Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου με αυτισμό να κάνει φίλους;

Τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας που έχει αυτισμό να αποκτήσει φίλους.

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου με αυτισμό να κάνει φίλους;

Δύο κορίτσια κρατούν μια καρδιά με κομμάτια παζλ που παραπέμπουν στον αυτισμό.

Bigstock

Δυστυχώς, πολλά παιδιά με αυτισμό δεν είναι εύκολο να δημιουργήσουν φιλίες και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες και κατά την εφηβεία.

Μια πρόσφατη μελέτη στο Journal of Autism, ανέφερε ότι οι έφηβοι και οι ενήλικες που έχουν διαγνωστεί με αυτισμό έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη και/ή άγχος εάν έχουν φίλους.

Γιατί η ζωή με φίλους είναι πάντα καλύτερη.

paidia-me-avtismo.jpg

Κοριτσάκι δίνει στη αδελφή του ένα πολύχρωμο παζλ καρδιά

Bigstock

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας με αυτισμό να αποκτήσει φίλους

«Just Do it!»

Το πιο απλό και συνάμα δύσκολο πράγμα είναι, να βγείτε έξω κάνοντας πράγματα που απαιτούν κοινωνική αλληλεπίδραση. Αυτά μπορούν να επινοηθούν με συστηματικό τρόπο και οργάνωση, για παράδειγμα ορίζοντας μια ημερομηνία παιχνιδιού με συγκεκριμένους στόχους που σχετίζονται με τις προτιμήσεις του παιδιού σας και με συγκεκριμένα κριτήρια για τον τύπο του συνομηλίκου που θα μπορούσε να κάνει παρέα.

Αρκετές από αυτές τις εξορμήσεις μπορούν να γίνουν στη φύση ή σε ανοιχτά πάρκα. Η ιδέα είναι να είστε στον ίδιο ανοιχτό χώρο με τα άλλα παιδιά, να χρησιμοποιώντας τις αλληλεπιδράσεις ως ευκαιρίες μάθησης. Πάντα πρέπει να έχετε κατά νου τις μοναδικές δεξιότητες του παιδιού σας και την ασφάλειά του. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή και να απαιτεί να παρεμβαίνετε αρκετά συχνά, αλλά όσο περισσότερο εκμεταλλεύεστε τις ευκαιρίες μάθησης, τόσο πιο πιθανό θα είναι να πετύχετε.

Χόμπι, Χόμπι, Χόμπι

Πολλά παιδιά με αυτισμό έχουν περιορισμένα ενδιαφέροντα ή συμμετέχουν σε λιγοστές δραστηριότητες. Για αυτόν τον λόγο και μόνο είναι σημαντικό να επιδιώκετε να βρίσκουν νέες και επίσης να ενθαρρύνετε τη μάθηση. Αν τα παιδιά δεν βιώσουν νέα πράγματα, δεν θα μάθουν ποτέ αν τα βρίσκουν ενδιαφέροντα.

Η έκθεση σε καινούρια πράγματα είναι το κλειδί για την ανάπτυξη και την ανακάλυψη πιθανών νέων ενδιαφερόντων και χόμπι. Αυτό μπορεί να γίνει συστηματικά και με τρόπο διασκεδαστικό ή ελκυστικό.

efoiboi-filoi.jpg

Παρέα εφήβων χαμογελά στον φακό.

Κοινωνικές δεξιότητες

Για να μπορέσει να κάνει φίλους το παιδί σας με αυτισμό, απαιτούνται κάποιες κοινωνικές δεξιότητες που πρέπει να του τις διδάξετε.

  • Πώς να ξεκινήσει μια συνομιλία.
  • Πώς να μιλάει για διάφορα θέματα κι όχι μόνο για περιορισμένα ενδιαφέροντα που μπορεί να έχει.
  • Κατανόηση και χρήση μιας ποικιλίας επιτονισμών για να υποδείξουν ερωτήσεις έναντι ενθουσιασμού.
  • Κατανόηση της μη λεκτικής συμπεριφοράς (π.χ. πότε πρέπει να σταματήσει να μιλάει για κάτι δίνοντας προσοχή στην οπτική επαφή του άλλου ή πώς κρατάει το σώμα του/της).
  • Κατανόηση του προσωπικού χώρου.

Όταν αρχίσετε να διδάσκετε αυτές τις δεξιότητες, είναι σημαντικό να του δίνετε την ευκαιρία να εξασκηθεί μαζί σας, και στη συνέχεια, όταν είστε μαζί του έξω, στηρίξτε το εάν δείτε να προσπαθεί να τις εφαρμόσει σε έναν πιθανό νέο φίλο.

Με πληροφορίες από το autismparentingmagazine.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved