Όλα όσα χρειάζεται ένα κορίτσι από τον μπαμπά του

Τι έχει ανάγκη μια κόρη από τον πατέρα της.

Όλα όσα χρειάζεται ένα κορίτσι από τον μπαμπά του

Μπαμπάς παίζει με την κόρη του στον καναπέ

Bigstock

Η σχέση των κοριτσιών με τον πατέρα τους είναι εξίσου σημαντική με της μητέρας. Για την ακρίβεια, αλληλοσυμπληρώνονται καλύπτοντας διαφορετικές ανάγκες των παιδιών.

Τι περιμένει η κόρη από τον πατέρα

Επικοινωνία

Σε μια μελέτη που συνέκρινε μια ομάδα εφήβων κοριτσιών με κατάθλιψη με μια ομάδα εφήβων κοριτσιών που δεν είχε ποτέ, τα αποτελέσματα έδειξαν τη σημασία της σχέσης πατέρα-κόρης και της ποιότητας της μεταξύ τους επικοινωνίας.

Τα κορίτσια που είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη ανέφεραν ότι ένιωθαν απόρριψη και παραμέληση από τον πατέρα τους και ότι είχαν μια ψυχρή, αποστασιοποιημένη σχέση. Αυτά τα ευρήματα ίσχυαν ανεξάρτητα από το αν οι γονείς των κοριτσιών ήταν παντρεμένοι ή όχι.

giorti-patera.jpg

Μπαμπάς βλέπει με την κόρη του ταινία στο σπίτι.

Χρόνο μαζί

Μια ομάδα μπαμπάδων εκπαιδεύτηκε μέσω ενός προγράμματος (Dads and Daughters Exercising and Empowered - DADEE) το οποίο επικεντρώθηκε στη βελτίωση των βασικών θετικών δεξιοτήτων γονικής μέριμνας, στην ενίσχυση, από την πλευρά των μπαμπάδων, της κοινωνικο-συναισθηματικής ευημερίας των κοριτσιών τους και στη δέσμευση να κάνουν πράγματα που σχετίζονται με τη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης.

Οι κόρες που συμμετείχαν σε αυτήν την εκπαιδευτική ομάδα με τους πατέρες τους παρουσίασαν καλύτερες επιδόσεις στις δεξιότητες λήψης αποφάσεων, στην κοινωνική επίγνωση, στις δεξιότητες σχέσεων, στην προσωπική ευθύνη και στην αυτοδιαχείριση.

Το ζητούμενο είναι ο πατέρας όχι μόνο να αφιερώνει χρόνο στην κόρη του αλλά να κάνουν πράγματα μαζί.

mathainoun-oti-tha-ginoun-mpampades.jpg

Μπαμπάς ακούει με προσοχή όσα του ψιθυρίζει η κόρη του στο αυτί.

Bigstock

Επικοινωνία

Η σωστή επικοινωνία απαιτεί δουλειά κι από τις δύο πλευρές και ειδικά από του πατέρα ο οποίος θα πρέπει να γνωρίζει πότε να είναι αυστηρός, ανεκτικός, πρόθυμος, υπερπροστατευτικός. Σε μια έρευνα τριών ομάδων γυναικών που είχαν διαγνωστεί με διατροφική ή ψυχική διαταραχή, οι ερευνητές ζήτησαν να θυμηθούν τη φύση της σχέσης με τον πατέρα τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που είχαν ψυχική διαταραχή (ή άλλη) περιέγραψαν τον πατέρα τους ως λιγότερο προσεκτικό, αγενή και τιμωρητικό. Ιδιαίτερα για τις γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με διατροφική διαταραχή, οι πατέρες τους περιγράφονταν ως απόμακροι και εγωιστές.

Ενεργή συμμετοχή

Πιθανότατα δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η συμμετοχή και η επικοινωνία είναι συμπεριφορές που ωφελούν τις σχέσεις πατέρα-κόρης.

Τα κορίτσια θέλουν ο μπαμπάς τους να είναι παρών σε απλά, καθημερινά πράγματα, σε δραστηριότητες, σε πάρτι, σε εκδρομές, σε οικογενειακά τραπέζια.

Με πληροφορίες από το psychologytoday.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved