Πώς χτίζεται η εμπιστοσύνη μεταξύ γονιών και παιδιού

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μας εμπιστευτούν τα παιδιά.

Πώς χτίζεται η εμπιστοσύνη μεταξύ γονιών και παιδιού

Η εμπιστοσύνη ανάμεσα στο παιδί και τον γονιό χτίζεται από μικρή ηλικία.

Bigstock

Η εμπιστοσύνη μεταξύ παιδιού και γονιού είναι κομβικής σημασίας καθώς συμβάλλει στην ομαλή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξή του.

Στην πορεία της ζωής του θα περάσει πολλές οδύνες και δυσκολίες και είναι ανακουφιστικό να ξέρει ότι έχει ανθρώπους μέσα στο σπίτι που μπορεί να εμπιστευτεί.

Πότε αρχίζει να χτίζεται η εμπιστοσύνη

Από πολύ μικρή ηλικία τα παιδιά αναζητούν την ασφάλεια και αυτή με τη σειρά της δίνει τη θέση της στην εμπιστοσύνη.

Οι γονείς θα πρέπει να χτίσουν την εμπιστοσύνη και την αίσθηση ασφάλειας ήδη από τη μικρή ηλικία του παιδιού. Σύμφωνα με τη ψυχολόγο Ξένια Παρασκευοπούλου, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και το αντικείμενο του προβληματισμού, μπορεί να επιλέξει διαφορετικό γονέα για να μοιραστεί τις σκέψεις του.

empistosini-me-paidia.jpg

Η εμπιστοσύνη κερδίζεται.

Πρέπει τα παιδιά να τα λένε όλα;

Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μην τα λένε όλα στους γονείς τους, ωστόσο όταν πρόκειται για σοβαρά ζητήματα, όπως η ασφάλεια, η υγεία και η σωματική ακεραιότητα, θα πρέπει οι γονείς να τα πείσουν ότι είναι αξιόπιστοι και συνεπείς ώστε να μπορέσουν τα παιδιά να μοιραστούν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους χωρίς να εκτεθούν.

Εμπιστοσύνη στην εφηβεία

Με την εφηβεία να αποτελεί την περίοδο της αμφισβήτησης , η ανησυχία των γονέων είναι εάν θα έχουν έγκαιρα γνώση της κατάστασης.

Εάν η σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί έχει χτιστεί από νωρίς, είναι δύσκολο να γκρεμιστεί αυτός ο δεσμός. Ωστόσο, εάν δεν έχει χτιστεί από την παιδική ηλικία, τότε η σχέση αυτή κρέμεται από μία κλωστή.

Οι γονείς καλούνται να κρατήσουν ψύχραιμη στάση και να είναι ανοιχτοί να ακούσουν αυτά που έχει να τους πει το παιδί τους.

Οι έφηβοι πολλές φορές απομακρύνονται από τη σχέση με τους γονείς και προτιμούν τη συναναστροφή με τους συνομήλικούς του. Αυτό δεν αποτελεί δείγμα ότι κλονίζεται η εμπιστοσύνη τους απέναντι στον πατέρα και την μητέρα τους.

Σύμφωνα με την κυρία Παρασκευοπούλου, η διαθεσιμότητα, ο σεβασμός στην προσωπικότητα του παιδιού, αλλά και στο χώρο, το χρόνο και την προσωπική του ζωή, η κατανόηση και η αποδοχή αποτελούν χαρακτηριστικά που μπορούν να χτίσουν μία καλή σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ γονέα και παιδιού.

Ακούστε όλα όσα είπε για τη σχέση εμπιστοσύνης παιδιού και γονιών η ψυχολόγος Ξένια παρασκευοπούλου στην εκπομπή του Μιχάλη Κεφαλογιάννη «Όλα για την υγεία» στο βίντεο που ακολουθεί:

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved