Ενισχύοντας την αυτονομία στο παιδί της προσχολικής ηλικίας

Πώς να μάθετε το παιδί σας από μικρή ηλικία να είναι αυτόνομο.

Ενισχύοντας την αυτονομία στο παιδί της προσχολικής ηλικίας

Αγοράκι προσχολικής ηλικίας δένει μόνο του τα κορδόνια 

Bigstock

Η ενίσχυση της αυτονομίας των παιδιών προσχολικής ηλικίας έχει θετικές επιδράσεις στην ανάπτυξή τους και την κοινωνικοποίησή τους.

Η ηλικία μεταξύ 2 και 3 ετών, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για να βοηθήσετε τα παιδιά να αυτονομηθούν, καθώς σύμφωνα με την Alexia Barrable, λέκτορα στο Πανεπιστήμιο του Dundee, μπορεί να κάνει τη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά αναπτύσσουν μια υγιή αίσθηση του εαυτού τους.

Πώς να ενισχύσετε την αυτονομία στα μικρά παιδιά

dimiourgiki-apasxolisi-trixrona.jpg

Νήπιο παίζει μόνο του

Bigstock

Κανόνες

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύαμε αρχικά, η ύπαρξη σαφών κανόνων, κανονισμών και ορίων μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την αυτονομία των παιδιών.Οι κανόνες όπως και τα όρια, δίνουν στα παιδιά ένα σαφές πλαίσιο εντός του οποίου μπορούν να αναπτυχθούν.

Προσωπικός χώρος

Τα παιδιά ευδοκιμούν σε περιβάλλοντα όπου τους δίνεται ο χρόνος να παίξουν με τους δικούς τους όρους. Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους τρόπους με τους οποίους τα παιδιά διεκδικούν την αυτονομία τους είναι να έχουν τον δικό τους χώρο.

Ρυθμίστε χώρους εντός ή εκτός σπιτιού όπου τα παιδιά μπορούν να χτίσουν τα δικά τους κρησφύγετα ή να τα διαμορφώσουν σε ήδη υπάρχουσες κατασκευές.

Κίνδυνοι

Είναι σημαντικό τα παιδιά από μικρή ακόμα ηλικία να μάθουν πώς να αξιολογούν τον κίνδυνο ( αναφερόμαστε σε έννοιες που μπορούν να καταλάβουν, όπως η φωτιά, το βραστό νερό, η πτώση από ύψος). Χρησιμοποιήστε ουδέτερη γλώσσα χωρίς να προσπαθείτε να τα φοβίσετε, κάνοντας διάλογο μαζί τους.

apasxolisi-paidion-prosxolikis-ilikias.jpg

Παιδιά παίζουν με τη δασκάλα της δίνοντας της τουβλάκια για να ολοκληρώσουν μια κατασκευή

Προωθώντας την αυτονομία με απλές καθημερινές συνήθειες

  • Σταματήστε τις βρεφικές συνήθειες.
  • Αφήστε το νήπιο να ντύνετε μόνο του ( υπομονή τον πρώτο καιρό γιατί θα αργεί).
  • Μην παρεμβαίνετε όταν τρώει παρά μόνο αν σας το ζητήσει.
  • Βοηθήστε το στην τουαλέτα μόνο αν είναι απαραίτητο.
  • Αναθέστε του τις πρώτες υποχρεώσεις ( να μαζεύει τα παιχνίδια του, να βοηθά στο τραπέζι, να βάζει τα ρούχα του στο δωμάτιό του, κ.ο.κ.)

Με πληροφορίες από το teachearlyyears.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved