Γιατί είναι σημαντικό να δίνετε στα παιδιά την ελευθερία επιλογής

Τι κερδίζει το παιδί όταν έχει την ελευθερία να επιλέξει.

Γιατί είναι σημαντικό να δίνετε στα παιδιά την ελευθερία επιλογής

Μαμά πίνει νερό καλαμάκι από το ίδιο ποτήρι με την κόρη της.

Bigstock

Η ελευθερία κινήσεων οδηγεί το παιδί στο να μπαίνει ορισμένες φορές στη διαδικασία να επιλέξει.

«Την Τετάρτη το απόγευμα με έχει καλέσει στο σπίτι του και ο Λουκάς και ο Θοδωρής, αν και δεν ξέρω σε ποιον να πάω…»

Σε αυτή τη περίπτωση, η ελευθερία αποδεικνύεται συχνά δυσβάσταχτη, διότι όταν επιλέγω σημαίνει αναγκαστικά ότι εγκαταλείπω κάτι άλλο, κι αυτό προκαλεί ίσως λύπη . Γι΄αυτό είναι σημαντικό να μάθουμε στο παιδί να διαχειρίζεται τις επιλογές του με έναν όσο το δυνατόν πιο ορθολογικό τρόπο, βοηθώντας το να σκεφτεί.

anexartito-paidi.jpg

Νήπιο κάθεται μέσα σε χαρτόκουτο.

Επιλογές και συνέπειες

Το ζητούμενο είναι να το κάνουμε να προβλέψει, να σκεφτεί λογικά, να καταγράψει τα υπέρ και τα κατά, να αντιμετωπίσει τις συνέπειες καθεμιάς από τις επιλογές του, να δει καθαρότερα τις επιθυμίες του.

Ενεργώντας με αυτό τον τρόπο, φέρνουμε αντιμέτωπο το παιδί με τις ευθύνες του. Αν απογοητευτεί εκ των υστέρων από την επιλογή του, δεν θα μπορεί να κατηγορήσει κανέναν.

Θα έχει επιλέξει με απόλυτη ελευθερία και θα πρέπει το ίδιο στη συνέχεια να φέρει σε πέρας μέχρι τέλους την απόφασή του.

anexartito-efivo.jpg

Παρέα εφήβων χαμογελά.

Bigstock

Ελευθερία εππιλογών και πλεονεκτήματα

Το βοηθάμε να αποφασίζει το ίδιο για τη ζωή του, να κάνει μια εποικοδομητική και λελογισμένη χρήση της ελευθερίας του, να μην χαραμίζει ή να μη χάνεται μέσα στις επιλογές που του προσφέρονται. Όταν μυούμε από νωρίς ένα παιδί στην ελεύθερη επιλογή , του δίνουμε ένα όπλο που θα του είναι εξαιρετικά χρήσιμο, ιδίως στην εφηβεία. Απέναντι στους πειρασμούς και τις παραβάσεις, θα έχει την ετοιμότητα να αναλογιστεί τι είναι αυτό που πραγματικά επιθυμεί.

Έτσι, λοιπόν θα διατρέχει μικρότερο κίνδυνο να υποταχθεί ανεπιστρεπτί σε οτιδήποτε ακούσει ή σε οποιαδήποτε ακούσει ή σε οποιαδήποτε υπόσχεση.

Αργά ή γρήγορα ένα παιδί θα αποκτήσει την εμπειρία της βίαιης καταπάτησης της ελευθερίας του, για παράδειγμα στο σχολείο, όταν ένα μεγαλύτερο παιδί να έρθει να του πάρει π.χ. δια της βίας το κολατσιό.

Πρέπει άραγε το παιδί να υπερασπιστεί την ελευθερία του πάση θυσία;

Εννοείται ότι δεν πρέπει να παροτρύνουμε το παιδί να γίνει βίαιο ,το μόνο που θέλουμε είναι να το βοηθήσουμε να καταλάβει ότι η ελευθερία του είναι ένα πολύτιμο αγαθό που αξίζει να το υπερασπιστεί με τα δικά του μέσα, ακόμα και ζητώντας βοήθεια από τους ενήλικες.

Η ελευθερία είναι ένα αγαθό που δύσκολα κερδίζεται και εύκολα χάνεται. Αξίζει λοιπόν τον κόπο να μάθουμε στο παιδί να την υπερασπίζεται.

Απόσπασμα από το βιβλίο « Τα παιδιά μας, αυτοί οι μικροί φιλόσοφοι», Nikole Prieur - Isabelle Gravillon.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved