Όταν το παιδί φοβάται να κοιμηθεί μακριά από το σπίτι του

Πώς να χειριστείτε τον φόβο ή τη άρνηση του παιδιού να κοιμηθεί σε κάποιο φίλο του ή σε συγγενή του.

Όταν το παιδί φοβάται να κοιμηθεί μακριά από το σπίτι του

Φίλες συζητούν πριν κοιμηθούν.

Bigstock

Τα περισσότερα παιδιά ανυπομονούν για τη στιγμή που θα κοιμηθούν στο σπίτι ενός φίλου τους. Γι΄αυτό κι όταν έρχεται η ώρα, η χαρά τους είναι απερίγραπτη.

Ωστόσο, δεν έχουν όλα τα παιδιά την ίδια ευκολία να αποχωριστούν το σπίτι τους, ειδικά το βράδυ. Ακόμα κι αν είναι κοινωνικά και εξωστρεφή, δυσκολεύονται να κοιμηθούν στο σπίτι φίλου τους.

mesimerianos-ipnos-2.jpg

Κοριτσάκι ξαπλωμένο στο κρεβάτι δεν κοιμάται.

Γιατί το παιδί δεν θέλει να κοιμάται μακριά από το σπίτι;

Οι λόγοι για τους οποίους τα παιδιά διστάζουν να κοιμηθούν μακριά από το σπίτι είναι πολλοί. Για παράδειγμα, μπορεί να αισθάνονται προσκολλημένα με τους γονείς τους ή το περιβάλλον του σπιτιού τους. Είναι επίσης φυσιολογικό, να θέλουν να ακολουθούν μια ρουτίνα ύπνου γιατί τα δημιουργεί ασφάλεια.

Επίσης, όταν έρχεται η στιγμή να κοιμηθούν σε άγνωστο μέρος, μπορεί να νιώθουν άβολα ή να έχουν εκνευρισμό καθώς τους λείπει η οικειότητα του σπιτιού τους – για παράδειγμα, η υφή των δικών τους σεντονιών, του στρώματός τους, γνωστά αντικείμενα στο δωμάτιό τους, ακόμη και η θερμοκρασία στην οποία έχουν συνηθίσει να κοιμούνται.

vradinos-ipnos-efivon.jpg

Εφηβη προσπαθεί να κοιμηθεί.

Bigstock

Αν το παιδί μου δεν θέλει να κοιμάται μακριά από το σπίτι, τι μπορώ να κάνω;

Αρχικά, δεν πρέπει να το πιέζετε ακόμα κι αν είναι να κοιμηθεί στους παππούδες.

Ξεκινήστε να προετοιμάζετε το παιδί σας ψυχολογικά και συναισθηματικά προσπαθώντας να κατανοήσετε αν ο δισταγμός ή ο φόβος που αισθάνεται είναι δικαιολογημένος.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας που πρέπει να αναλύσετε είναι αν το παιδί σας είναι ανεξάρτητο και αυτόνομο όταν έρχεται η ώρα για ύπνο. Αν όχι, τότε μάλλον δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποδεχτεί πρόσκληση προκειμένου να κοιμηθεί σε σπίτι φίλου του.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κοινωνική ζωή των παιδιών δίνει τη θέση της σε δραστηριότητες που τα βοηθούν να συνδεθούν με φίλους και συμμαθητές. Ήδη, από την ηλικία των 8 ετών και μετά, οι προσκλήσεις για να περάσετε χρόνο στο σπίτι ενός φίλου γίνονται όλο και πιο συχνές και σταδιακά ακολουθούν οι προσκλήσεις για ύπνο.

Δεν χρειάζεται να πιέζετε το παιδί σας ή να αγχώνεστε. Όταν νιώσει έτοιμο είναι βέβαιο ότι θα σας το προτείνει μόνο του.

Με πληροφορίες από το youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved