Για ποιους λόγους ένα παιδί αισθάνεται μοναξιά;

Η μοναξιά μπορεί να έχει άμεσες και μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες στη ζωή του παιδιού.

Για ποιους λόγους ένα παιδί αισθάνεται μοναξιά;

Κοριτσάκι κάθεται μόνο του στο παράθυρο.

Bigstock

Μελέτες δείχνουν ότι όλο και περισσότερα παιδιά παλεύουν με τη μοναξιά.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, το 14% των παιδιών ηλικίας 10-12 ετών δήλωσαν ότι νιώθουν συχνά μοναξιά ενώ στην ηλικία 16-24 ετών το ποσοστό ανέβηκε στο 40%.

Παρά το γεγονός ότι ζούμε σε έναν συνδεδεμένο κόσμο όπου η επικοινωνία δεν γνωρίζει σύνορα, τα παιδιά είναι και αισθάνονται ολοένα και πιο μόνα.

Γιατί συμβαίνει αυτό και τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν;

Κάθε παιδί ειδικά στην εφηβεία , θα αποζητά να μένει μόνο του.

Ωστόσο, εάν δεν είναι κοινωνικό, δυσκολεύεται να δημιουργήσει νέες φιλίες, επιλέγει να μένει στο σπίτι και οι συνομιλίες σας περιορίζονται στα βασικά, θα πρέπει να ανησυχήσετε και να ζητήσετε βοήθεια ειδικού.

Αιτίες μοναξιάς σε παιδιά και εφήβους

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το παιδί μπορεί να νιώθει μοναξιά, γι' αυτό είναι σημαντικό να παρακολουθείτε στενά τη συμπεριφορά του και να το ενθαρρύνετε να επικοινωνεί.

Μερικές από τις πιο κοινές αιτίες περιλαμβάνουν:

  • Μια πρόσφατη αλλαγή στη ζωή του, όπως αλλαγή σχολείου ή μετακόμιση. Να θυμάστε ότι τα παιδιά είναι πολύ πιο ευαίσθητα στις αλλαγές και κάτι που μπορεί να είναι συναρπαστικό για την υπόλοιπη οικογένεια, όπως η μετακόμιση σε μια μεγάλη πόλη, μπορεί να κάνει ένα παιδί να αισθάνεται μοναξιά.
  • Η απώλεια ενός μέλους της οικογένειας ή ενός κατοικίδιου ζώου, αλλά και ενός μεγαλύτερου αδερφού ή ενός στενού φίλου που μετακομίζει, μπορεί να κάνει το παιδί να νιώσει μόνο του.
  • Μελέτες έχουν δείξει ότι η κοινωνική απόρριψη πυροδοτεί την ίδια περιοχή του εγκεφάλου με τον σωματικό πόνο, επομένως αν το παιδί δέχεται εκφοβισμό πιθανόν να επιλέξει τη μοναξιά ως επιλογή άμυνας.
  • Τα παιδιά των νοικοκυριών με το χαμηλότερο εισόδημα και το υψηλότερο εισόδημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μοναξιάς από εκείνα των νοικοκυριών μεσαίου εισοδήματος.
  • Τα παιδιά που ζουν σε οικογένειες όπου οι γονείς μαλώνουν πολύ ή που δεν περνούν χρόνο μεταξύ τους, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μοναξιάς.
Teen Depression Concept. Stressed Teenage Girl Sitting On Floor At Her Bedroom, Looking Down, Feelin

Έφηβο κορίτσι κάθεται στο πάτωμα του υπνοδωματίου.

Bigstock

Συμπτώματα παιδικής μοναξιάς

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, ένα παιδί που του αρέσει να είναι μόνο του δεν είναι απαραίτητα μοναχικό. Ωστόσο, εάν το παιδί σας εμφανίσει μερικά από αυτά τα συμπτώματα, μπορεί να νιώθει μοναξιά:

  • Θέλει να είναι γύρω σας περισσότερο από ό,τι συνήθως.
  • Υπερβολικό κλάμα χωρίς εμφανή αιτία.
  • Κακή συμπεριφορά – το παιδί σας μπορεί να προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή σας.
  • Δημιουργία φανταστικών φίλων.

Σε μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους, η μοναξιά μπορεί να εκδηλωθεί ως:

  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση.
  • Περνά περισσότερο χρόνο από το συνηθισμένο στο δωμάτιό του.
  • Έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που συνήθιζαν να απολαμβάνουν.

Επιπτώσεις μοναξιάς

Τα παιδιά που νιώθουν μοναξιά συχνά έχουν κακές σχέσεις με τους συνομηλίκους τους και νιώθουν αποκλεισμένα, γεγονός που επηρεάζει την αυτοεκτίμησή τους. Επιπλέον, μπορεί να βιώσουν συναισθήματα θλίψης, αδιαθεσίας, και αποξένωσης. Τα μοναχικά παιδιά επίσης, ενδέχεται να χάσουν πολλές ευκαιρίες να αλληλεπιδράσουν με τους συνομηλίκους τους και να μάθουν σημαντικές δεξιότητες δια βίου.

Με πληροφορίες από το uktherapyguide.com,mentalhelp.net

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved