Οι βασικές συναισθηματικές ανάγκες που έχει ένα παιδί

Όλα τα παιδιά έχουν βασικές, συναισθηματικές ανάγκες.

Οι βασικές συναισθηματικές ανάγκες που έχει ένα παιδί

Ευτυχισμένο ζευγάρι παίζει με την κόρη του.

Bigstock

Τα παιδιά έρχονται στον κόσμο με ορισμένες βασικές συναισθηματικές ανάγκες: την ανάγκη να νιώθουν ότι τα αγαπούν και την ανάγκη να γίνουν αποδεκτά γι΄αυτό που είναι.

Ως γονιός, θα πρέπει να καλύψετε αυτές τις ανάγκες – μαζί με τις βιολογικές και κοινωνικές- ώστε να συμβάλετε στην υγιή ανάπτυξη και ανατροφή του παιδιού.

Αγάπη

Τα παιδιά έχουν έντονη ανάγκη για αγάπη η οποία ξεκινά από τη γέννηση. Το μικροσκοπικό βρέφος αισθάνεται εύθραυστο και εξαρτάται πλήρως από τους γονείς του για να επιβιώσει. Η στοργική φροντίδα το βοηθά να νιώθει εμπιστοσύνη στους άλλους, να αγαπά τον εαυτό του μεγαλώνοντας και να αισθάνεται ασφαλής με τον κόσμο.

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, συνεχίζουν να χρειάζονται την αγάπη και την προσοχή σας . Όταν το 8χρονο παιδί σας δείξει την εργασία του, θα χρειαστεί τα θετικά σας σχόλια. Εάν το 11χρονο παιδί σας αποτύχει σε τεστ, θα χρειαστεί τη στοργική σας υποστήριξη.

Single Mother Shows Warmth And Affection For Her 3 Year Old Son. Care And Touch Concept

Μαμά χαιδεύει με τρυφερότητα τον γιο της.

Bigstock

Ακολουθούν ορισμένοι θετικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να δείξετε στο παιδί σας την αγάπη σας

  • Το να περνάτε χρόνο με το παιδί σας δείχνει ότι νοιάζεστε. Σε ένα παιδί ο χρόνος που περνάτε μαζί του μεταφράζεται σε αγάπη.
  • Τα παιδιά θέλουν στοργή, αγκαλιές, φιλιά. Το στοργικό άγγιγμα και τα λόγια σας τα κάνουν να νιώθουν ξεχωριστά.
  • Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν ότι αποδέχεστε τα συναισθήματά τους, τα λάθη τους και ότι τα αγαπάτε άνευ όρων.
  • Τα παιδιά νιώθουν σεβασμό και εκτίμηση όταν αναγνωρίζετε τις απόψεις, τα συναισθήματα και τις επιθυμίες τους. Για παράδειγμα, λέγοντάς του, «Ξέρω ότι είναι δύσκολο να σταματήσεις να παίζεις με τα Lego σου και να κάνεις μπάνιο», σημαίνει ότι αναγνωρίζετε ότι αυτό που κάνει είναι σημαντικό για εκείνο.
  • Ο έπαινος δείχνει στο παιδί ότι αναγνωρίζετε την προσπάθεια κι όχι μόνο το αποτέλεσμα. Λέγοντας « είμαι περήφανος για σένα που πήρες τόσο καλό βαθμό» ή «μου αρέσουν τα χρώματα που χρησιμοποιούσες στη ζωγραφιά σου», ενισχύουν την αυτοεκτίμησή του.
  • Τα παιδιά χρειάζονται θετική αυτοεκτίμηση. Και την εισπράττουν από τον τρόπο που τα κοιτάζετε, που τους μιλάτε, τους χαμογελάτε. Θέλουν απεγνωσμένα να αισθάνονται ότι είναι πολύτιμα.

Το να κάνετε το παιδί σας να νιώθει όμορφα για τον εαυτό του, προστατεύοντας την αυτοεκτίμησή του, είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις σας ως γονιός.

Με πληροφορίες από το psychologytoday.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved