαρεμάρα των παιδιών

Bigstock

Η βαρεμάρα βοηθά επίσης τα παιδιά να μάθουν να προγραμματίζουν πράγματα, να βρίσκουν λύση σε προβλήματα ενώ παράλληλα ενισχύει τις οργανωτικές τους δεξιότητες – βασικές ικανότητες δηλαδή, που μπορεί να λείπουν από παιδιά των οποίων η ζωή είναι συνήθως πολύ δομημένη, προσθέτει η Jodi Musoff, MA, MEd, εκπαιδευτικός στο Child Mind Institute.

Δεν είναι η ίδια η βαρεμάρα που βοηθά τα παιδιά να αποκτήσουν αυτές τις δεξιότητες – είναι αυτό που κάνουν με την βαρεμάρα. «Τυπικά, τα παιδιά δεν προγραμματίζουν τις μέρες τους, αλλά όταν κάνουν κάτι για να γεμίσουν το χρόνο τους, πρέπει να σκεφτούν τι θα κάνουν, τι θα χρειαστούν και πώς θα το οργανώσουν», εξηγεί η Musoff.

Επιπλέον, η βαρεμάρα ενισχύει τη δημιουργικότητα, την αυτοεκτίμηση και την πρωτότυπη σκέψη. «Το κλειδί είναι να βοηθήσετε τα παιδιά να μάθουν πώς να διαχειρίζονται τον χρόνο που βαριούνται, ώστε να μπορούν να αναπτύξουν ανεξαρτησία!».

Αλλά πώς θα το καταφέρουν αυτό οι γονείς;

Πώς τα παιδιά ωφελούνται από τη βαρεμάρα

Bigstock

Όταν ένα παιδί λέει «βαριέμαι» μπορεί να είναι ένας κώδικας που από πίσω κρύβει πολλά και διαφορετικά πράγματα. Μπορεί να πεινάει, μπορεί να αναζητά την προσοχή, μπορεί να είναι περίεργο για αυτό που κάνετε εσείς εκείνη τη στιγμή ή απλά προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο για να περάσουν τον χρόνο τους.

Ενώ είναι σημαντικό να αποκωδικοποιήσετε αυτό το «μαμά, βαριέμαι» (τα φάει για παράδειγμα αν πεινάει), να είστε προσεκτικοί για την άμεση αντίδρασή σας. Εάν τα παρατήσετε όλα επειδή χρειάζονται προσοχή, τότε δεν θα μάθουν πώς να διασκεδάζουν. Ή, εάν αφιερώνετε χρόνο στο να σκέφτεστε δραστηριότητες κάθε φορά που σας ζητούν, δεν θα έχουν την ευκαιρία να βάλουν το δικό τους το μυαλό να σκεφτεί κάτι. «Αντί να αντιδράτε, είναι καλύτερα να είστε προληπτικοί με τα παιδιά σας σχετικά με τις επιλογές τους», σημειώνει η Δρ Λι.

Για να διαχειριστείτε το «βαριέμαι» του παιδιού σας οι ειδικοί προτείνουν να κάνετε μια λίστα με πράγματα που αρέσει στα παιδιά σας να κάνουν. Φτιάξτε έναν κατάλογο με δικές σας ιδέες και ιδέες που θα σας πουν τα παιδιά σας. Τι τους αρέσει να κάνουν; Με τι διασκεδάζουν; Τι έκαναν στο παρελθόν στον ελεύθερο χρόνο τους; Βάλτε όλες αυτές τις ιδέες σε μια γυάλα και κάθε φορά που το παιδί σας βαριέται ζητήστε του να τραβήξει ένα χαρτάκι μέσα από αυτή.

Τι μπορούν να κάνουν τα μικρά παιδιά;

  • Να κάνουν πικ νικ με τα αρκουδάκια τους
  • Να κυνηγήσουν ζωύφια και μαμούνια
  • Να χτίσουν και να γκρεμίσουν τα τουβλάκια τους
  • Να φτιάξουν παζλ
  • Να ζωγραφίσουν
  • Να πάρουν τηλέφωνο τον παππού ή την γιαγιά

Τι μπορούν να κάνουν τα μεγαλύτερα παιδιά:

  • Να παίξουν επιτραπέζια παιχνίδια
  • Να ζωγραφίσουν κάτι που βλέπουν
  • Να διαβάσουν ένα βιβλίο
  • Να φυτέψουν κάποια μυρωδικά σε μια γλάστρα
  • Να κάνουν το δικό τους podcast
  • Να μάθουν έναν χορό TikTok
  • Να κάνουν κάποιο σπορ

Με τη γυάλα ιδεών, θα δώσετε την ευκαιρία στο παιδί σας να διαλέξει αυτό που θα κάνει χωρίς να ρωτήσει εσάς. «Όταν σας λέει το παιδί σας "Μαμά, βαριέμαι", πείτε του να στραφεί στην γυάλα δραστηριοτήτων».

με πληροφορίες από το childmind.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved