Από ποια ηλικία τα μωρά αναγνωρίζουν τα συναισθήματα;

Μπορούν τα βρέφη να καταλάβουν τα συναισθήματα των άλλων;

Από ποια ηλικία τα μωρά αναγνωρίζουν τα συναισθήματα;

Μωράκι κοιτάζει τον μπαμπά του.

Bigstock

Οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν ότι τα μωρά, τουλάχιστον πριν από την ηλικία των 6 μηνών, δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα των άλλων.

Κάνουν όμως λάθος.

Συναισθηματική ικανότητα βρέφους

Τα μωρά έχουν την ικανότητα να κατανοούν τα συναισθήματα των γονιών τους μέσω των εκφράσεών τους και της φωνή τους. Θα έχετε παρατηρήσει ότι το μωρό σας χαμογελάει αν σας δει να κάνετε το ίδιο ή αν είστε αγχωμένοι, είναι πιο ευερέθιστο.

Αυτό συμβαίνει γιατί εκφράζουν και κατανοούν τα συναισθήματα που βλέπουν στους άλλους.

mama-kai-neogennito.jpg

Μαμά προσπαθεί να ηρεμήσει το νεογέννητο μωρό της που κλαίει.

Bigstock

Πώς τα μωρά αναγνωρίζουν τα συναισθήματα

Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από ψυχολόγους και νευρολόγους, η θλίψη είναι από τα πρώτα συναισθήματα ενός μωρού. Ανακάλυψαν ότι μεταξύ 3 και 7 μηνών, είναι σε θέση να αναγνωρίσουν αυτό το συναίσθημα από τον τόνο της φωνής της μητέρας.

Ως εκ τούτου, η αίσθηση της ακοής ενός νεογέννητου μωρού είναι πολύ σημαντική για την κατανόηση του κόσμου γύρω του, γι' αυτό και είναι μία από τις πρώτες αισθήσεις που αναπτύσσονται. Μέσω της αντίληψης διαφορετικών συναισθημάτων, τα μικρά αρχίζουν να δημιουργούν ενσυναίσθηση.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι τα μωρά, από την ηλικία των 5 μηνών, μπορούν «να αναγνωρίσουν, να διαφοροποιήσουν και να συγκρίνουν διαφορετικές συναισθηματικές εκφράσεις άλλων παιδιών». Επομένως, μπορούν να αναγνωρίσουν από πού προέρχεται το κλάμα και αν είναι από άλλο παιδί ή από τον αδερφό τους.

Από πολύ νωρίς τα παιδιά μαθαίνουν να ξεχωρίζουν το γέλιο από το κλάμα. Ο ήχος αυτών των συναισθημάτων είναι διαφορετικός και, σιγά σιγά, τα μωρά αρχίζουν να αντιλαμβάνονται αυτές τις διαφορές, ώστε μετά από μερικούς μήνες, να είναι σε θέση να τις διακρίνουν.

mama-neogennito-paidi.jpg

Mαμά έχει στην αγκαλιά το μωρό της και το φιλάει.

Bigstock

Η σημασία του ελέγχου των συναισθημάτων γύρω από το μωρό σας

Όλοι οι γονείς, έχουν μέρες ή κάποιες στιγμές που δεν αισθάνονται καλά συναισθηματικά. Μπορεί να είναι κουρασμένοι από τις καθημερινές εργασίες ή μπορεί να νιώθουν απογοήτευση επειδή κάτι δεν πήγε όπως ήλπιζαν. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διαχειρίζονται αυτά τα συναισθήματα με τρόπο που δεν θα επηρεάζει την ψυχολογία του μωρού τους.

Με πληροφορίες από το youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved